Ο Τυραννόσαυρος έχασε σταδιακά τα φτερά του

Ο Τυραννόσαυρος έχασε σταδιακά τα φτερά του

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρότι οι πρόγονοί του ήταν φτερωτά όντα, ο Τυραννόσαυρος Ρεξ, κατά πάσα πιθανότητα, είχε φολίδες στο δέρμα του, όπως τουλάχιστον δείχνουν οι τελευταίες έρευνες.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι το μεγάλο αυτό ζώο είχε φολίδες αντί για φτερά ή για χνούδι. Προφανώς το ζώο δεν χρειαζόταν πια φτερά, διότι δεν υπήρχε ανάγκη μόνωσης από τη στιγμή που ανέπτυξε το τεράστιο μέγεθός του. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι τα ευρήματα της τελευταίας έρευνας δεν πρόκειται να βάλουν τέλος στην αντιπαράθεση για την εμφάνιση του Τυραννόσαυρου. Δεν θα πρέπει ακόμα να αποκλείσουμε την εντύπωση της ύπαρξης ενός χνουδωτού και μεγάλου Τ-Ρεξ επισημαίνουν οι παλαιοντολόγοι.

Κατά πόσον το δέρμα του τεράστιου δεινόσαυρου ήταν γεμάτο φολίδες ή είχε φτερά αποτελεί ένα ερώτημα που είναι δύσκολο να απαντηθεί εξαιτίας της έλλειψης στοιχείων από τα απολιθώματα.

Κάποια αρχέγονα φτερώματα αναγνωρίστηκαν σε κάποια μέλη της ομάδας των Τυραννόσαυρων, κάτι που οδήγησε πολλούς επιστήμονες στο να πιστεύουν ότι ο Τυραννόσαυρος Ρεξ είχε και αυτός φτερά.

Προκειμένου να καταλήξουν σε οριστικά αποτελέσματα οι ερευνητές ανέλυσαν κάποια απολιθώματα που βρέθηκαν στη Μοντάνα, ενώ ταυτόχρονα ανέλυσαν και δείγματα από άλλα είδη που περπατούσαν στη Γη κατά την ίδια περίοδο, όπως είναι ο Γοργόσαυρος και ο Αλμπερτόσαυρος.

Τα τμήματα δέρματος από τα απολιθώματα της Μοντάνα δείχνουν ότι το δέρμα του Τυραννόσαυρου ήταν παρόμοιο με αυτό των ερπετών λέει η ομάδα του δόκτορος Φιλ Μπελ του πανεπιστημίου της Νέας Αγγλίας στην Αυστραλία, που πραγματοποίησε την έρευνα.

Οπως αναφέρουν στη σχετική δημοσίευση στο Biology Letters το εξωτερικό κάλυμμα των απολιθωμάτων δείχνει ότι ο Τ-Ρεξ και άλλα μέλη της ίδιας οικογένειας ήταν καλυμμένα από φολίδες όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα ερπετά. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι μεγάλοι Τυραννόσαυροι έχασαν το φτέρωμά τους επειδή δεν χρειάζονταν άλλο τη μόνωση, μια θεωρία η οποία, ωστόσο, δεν βρίσκει όλους τους ερευνητές σύμφωνους.

Ο δρ Στιβ Μπρούσατ του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου επισημαίνει ότι δεν επρόκειτο να του προκαλέσει έκπληξη αν ο Τυραννόσαυρος Ρεξ είχε χάσει το φτέρωμά του ή αν το είχε περιορίσει, καθώς ήταν ένα πολύ μεγάλο ζώο. Κατά ανάλογο τρόπο και οι ελέφαντες περιόρισαν το τρίχωμά τους. Οι ασιατικοί ελέφαντες έχουν περισσότερο τρίχωμα από τους αφρικανικούς, επειδή είναι μικρότεροι και ζουν σε πυκνότερα δάση με μικρότερη έκθεση στο ηλιακό φως.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο δρ Μπρούσατ, δεν είναι δυνατόν να πιστέψουμε ότι ο Τυραννόσαυρος Ρεξ είχε χάσει το φτέρωμά του απλά επειδή ανακαλύπτονται κάποια απολιθώματα με φολίδες.

«Θα πρέπει να έχουμε καλή τύχη προκειμένου να βρούμε φτερώματα στα απολιθώματα. Το γεγονός ότι δεν τα βλέπουμε, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν. Προφανώς δεν μπορούμε να απορρίψουμε το ενδεχόμενο να έχουμε ένα τεράστιο φτερωτό Τυραννόσαυρο Ρεξ», καταλήγει ο δρ Μπρούσατ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή