Το «κυνήγι» του Γκρεκοπίθηκου

Το «κυνήγι» του Γκρεκοπίθηκου

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ομάδα αρχαιολόγων στη Βουλγαρία συνέχισε την αναζήτηση απολιθωμάτων ενός όντος που έμοιαζε με πίθηκο και το οποίο πιθανώς να είναι ο αρχαιότερος πρόγονος του ανθρώπου. Η ανακάλυψη τέτοιων απολιθωμάτων έθεσε εν αμφιβόλω τη γενική θεωρία σύμφωνα με την οποία η ζωή ξεκίνησε στην Αφρική.

Ο Γκρεκοπίθηκος Φραϊμπέργκι, ο οποίος έζησε πριν από 7,2 εκατομμύρια χρόνια, έγινε γνωστός χάρη σε μία κάτω γνάθο, η οποία ανακαλύφθηκε το 1944 στην Ελλάδα, αλλά και χάρη σε ένα μοναδικό δόντι το οποίο βρέθηκε το 2009 κοντά στην πόλη Τσιρπάν της Βουλγαρίας, όπου έχουν ξαναρχίσει οι ανασκαφές. «Θα είναι υπέροχο αν καταφέρουμε να εντοπίσουμε έναν ολόκληρο σκελετό, αλλά ακόμα και ένα τμήμα του όπως ένα ισχίο θα μπορέσει να μας βοηθήσει πολύ», εξηγεί ο καθηγητής Νικολάι Σπασόφ, επικεφαλής του βουλγαρικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας. Σύμφωνα με την επικρατούσα θεωρία, οι ανθρωπίδες, οι πρόγονοι του ανθρώπου που έμοιαζαν με πιθήκους, εμφανίστηκαν αρχικά στην Αφρική. Μέχρι σήμερα ο αρχαιότερος τέτοιος πρόγονος ήταν ο Σαχελάνθρωπος, ο οποίος έζησε πριν από έξι έως επτά εκατομμύρια χρόνια στο Τσαντ της Αφρικής.

Ωστόσο, ο καθηγητής Σπασόφ ευελπιστεί ότι τα νέα ευρήματα θα τοποθετήσουν την απαρχή των ανθρωπίδων στην ανατολική Μεσόγειο. «Πιθανώς να μετανάστευσαν στην Αφρική εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής», επισημαίνει ο καθηγητής Σπασόφ. Προφανώς η ζωή πρέπει να ήταν πολύ δύσκολη για τον Γκρεκοπίθηκο Φραϊμπέργκι, καθώς περιστοιχιζόταν από τη σαβάνα όπου κρύβονταν δεκάδες θηρευτές. Ο αρσενικός Γκρεκοπίθηκος πρέπει να ζύγιζε περίπου σαράντα κιλά, ενώ ο θηλυκός τριάντα. Οι έρευνες για το παράξενο ον πρόκειται να συνεχιστούν και στην Ελλάδα, αλλά και στα Σκόπια, μέσα στους ερχόμενους μήνες.

Μία ακόμα σημαντική ανακάλυψη έρχεται από το επιστημονικό πεδίο, καθώς οι αστρονόμοι ανακάλυψαν τον πιο καυτό γιγάντιο εξωπλανήτη που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα. Οι θερμοκρασίες στην επιφάνειά του εκτιμάται ότι φθάνουν τους 4.327 βαθμούς Κελσίου, ξεπερνώντας τις αντίστοιχες πολλών άστρων, ενώ είναι μόνο 927 βαθμούς ψυχρότερος από τον Ηλιο μας. Το προηγούμενο ρεκόρ θερμοκρασίας εξωπλανήτη ήταν 3.027 βαθμοί Κελσίου. Ο καυτός εξωπλανήτης, που βρίσκεται σε απόσταση 650 ετών φωτός από τη Γη στην κατεύθυνση του αστερισμού του Κύκνου, είναι ένας αέριος γίγαντας με σχεδόν τριπλάσια μάζα από τον Δία, αλλά με μόνο τη μισή πυκνότητα του τελευταίου. Ονομάζεται KELT-9b και περιφέρεται γύρω από το τεράστιο καυτό άστρο KELT-9, το οποίο είναι διπλάσιο σε μέγεθος από τον Ηλιο και έχει θερμοκρασίες κοντά στους 9.900 βαθμούς Κελσίου, δηλαδή σχεδόν διπλάσιες από τον Ηλιο. Ο εξωπλανήτης είναι βαρυτικά «κλειδωμένος» με το άστρο του, πράγμα που σημαίνει ότι η μία πλευρά του φωτίζεται μόνιμα από αυτό, ενώ η άλλη παραμένει πάντα σκοτεινή (όπως συμβαίνει με τη Σελήνη σε σχέση με τη Γη). Η φωτεινή πλευρά του εξωπλανήτη «βομβαρδίζεται» ανηλεώς από τρομερά ισχυρή αστρική ακτινοβολία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή