Πέρασμα μεγάλου αστεροειδούς

Πέρασμα μεγάλου αστεροειδούς

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ. Ενας μεγάλος αστεροειδής με διάμετρο περίπου 400 μέτρων θα περάσει σήμερα σχετικά κοντά από τον πλανήτη μας. Το πέρασμα, με ταχύτητα 35 χλμ. ανά δευτερόλεπτο, θα γίνει σήμερα στις 7 μ.μ. ώρα Ελλάδος σε απόσταση 480.000 χιλιομέτρων, λίγο μεγαλύτερη από την απόσταση Γης – Σελήνης. Οι αστρονόμοι γνωρίζουν ελάχιστα πράγματα για τον εν λόγω αστεροειδή, γνωστό ως 2015 ΤΒ145, τον οποίο ανακάλυψαν στις 10 Οκτωβρίου από τηλεσκόπιο που βρίσκεται στη Χαβάη.

Το πλησίασμά του στον πλανήτη μας -χωρίς να διατρέχουμε κίνδυνο- θα τους δώσει την ευκαιρία να τον μελετήσουν καλύτερα. Η επίγνωση ότι γύρω από τη Γη περνούν συνεχώς μικροί και μεγαλύτεροι αστεροειδείς κάνει ολοένα πιο νευρικούς τους επιστήμονες και τις διαστημικές υπηρεσίες, που πλέον έχουν ξεκινήσει προγράμματα για το πώς θα πρέπει να αντιδράσουν στο μέλλον αν οι υπολογισμοί δείξουν ότι κάποιο ουράνιο σώμα κατευθύνεται απειλητικά προς τη Γη.

Πριν από 65 εκατ. χρόνια ένας αστεροειδής διαμέτρου δέκα χιλιομέτρων, που έπεσε στο σημερινό Μεξικό, εκτιμάται ότι εξαφάνισε τους δεινόσαυρους και άνοιξε τον δρόμο για τα θηλαστικά και τον άνθρωπο. Ο αστρονόμος Ντέτλεφ Κόσνι του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) δήλωσε ότι αν ο 2015 ΤΒ145 έπεφτε στη Γη, θα προξενούσε μεγάλες ζημιές, γι’ αυτό χρειάζεται συνεχής εγρήγορση. Ο ESA σε ανακοίνωσή του διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση ο αστεροειδής να χτυπήσει τον πλανήτη μας ή ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί τα επόμενα 100 χρόνια. Ομως ο 2015 ΤΒ145 προστέθηκε στον κατάλογο κινδύνου του ESA, ο οποίος περιέχει 524 τέτοια διαστημικά αντικείμενα.

Στο μεταξύ, η ΝΑSΑ και το Cassini αναζητούν ίχνη ζωής στον Εγκέλαδο, τον παγωμένο δορυφόρο του Κρόνου. Οπως γράφει στο χθεσινό φύλλο της η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς» (ΝΥΤ), αν η αστροφυσική διερεύνηση του ηλιακού συστήματος έχει ολοκληρωθεί, το επόμενο βήμα είναι η βιολογική διερεύνηση του Διαστήματος, που μόλις ξεκινάει. «Σταματήσαμε να μετράμε πέτρες στη γειτονιά. Είναι ώρα να ανακαλύψουμε αν κάτι ζει πάνω σε αυτές», σχολιάζει ο Ντέινις Οβερμπάι, επιστημονικός συντάκτης της εφημερίδας. Η συνήθης επωδός της ΝΑSΑ για τον εντοπισμό εξωγήινης ζωής είναι «ακολουθήστε το νερό», το συστατικό που είναι απαραίτητο για τη δική μας βιοχημεία. Την Τετάρτη η αμερικανική υπηρεσία έλαβε δείγμα από το περισσότερο νερό που υπάρχει «εκεί έξω», καθώς το διαστημόπλοιο της Cassini βυθίστηκε σε ένα παγωμένο σιντριβάνι που αναδύεται από τον Εγκέλαδο. Οπως χαρακτηριστικά περιγράφει ο συντάκτης των ΝΥΤ, «ο Εγκέλαδος είναι μόλις 300 μίλια και λευκότερος από τα Χριστούγεννα, αντανακλώντας ουσιαστικά όλο το ηλιακό φως που φτάνει σε αυτόν. Θα έπρεπε δηλαδή να είναι πιο ψυχρός και πιο νεκρός από την καρδιά του Σκρουτζ». Το 2005 όμως εγκαινιάζοντας το ταξίδι του στον Κρόνο, το διαστημόπλοιο κατέγραψε ίχνη νερού μέσα σε χαραμάδες κοντά στον νότιο πόλο του Εγκέλαδου, απόδειξη της ύπαρξης ενός υπόγειου ζεστού και υγρού ωκεανού.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή