Η εταιρεία SpaceX σχεδιάζει τον εποικισμό του Αρη

Η εταιρεία SpaceX σχεδιάζει τον εποικισμό του Αρη

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΟΥΑΔΑΛΑΧΑΡΑ, Μεξικό. Τα φιλόδοξα σχέδια της εταιρείας SpaceX για κατασκευή γιγάντιου πυραύλου και κάψουλας που θα μεταφέρουν μεγάλο αριθμό ανθρώπων και εφοδίων στην επιφάνεια του Αρη, με τελικό στόχο τον εποικισμό του πλανήτη, παρουσίασε την Τρίτη ο Ιλον Μασκ σε διεθνές συνέδριο αστρονομίας στο Μεξικό.

Ο Μασκ παρουσίασε τα αρχικά σχέδια Π τον πύραυλο, ικανό να μεταφέρει 100 άτομα, καθώς και σημαντικό όγκο εφοδίων σε κάθε του ταξίδι. Ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της SpaceX απέφυγε, ωστόσο, να προβεί σε εκτιμήσεις για τα αίτια της έκρηξης που προκάλεσε την καταστροφή πυραύλου του, καθώς και του ισραηλινού δορυφόρου που επρόκειτο να θέσει σε τροχιά, νωρίτερα αυτό τον μήνα στη Φλόριντα.

Η SpaceX σχεδιάζει την πραγματοποίηση τακτικών ταξιδιών στον Αρη, κάθε 26 μήνες, όταν η Γη και ο Κόκκινος Πλανήτης είναι ευθυγραμμισμένοι. Ο Μασκ ανέφερε ότι θα ήθελε η πρώτη επανδρωμένη εκτόξευση να γίνει το 2024, για να παραδεχθεί ωστόσο ότι το χρονοδιάγραμμα αυτό είναι υπερβολικά αισιόδοξο.

Παρότι ο Μασκ χαρακτήρισε την αποστολή στον Αρη «εκπληκτική περιπέτεια», προειδοποίησε το ακροατήριό του για τους κινδύνους. «Ο κίνδυνος θανάτων θα είναι μεγάλος. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να το πω. Αν είσαστε έτοιμοι να πεθάνετε και αυτό δεν σας πανικοβάλει, τότε είστε υποψήφιος για την αποστολή», είπε ο ιδρυτής της SpaceX.

Αν και ο Μασκ οραματίζεται τη διαβίωση ανθρώπων σε μεγάλη αποικία στον Αρη και ελπίζει ότι οι έποικοι θα προχωρήσουν στη διαμόρφωση του πλανήτη, έτσι ώστε αυτός να καταστεί φιλόξενος για τον άνθρωπο, προσέθεσε ότι κεντρικό ζήτημα αποτελεί η συρρίκνωση του κόστους σε τέτοιο βαθμό, που η αποστολή θα γίνει ελκυστική για επενδυτές και συμμετέχοντες.

«Είναι αδύνατον να δημιουργήσεις έναν αυτόνομο και βιώσιμο πολιτισμό, αν το εισιτήριο είναι της τάξης των 10 δισ. δολαρίων το άτομο. Στόχος μας είναι να περιορίσουμε τη δαπάνη αυτή, για να εξισωθεί με την τιμή ενός μέσου σπιτιού στις ΗΠΑ, δηλαδή γύρω στα 200.000 δολάρια», είπε.

Οι έποικοι δεν θα είναι καταδικασμένοι να παραμείνουν διά βίου στον Αρη, καθώς το σχέδιο του Μασκ περιλαμβάνει πυραύλους πολλαπλής χρήσης, που θα επιτρέπουν την επάνοδο στη Γη για όσους το επιθυμούν. «Ο αριθμός των πρόθυμων εποίκων θα αυξηθεί σημαντικά, εάν υπάρχει δυνατότητα επιστροφής», λέει ο Μασκ. Η σημαντικότερη πρόκληση για τον οραματιστή δισεκατομμυριούχο παραμένει, όμως, η χρηματοδότηση του προγράμματος, το συνολικό κόστος του οποίου εκτιμάται στα 10 δισ. δολάρια.

«Συλλέγω προσωπικά κεφάλαια για τη χρηματοδότηση, αν και εντέλει το σχέδιο αυτό θα καταστεί δυνατό χάρη σε μεγάλη συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα», είπε ο Μασκ.

Αποστολή το 2018

Ο Αρης απέχει 225 εκατ. χλμ. από τη Γη, ενώ το ταξίδι μέχρι τον Κόκκινο Πλανήτη απαιτεί έξι με εννέα μήνες. Η NASA, από τη μεριά της, στηρίζει την προγραμματισμένη για το 2018 πρώτη μη επανδρωμένη αποστολή στον Αρη από την εταιρεία SpaceX. Η εταιρεία του Μασκ σκοπεύει να εκτοξεύσει μη επανδρωμένη κάψουλα με όνομα «Κόκκινος Δράκος», με την οποία θα υπολογίσει με ακρίβεια την ταχύτητα καθόδου, εισόδου στην ατμόσφαιρα του Αρη και τα συστήματα προσεδάφισης.

Στόχος της NASA είναι να συμβληθεί με ιδιώτη, ικανό να στέλνει φορτία 30 τόνων σε τακτά χρονικά διαστήματα στον Αρη.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή