Ανακαλύφθηκε μικρόσωμος πρόγονος του Τ. ρεξ

Ανακαλύφθηκε μικρόσωμος πρόγονος του Τ. ρεξ

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο τέλος της περιόδου των δεινοσαύρων, ο Τυραννόσαυρος ρεξ ήταν ένας γιγαντιαίος θηρευτής μήκους 12 μέτρων και βάρους πολλών τόνων. Ομως, οι πρώτοι τυραννόσαυροι, που εμφανίστηκαν πριν από εκατό εκατομμύρια χρόνια, δεν ήταν μεγαλύτεροι από έναν άνθρωπο. Τι μεσολάβησε ανάμεσα στα δύο αυτά άκρα παραμένει άγνωστο. Τώρα, όμως, οι ερευνητές εντόπισαν τον «χαμένο κρίκο» μεταξύ των δύο μορφών. Ενα απολίθωμα που βρέθηκε στο Ουζμπεκιστάν ανήκει σε ένα πλάσμα με πολλά από τα χαρακτηριστικά του θεόρατου Τ. ρεξ, αλλά όχι με το μέγεθος ή το βάρος του.

Ο Στίβεν Μπρουσάτ, παλαιοντολόγος του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου και συντάκτης της μελέτης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Proceeding of the National Academy of Sciences, σημειώνει ότι ο Τυραννόσαυρος του Ουζμπεκιστάν διαθέτει τον ίδιο εγκέφαλο (ίδιο σχήμα και αναλογίες) με τον Τ. ρεξ αλλά είναι πολύ μικρότερος. Το εύρημα αποτελεί ένα ακόμα στοιχείο που υποδεικνύει ότι οι τυραννόσαυροι έγιναν πιο έξυπνοι προτού γίνουν τεράστιοι. «Πρόκειται για έναν εξάδελφο του Τ. ρεξ που μας δείχνει ότι αυτά τα ζώα ανέπτυξαν πολύπλοκους εγκεφάλους και αισθήσεις προτού αποκτήσουν θηριώδες μέγεθος», επισημαίνει ο ερευνητής. Οταν εξελίχθηκαν οι πρώτοι τυραννόσαυροι, ζούσαν στη σκιά των αλλόσαυρων και για δεκάδες εκατομμύρια έτη παρέμεναν μικρού μεγέθους. Σήμερα υπάρχουν ελάχιστα πετρώματα ηλικίας 100 έως 80 εκατομμυρίων ετών εκτεθειμένα στην επιφάνεια της Γης, και έτσι διαθέτουμε ελάχιστα στοιχεία σχετικά με την εξέλιξη των πρώτων τυραννόσαυρων.

Στο Ουζμπέκισταν, όπου οι σχηματισμοί των πετρωμάτων χρονολογούνται στην επίμαχη περίοδο, οι παλαιοντολόγοι του Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Σμιθσόνιαν και της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών εντόπισαν το 2004 τμήμα κρανίου Τυραννόσαυρου που περιέβαλλε τον εγκέφαλο. Ο δρ Μπρουσάτ και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι πρόκειται για έναν νέο δεινόσαυρο που έζησε πριν από 90 εκατομμύρια χρόνια. Είχε το μέγεθος αλόγου, βάρος περίπου 300 κιλά, μακριά πόδια και κοφτερά δόντια. Η αξονική τομογραφία έδειξε ότι το σχήμα του κρανίου του ήταν ανάλογο με αυτό των μεταγενέστερων τυραννόσαυρων, ενώ η δομή του εσωτερικού ωτός αποκάλυψε ότι «έπιανε» τις χαμηλές συχνότητες. Βέβαια, το νέο απολίθωμα δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί έγιναν θεόρατοι, όμως ο δρ Χανς Ντίτερ Σους του Μουσείου Σμιθσόνιαν πιστεύει ότι σε αυτό πρέπει να διαδραμάτισαν κάποιον ρόλο οι κλιματικές συνθήκες, καθώς ήταν οι θερμότερες στην Ιστορία της Γης. Οι αλλόσαυροι δεν προσαρμόστηκαν και αφανίστηκαν, και τότε ο Τυραννόσαυρος αύξησε το μέγεθός του και τους αντικατέστησε. Ωστόσο, οι ειδικοί δεν αποκλείουν οι μεγάλοι τυραννόσαυροι να είχαν ήδη εξελιχθεί σε κάποιο άλλο σημείο του πλανήτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή