Ανταλλαγή γεωχρονικών ειδήσεων με προστασία της ιδιωτικότητας από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς με την υποστήριξη της Google

Ανταλλαγή γεωχρονικών ειδήσεων με προστασία της ιδιωτικότητας από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς με την υποστήριξη της Google

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Google Digital News Initiative (DNI) (digitalnewsinitiative.com) είναι μία πρωτοβουλία της Google που έχει ως στόχο την υποστήριξη της δημοσιογραφίας μέσω καινοτόμων ιδεών στον χώρο της τεχνολογίας. Μέσω του DNI, χρηματοδοτήθηκε η ερευνητική ιδέα «Word of Mouth» (WoM) του Επίκουρου Καθηγητή Παναγιώτη Κοτζανικολάου και του κύριου Ερευνητή Δρ. Γιώργου Στεργιόπουλου του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Η ιδέα αφορούσε στην ανάπτυξη μίας εφαρμογής η οποία θα επιτρέπει σε χρήστες να ανταλλάσσουν γεωχρονικές ειδήσεις, δηλαδή πρόσφατες ειδήσεις που σχετίζονται με την θέση ενός χρήστη, με ανωνυμία και ιδιωτικότητα. Η εφαρμογή που είναι εγκατεστημένη σε μία συσκευή, έχει τη δυνατότητα να ελέγχει εάν μία είδηση που αναζήτησε και διάβασε ένας χρήστης μέσω αυτής, σχετίζεται με την τρέχουσα τοποθεσία της συσκευής. Σε αυτή την περίπτωση, η εφαρμογή θα προωθήσει την είδηση μόνο σε εκείνους τους χρήστες που βρίσκονται κοντά στον αποστολέα, με το σκεπτικό ότι  οι κινούμενοι χρήστες ενδέχεται να ενδιαφερθούν για μία είδηση που αφορά την τρέχουσα περιοχή τους (π.χ. μία εκδήλωση  που γίνεται εκεί κοντά).

Η βασική καινοτομία της εφαρμογής είναι ότι, σε αντίθεση με αντίστοιχες άλλες εφαρμογές, ο έλεγχος εγγύτητας μεταξύ των χρηστών γίνεται χωρίς να αποκαλύπτεται η θέση των χρηστών, αλλά και χωρίς να αποκαλύπτεται η ταυτότητα ή οι ειδήσεις που ανταλλάσσονται. Με τη χρήση εξειδικευμένης κρυπτογραφίας που αναπτύχθηκε από τους ερευνητές του Εργαστηρίου Ασφάλειας του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιά, ο έλεγχος εγγύτητας γίνεται χρησιμοποιώντας κρυπτογραφημένη πληροφορία της θέσης των χρηστών. Μόνο εφόσον ένας πιθανός παραλήπτης βρίσκεται κοντά στον αποστολέα μίας είδησης θα αποσταλεί η είδηση, και σε αυτή την περίπτωση χωρίς να γνωρίζει ο παραλήπτης την ταυτότητα του αποστολέα. Κανείς τρίτος, περιλαμβανομένου του εξυπηρετητή (server) που υποστηρίζει την εφαρμογή, δεν μπορεί να μάθει τη θέση των χρηστών ή τις ειδήσεις που ανταλλάσουν.

Η μόνη πληροφορία που διατηρεί η εφαρμογή και σχετίζεται με την ταυτότητα των χρηστών είναι μία διεύθυνση email που χρησιμοποιείται κατά την εγκατάσταση της εφαρμογής και όχι για την ταυτοποίηση του χρήστη. “Ακόμα και αυτή η πληροφορία  θα αφαιρεθεί σε μελλοντική έκδοση, ώστε να υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη αίσθηση της ανωνυμίας”, αναφέρει ο Δρ. Στεργιόπουλος.

Οι στόχοι της εφαρμογής, σύμφωνα με τον Επίκουρο Καθηγητή Παναγιώτη Κοτζανικολάου ήταν δύο: “Πρώτον, να βοηθήσει στην ανταλλαγή νέων τοπικής εμβέλειας αλλά πολλές φορές σημαντικών για την καθημερινότητα των χρηστών. Για παράδειγμα να μπορούν οι χρήστες να ενημερώνονται με συμμετοχικό τρόπο για ειδήσεις τοπικής εμβέλειας, όπως μία έκτακτη αλλαγή στα μέσα συγκοινωνίας (π.χ. έκτακτο κλείσιμο ενός σταθμού μετρό) ή  ένα πολιτιστικό γεγονός που γίνεται κοντά τους. Δεύτερον, να αυξηθεί η συνειδητοποίηση των χρηστών για την σημασία της προστασίας της ιδιωτικότητας.

Πολλές φορές οι χρήστες δίδουν με ευκολία προσωπικά δεδομένα τους σε εφαρμογές, όπως είναι η ταυτότητά τους, η θέση τους ή το περιεχόμενο που διαβάζουν, χωρίς να αντιλαμβάνονται τους δυνητικούς κινδύνους για την ιδιωτικότητά τους. Η εφαρμογή WoM θέλει να δείξει ότι είναι εφικτό να ανταλλάσουμε χρήσιμη πληροφορία χωρίς να απεμπολούμε το δικαίωμα για την προστασία της ιδιωτικότητας και των προσωπικών μας δεδομένων.”

Η πρώτη έκδοση της εφαρμογής είναι πλέον διαθέσιμη στο play store της Google, ενώ η εφαρμογή θα ανανεώνεται τακτικά με νέες βελτιωμένες λειτουργίες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή