Οι γιοι πατεράδων που αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας φαίνεται να κληρονομούν, εν μέρει τουλάχιστον, τα ίδια προβλήματα.
Τα αγόρια πατεράδων που χρειάστηκε να υποβληθούν σε θεραπεία για να τεκνοποιήσουν φαίνεται ότι έχουν χειρότερη ποιότητα σπέρματος όταν ενηλικιωθούν από αυτή των συνομηλίκων τους που συνελήφθησαν φυσιολογικά.
Η έρευνα, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Human Reproduction, έγινε σε άνδρες που είχαν συλληφθεί με ενδοκυτταρική ένεση σπερματοζωαρίου ( ΙCSI). Στη συγκεκριμένη μέθοδο λαμβάνεται ένα σπερματοζωάριο, το οποίο εγχύεται κατευθείαν πάνω στο ωάριο. Η τεχνική αναπτύχθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990, προκειμένου να βοηθήσει άνδρες με χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων ή άλλα προβλήματα. Το 2013, το 50% των εμβρύων που εμφυτεύτηκαν στη μήτρα της μητέρας είχε συλληφθεί με αυτή τη μέθοδο.
Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές του πανεπιστημίου των Βρυξελλών, όπου αναπτύχθηκε η μέθοδος, μελέτησαν 54 άνδρες ηλικίας από 18 έως 22 ετών.
Οπως διαπιστώθηκε οι άνδρες που είχαν γεννηθεί με αυτή τη μέθοδο είχαν σημαντικά χειρότερη ποιότητα σπέρματος συγκριτικά με τους συνομηλίκους τους, ενώ είχαν τριπλάσιες πιθανότητες να έχουν χαμηλότερη συγκέντρωση σπερματοζωαρίων από αυτή που καθορίζει η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ως φυσιολογική.
Ο καθηγητής Αντρέ Βαν Στέιρτεγκχεμ, που συντόνισε την έρευνα, επισημαίνει ότι πρόκειται για την πρώτη φορά που ελέγχθηκε η θεωρία για την κληρονομικότητα και την ποιότητα του σπέρματος, αλλά η κατάσταση είναι πιο πολύπλοκη καθώς η ποιότητα του σπέρματος του πατέρα δεν καθορίζει τις τιμές του σπέρματος του γιου. «Είναι σαφές ότι η κληρονομικότητα διαδραματίζει κάποιο ρόλο στην ανδρική στειρότητα αλλά εμπλέκονται και άλλοι παράγοντες», τόνισε ο καθηγητής Στέιρτεγκχεμ.