Προβλήματα υγείας, κληρονομιά από το DNA των Νεάντερταλ

Προβλήματα υγείας, κληρονομιά από το DNA των Νεάντερταλ

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΑΣΒΙΛ, Τενεσί. Την υγεία του σύγχρονου ανθρώπου συνεχίζει να επηρεάζει η γενετική του συγγένεια με τον άνθρωπο του Νεάντερταλ, όπως έδειξε συγκριτική μελέτη γενετικού υλικού στο Πανεπιστήμιο Βάντερμπιλτ των ΗΠΑ.

Η σύγκριση του DNA των Νεάντερταλ με αυτό των σύγχρονων Ευρωπαίων έδειξε ότι ο Νεάντερταλ ευθύνεται για πολλά προβλήματα υγείας του σύγχρονου ανθρώπου, όπως καρδιακά νοσήματα, τον εθισμό στη νικοτίνη, ψυχιατρικές νόσους, όπως την κατάθλιψη, αλλά και την ακράτεια, τους κάλους των ποδιών και τις προκαρκινικές δερματικές κακώσεις.

Τα δερματικά προβλήματα, καθώς και η κατάθλιψη, σχετίζονται άμεσα με την έκθεση του ατόμου στον ήλιο, αφού αυτή ευνοεί την έκκριση ωφέλιμης για τη διάθεση, αλλά βλαβερής για το δέρμα, σεροτονίνης.

Η μετακίνηση των Νεάντερταλ από το νότιο στο βόρειο ημισφαίριο επηρέασε έτσι τη γενετική τους σύνθεση, μεταδίδοντας τις ευαισθησίες αυτές και στον σύγχρονο άνθρωπο.

Η γενετική προδιάθεση των Νεάντερταλ για ταχύτερη πήξη του αίματος τους ευνόησε όταν αυτοί μετακινήθηκαν βόρεια, προκειμένου να αναπτύξουν αντοχές σε νέα παθογόνα. Η προδιάθεση αυτή, όμως, έχει καταστεί επικίνδυνη για τον σύγχρονο άνθρωπο, ευνοώντας τα εγκεφαλικά και τις καρδιακές παθήσεις.

Οι Νεάντερταλ μετοίκησαν από την Αφρική στην Ευρώπη πριν από 400.000 χρόνια, ενώ η διασταύρωσή τους με τους Homo sapiens πριν από περίπου 50.000 χρόνια έκανε το γονιδίωμα του σύγχρονου ανθρώπου να εμφανίζει ποσοστό 1,5% με 4% γονιδίων Νεάντερταλ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή