Τα τελευταία χρόνια η ενασχόληση με πολλαπλές και παράλληλες δραστηριότητες, γνωστή ως multitasking, βρίσκεται στο επίκεντρο έντονης κριτικής. Μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2014 στην επιθεώρηση Journal of Experimental Psychology υποδεικνύει ότι ακόμη και οι σύντομες διακοπές της εστίασης της προσοχής, παρότι δεν ξεπερνούν τα δύο ή τρία δευτερόλεπτα, αρκούν για να γίνουν σφάλματα.
Επίσης, αυτοί που ασχολούνται με διάφορα πράγματα ταυτόχρονα φαίνεται ότι αφαιρούνται ευκολότερα από αυτούς που αφιερώνονται σε μία ασχολία. Οπως επισημαίνουν οι ερευνητές, κάνοντας περισσότερα τελικά… κάνουμε λιγότερα.
Το monotasking, αντιθέτως, δηλαδή η ενασχόληση με μία μοναδική δραστηριότητα και η επικέντρωση της προσοχής μας σε αυτήν, δεν αφορά αποκλειστικά την περάτωση του καθήκοντος που πρέπει να κάνουμε. Οπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί, στην πραγματικότητα το monotasking είναι πολύτιμη γνωσιακή ψηφιακή ικανότητα, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό τη στιγμή που τα ηλεκτρονικά γκάτζετ που μας περιβάλλουν δεν έχουν σχεδιαστεί για να μας επιτρέπουν να ασχοληθούμε με μία μεμονωμένη δραστηριότητα. Απλώς το πρόβλημα δεν βρισκόταν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, γιατί η αλήθεια είναι ότι ουδέποτε ήμασταν τόσο αφηρημένοι.
Οπως τονίζει η Κέλι Μακ Γκόνιγκαλ, ψυχολόγος, λέκτορας του Πανεπιστημίου Στάνφορντ και συγγραφέας του βιβλίου «Ενστικτο της βούλησης», η ικανότητα ενασχόλησης με ένα μόνον αντικείμενο, το monotasking, είναι πολύ σημαντική ικανότητα και ταυτόχρονα μια μορφή αυτοσυνείδησης, σε αντίθεση με τον γνωσιακό περιορισμό.