Η βιταμίνη B12, ασπίδα για τους ηλικιωμένους

Η βιταμίνη B12, ασπίδα για τους ηλικιωμένους

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξαιρετικά σημαντική φαίνεται να είναι η χορήγηση βιταμίνης Β12 στους ηλικιωμένους, παρότι οι ειδικοί έχουν εξηγήσει ότι η μανία των Αμερικανών με τα διατροφικά συμπληρώματα απλώς τους οδηγεί να έχουν τα ακριβότερα ούρα του κόσμου. Ωστόσο, τα συμπληρώματα βιταμίνης D φαίνεται να έχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία των ηλικιωμένων. Οι ζωικές πρωτεΐνες (κρέας, ψάρι αυγά, τυρί και γάλα) είναι πηγές της βιταμίνης B12. Η ικανότητά μας, όμως, να την απορροφούμε εξαρτάται από το ένζυμο πεψίνη και κάποια πρωτεΐνη του γαστρικού υγρού. Καθώς γερνάμε, τα κύτταρα που παράγουν τα οξέα του στομάχου σταματούν να λειτουργούν και αδυνατούμε να απορροφήσουμε τη B12.

Οπως εξηγεί ο δρ Ρατζαπραμπακαράν Ρατζαρετινάμ, ψυχίατρος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Γουέιν Στέιτ, η έλλειψη Β12 και φολικού οξέος ευθύνεται για την κατάθλιψη, την άνοια αλλά και την έκπτωση των διανοητικών λειτουργιών. Ευρωπαίοι ερευνητές, έδειξαν ότι η χορήγηση βιταμίνης B12 σε ανθρώπους που τους έλειπε βοήθησε στην προστασία περιοχών του εγκεφάλου που είχαν καταστραφεί από τη νόσο Αλτσχάιμερ. Μελέτη τoυ Πανεπιστημίου της Οξφόρδης σε ηλικιωμένους που παρουσίαζαν έκπτωση διανοητικών λειτουργιών και είχαν χαμηλά επίπεδα B12 έδειξε ότι η χορήγησή της βελτίωνε την εγκεφαλική ατροφία. Οι ηλικιωμένοι αλλά και κάποιες άλλες ομάδες ανθρώπων, όπως οι χορτοφάγοι, όσοι πάσχουν από παθήσεις του στομάχου, όσοι έχουν υποβληθεί σε επεμβάσεις κατά παχυσαρκίας ή αντικαρκινικές θεραπείες, κινδυνεύουν από έλλειψη βιταμίνης Β12.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή