Το Solar Impulse 2 ολοκλήρωσε την ιστορική αποστολή του

Το Solar Impulse 2 ολοκλήρωσε την ιστορική αποστολή του

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοκλήρωσε την πρώτη του πτήση γύρω από τον κόσμο το ηλιακό αεροσκάφος Solar Impulse 2, το οποίο προσγειώθηκε χθες στο Αμπου Ντάμπι, από όπου είχε απογειωθεί για τη μεγάλη περιπέτεια πριν από ένα χρόνο. Το ηλιακό αεροσκάφος διάνυσε περίπου 40.000 χλμ. και πραγματοποίησε 16 στάσεις σε όλον τον κόσμο, χωρίς να χρησιμοποιήσει ούτε μία σταγόνα καυσίμων. Στόχος της ιστορικής πτήσης ήταν να αποδείξει ότι τα αεροσκάφη μπορούν να περιορίσουν την ενεργειακή τους κατανάλωση και να συμβάλουν ώστε η ζωή να γίνει καλύτερη σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Μετά την προσγείωση του ηλιακού αεροπλάνου, τον χειριστή του Μπερτράντ Πικάρ υποδέχθηκε ο δεύτερος χειριστής του αεροσκάφους Αντρέ Μπόρσμπεργκ. Οι δύο άνδρες αγκαλιάστηκαν και έκαναν το σήμα της νίκης. «Το μέλλον είναι καθαρό. Το μέλλον είστε εσείς. Το μέλλον είναι τώρα. Ας προχωρήσουμε», δήλωσε ο Πικάρ μιλώντας προς το κοινό που είχε φτάσει στο Αμπου Ντάμπι για να τον υποδεχθεί, μεταξύ των οποίων βρισκόταν και ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό.

Το αεροσκάφος λαμβάνει ενέργεια από 17.248 ηλιακές κυψέλες που μεταδίδουν την ενέργεια σε τέσσερις ηλεκτρικούς κινητήρες που, με τη σειρά τους, κινούν τους έλικες του αεροσκάφους. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, το Solar Impulse 2 πετάει με τη βοήθεια τεσσάρων μπαταριών λιθίου. Η εμφάνισή του είναι εντυπωσιακή, καθώς το άνοιγμα των φτερών του φτάνει τα 72 μέτρα. Το βάρος του, αντιθέτως, είναι συγκριτικά μικρό, αφού προσεγγίζει τις 2.300 κιλά, όσο περίπου ένα μικρό όχημα. Συγκριτικά, ένα κενό Boeing 747 ζυγίζει 180.000 κιλά.

Μπορεί το Solar Impulse 2 να ολοκλήρωσε μια ιστορική αποστολή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αντιμετώπισε προβλήματα. Οι πιλότοι αναγκάστηκαν να περιμένουν επί εννέα μήνες, πριν από ένα χρόνο, προκειμένου να επισκευασθούν οι μπαταρίες οι οποίες είχαν καταστραφεί κατά τη διάρκεια της πτήσης από την Ιαπωνία στη Χαβάη. Επίσης μία ακόμη καθυστέρηση περίπου μιας εβδομάδας καταγράφηκε πριν από την τελευταία φάση της αποστολής, όταν ο Πικάρ αρρώστησε στο Κάιρο και οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν ήταν πολύ αντίξοες.

Συνολικά το Solar Impulse 2 ολοκλήρωσε περισσότερες από 500 ώρες πτήσης. Η μέση ταχύτητα πτήσης κυμαίνονταν από τα 45 χλμ./ώρα έως τα 56 χλμ./ώρα και βέβαια, όπως προαναφέρθηκε, οι σταθμοί του ήταν πολλοί (Ομάν, Ινδία, Μιανμάρ, Κίνα, Ιαπωνία, ΗΠΑ, Ισπανία, Ιταλία, Αίγυπτος και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα).

Το αεροσκάφος, το οποίο είναι φτιαγμένο από ανθρακικές ίνες, είναι μονοθέσιο, γεγονός που σημαίνει ότι οι δύο Ελβετοί χειριστές έπαιρναν θέσεις διαδοχικά στο πιλοτήριο και πετούσαν επί ατελείωτες ώρες μέσα στη νύχτα και στην ημέρα. Για να ηρεμούν και να διαχειριστούν την κούραση τους, ο Πικάρ επιδιδόταν σε ύπνωση και ο Μπόρσμπεργκ έκανε γιόγκα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή