Και στη Δανία υπερανθεκτικά βακτήρια

Και στη Δανία υπερανθεκτικά βακτήρια

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Δανία εντοπίστηκαν νέα υπερανθεκτικά βακτήρια. Η ιδιαιτερότητά τους έγκειται στο ότι διαθέτουν ένα γονίδιο που τα κάνει ανθεκτικά ακόμα και στα τελευταίας γενιάς αντιβιοτικά. Πριν από μερικές εβδομάδες εντοπίστηκαν τέτοιοι παθογόνοι οργανισμοί και στην Κίνα.

Ειδικότερα, οι Κινέζοι είχαν προειδοποιήσει για την ύπαρξη βακτηριδίων που διαθέταν το γονίδιο MCR-1, που οποίο τα καθιστά ανθεκτικά σε μια κατηγορία αντιβιοτικών, τις πολυμυξίνες.

«Βακτήρια που διαθέτουν το ίδιο γονίδιο εντοπίστηκαν και στη Δανία», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της χώρας.

Οι Δανοί ερευνητές, χρησιμοποιώντας μια δανέζικη βάση δεδομένων για δείγματα βακτηριακού DNA, κατάφεραν να αναγνωρίσουν το επικίνδυνο γονίδιο σε έναν ασθενή που έπασχε από σηψαιμία το 2015, αλλά και σε πέντε δείγματα εισαγομένων πουλερικών κατά την περίοδο 2012 έως 2014. Ο καθηγητής Φρανκ Μόλερ Ααρεστράπ, μικροβιολόγος του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου, εξήγησε ότι τα πουλερικά είχαν εισαχθεί μέσω Γερμανίας αλλά δεν είναι γνωστή η αρχική τους προέλευση.

Οι επιστήμονες συμφωνούν ότι η εξέλιξη είναι εξαιρετικά ανησυχητική αλλά, καθώς το γονίδιο εντοπίστηκε μόνο σε έναν ασθενή τη φετινή χρονιά ενώ τα δείγματα τροφίμων χρονολογούνται από το 2012, είναι προφανές ότι δεν υπάρχει μεγάλη βιασύνη για την αντιμετώπισή του. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι, στη Δανία τουλάχιστον, το εν λόγω γονίδιο εντοπίστηκε σε βακτηρίδια τα οποία τελικά αντιδράσαν σε άλλες κατηγορίες αντιβιοτικών.

Πριν από μερικές εβδομάδες οι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι τα νέα υπερβακτήρια μπορεί να εξουδετερώσουν την προστασία που χτίζουμε με τα αντιβιοτικά εναντίον κάποιων παθογόνων οργανισμών όπως είναι το E. coli και Κ. pneumoniae, που προκαλούν σηψαιμία και πνευμονία, καθώς στην πραγματικότητα το γονίδιο τα κάνει αήττητα.

Την ίδια στιγμή, βρετανική επιτροπή διαπιστώνει ότι η μαζική χρήση αντιβιοτικών στην κτηνοτροφία θέτει εν κινδύνω την παγκόσμια δημόσια υγεία και για αυτό θα πρέπει άμεσα να περιοριστούν ριζικά οι ποσότητες των αντιβιοτικών που χορηγούνται στα ζώα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή