Η νέα γενιά μυείται στα μυστικά του Διαστήματος

Η νέα γενιά μυείται στα μυστικά του Διαστήματος

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Επιδιώξτε μια φορά στη ζωή σας να παρακολουθήσετε ζωντανά εκτόξευση διαστημόπλοιου», λέει με σπινθηροβόλο βλέμμα στο κοινό, στην πλειονότητα φοιτητές, ο παγκοσμίου φήμης διαστημικός επιστήμονας δρ Σταμάτης Κριμιζής. «Από κοντά η αίσθηση είναι διαφορετική, σείεται η γη κάτω από τα πόδια σου», περιγράφει ο ίδιος, «είναι μια μοναδική εμπειρία ζωής». Ο Ελληνας καθηγητής από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, που το όνομά του έχει πάρει ο αστεροειδής 8303, εξιστορεί βήμα βήμα τον σχεδιασμό της πρώτης αποστολής στον Πλούτωνα, που ξεκίνησε με την εκτόξευση του New Horizons τον Ιανουάριο του 2006 και έφτασε στο κοντινότερο σημείο του πλανήτη τον περασμένο Ιούλιο, προκαλώντας τον ενθουσιασμό εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Βρισκόμαστε στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, όπου χθες πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση των συμμετεχόντων στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Παρατήρηση της Γης από το Διάστημα», που υλοποιείται από το si-cluster (υπό τον συντονισμό του Corallia και του ΕΒΙΔΙΤΕ) και το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (Τμήμα Γεωγραφίας) και θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες, απογευματινές ώρες, στις εγκαταστάσεις του Corallia.

Τα σεμινάρια για τις διαστημικές τεχνολογίες και εφαρμογές απευθύνονται σε μεταπτυχιακούς φοιτητές σχετικών επιστημονικών πεδίων και σε στελέχη δημόσιων και ιδιωτικών φορέων με παραπλήσιο αντικείμενο και εστιάζουν στα διαστημικά προγράμματα του Copernicus. «Το Copernicus είναι το πιο φιλόδοξο πρόγραμμα παρατήρησης της υπηρεσίας μας», αναφέρει ο σύμβουλος του ESA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος – ESA), Christ Stewart, που εξηγεί με απτά παραδείγματα πώς η παρατήρηση της Γης από το Διάστημα μπορεί να επηρεάσει ουσιαστικά τη ζωή μας εδώ, στη Γη. «Μπορεί να συνεισφέρει από την αντιμετώπιση φυσικών φαινομένων έως σύνθετα κοινωνικά προβλήματα, όπως η προσφυγική κρίση». Επισημαίνεται ότι η ελαφρά μετατόπιση της Λευκάδας μετά τον πρόσφατο σεισμό διαπιστώθηκε με το εν λόγω σύστημα. Η χώρα μας συμμετέχει εδώ και δέκα χρόνια στον ESA.

Η μύηση της νέας γενιάς στα μυστικά του Διαστήματος μοιάζει μια εξαιρετική προοπτική, καθώς η πορεία που ακολουθούν έως σήμερα οι εταιρείες που ανήκουν στην Ελληνική Εταιρεία Διαστήματος κρίνεται εξαιρετικά επιτυχημένη. Η περαιτέρω άνθηση του κλάδου μπορεί να απορροφήσει πλήθος αποφοίτων από πολυτεχνικές σχολές και σχολές των φυσικών επιστημών. «Αν συνεχίσουμε έτσι, θα μπορέσετε να μείνετε στην Ελλάδα και ίσως να επαναφέρουμε στην Ελλάδα και πολλούς συναδέλφους σας», σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ελληνικής Βιομηχανίας Διαστήματος, δρ Θανάσης Πότσης, που απηύθυνε χαιρετισμό στο κατάμεστο αμφιθέατρο. Αισιοδοξία στους εμπλεκομένους για την καλλιέργεια μιας νέας κουλτούρας εμπνέει και η μεγάλη απήχηση του αντίστοιχου προγράμματος που σχεδιάστηκε για τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και πραγματοποιείται τις μέρες αυτές στο Χαροκόπειο με πρωινές ξεναγήσεις σχολείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή