Δημιουργούν ανθρώπινα όργανα μέσα σε χοίρους

Δημιουργούν ανθρώπινα όργανα μέσα σε χοίρους

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανθρώπινα όργανα εντός χοίρων προσπαθούν να αναπτύξουν οι επιστήμονες σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τον περιορισμένο αριθμό μοσχευμάτων. Ετσι δημιούργησαν υβρίδια ανθρώπου και χοίρου. Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας συνδύασαν ανθρώπινα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα και DNA χοίρου και επέτρεψαν στα υβρίδια να αναπτυχθούν επί 28 ημέρες προτού ολοκληρώσουν το πείραμα και αναλύσουν τους ιστούς. Πιστεύουν ότι τα ζώα, τα οποία αν είχαν αναπτυχθεί πλήρως θα διέθεταν ένα ανθρώπινο όργανο, θα έμοιαζαν και θα συμπεριφέρονταν όπως οποιοσδήποτε άλλος χοίρος. Στόχος των επιστημόνων είναι με τον τρόπο αυτόν να παραγάγουν μελλοντικά μοσχεύματα.

Για την κατασκευή των υβριδίων οι επιστήμονες εφάρμοσαν μια τεχνική γενετικής μηχανικής, που είναι γνωστή ως CRISPR και με την οποία κατάφεραν να θέσουν εκτός λειτουργίας το γενετικό υλικό του χοίρου, έτσι ώστε το έμβρυο να μπορεί να αναπτύξει πάγκρεας. Τα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα στη συνέχεια εγχύθηκαν στα έμβρυα του χοίρου. Τα κύτταρα αυτά έχουν την ικανότητα να αναπτυχθούν σε κύτταρα οποιουδήποτε τύπου. Παρότι προέρχονταν από άλλο είδος, ο οργανισμός των εμβρύων δεν τα απέρριψε, καθώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν είχε αναπτυχθεί. Αντιθέτως, τα ανθρώπινα κύτταρα ακολουθήσαν τις χημικές οδηγίες από το έμβρυο του χοίρου ώστε να αναπτυχθούν σε διαφορετικούς ιστούς. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο αριθμός τους ήταν μικρότερος από αυτόν των κυττάρων του χοίρου, αλλά στην περίπτωση του παγκρέατος δεν υπήρχαν τέτοια κύτταρα χοίρου για να τα ανταγωνιστούν. Ετσι το έμβρυο κατά την ανάπτυξή του αποκτούσε και ένα ανθρώπινο πάγκρεας.

«Στην πραγματικότητα, δημιουργείς μία οπή, ένα κενό, ώστε, όταν τα ανθρώπινα βλαστοκύτταρα αντιδράσουν στην κατάλληλη οδηγία, δημιουργούν ένα πάγκρεας. Τα κύτταρα του χοίρου δεν μπορούν να κάνουν κάτι τέτοιο. Αυτό που δεν γνωρίζουμε και πρέπει να ερευνήσουμε είναι κατά πόσον ανθρώπινα κύτταρα συνεισέφεραν και στη δημιουργία άλλων ιστών και ιδιαίτερα –αυτό που είναι ανησυχητικό– κατά πόσο συνέβαλαν στη δημιουργία του εγκεφάλου», επισημαίνει ο Ρόμπιν Λόβελ Μπαντζ, γενετιστής στο Ινστιτούτο Φράνσις Κρικ του Λονδίνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή