Το διαστημικό κύκνειο άσμα του «Κασίνι»

Το διαστημικό κύκνειο άσμα του «Κασίνι»

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oι επιστήμονες γνωρίζουν πλέον πότε επακριβώς πρόκειται να χάσουν την επαφή με το «Κασίνι». Το διαστημικό σκάφος πρόκειται να κάνει μια βουτιά στην ατμόσφαιρα του Κρόνου αύριο, βάζοντας τέλος σε 13 χρόνια έρευνας γύρω από τα δακτυλίδια του. Η ομάδα που επιμελείται το πρόγραμμα ελπίζει ότι θα εξακολουθήσει να έχει δορυφορικό σήμα, καθώς το διαστημόπλοιο θα πραγματοποιεί τη βουτιά του θανάτου. Αλλά η ραδιοφωνική εκπομπή αναμένεται να τελειώσει περίπου έξι δευτερόλεπτα μετά τις 04.55 τοπική ώρα στο κέντρο ελέγχου της αποστολής. Αυτό σημαίνει ότι η επαφή θα χαθεί στις 11.55 GMT. Πρόκειται για την ώρα που θα χάσουν επαφή οι αντένες του διαστημικού σκάφους. Ομως λόγω της ταχύτητας του φωτός και της απόστασης 1,4 δισ. χλμ. από τον Ηλιο, η επαφή θα χαθεί στο Διάστημα περί τα 83 λεπτά νωρίτερα.

«Το τελικό μήνυμα του διαστημικού σκάφους θα είναι σαν μία ηχώ. Θα εξακολουθήσει να υπάρχει στο ηλιακό μας σύστημα περίπου μιάμιση ώρα αφού το “Κασίνι” θα σταματήσει να υπάρχει» τόνισε ο Ερλ Μέιζ, ο επικεφαλής του προγράμματος της NASA. «Παρότι το γνωρίζουμε αυτό, στον Κρόνο το “Κασίνι” βρήκε το τέλος του, αλλά η αποστολή του για εμάς δεν έχει τελειώσει εφόσον θα εξακολουθήσουμε να λαμβάνουμε σήμα».

Ενας τεράστιος δίσκος στην Καμπέρα, αλλά και άλλα παρατηρητήρια σε όλον τον πλανήτη θα παρακολουθούν το διαστημικό σκάφος.

Το «Κασίνι» βρίσκεται τώρα στη διαδικασία λήψης των τελευταίων φωτογραφιών από το περιβάλλον του Κρόνου. Σε αυτές περιλαμβάνονται απόψεις του Εγκέλαδου και του Τιτάνα που διαθέτουν τεράστιες ποσότητες νερού σε ρευστή μορφή κάτω από τις παγωμένες επιφάνειες τους και που σύμφωνα με τους ερευνητές μπορεί να φιλοξενούνται κάποιες απλές μορφές ζωής. «Στη συνέχεια θα κοιτάξουμε στη σκοτεινή πλευρά του Κρόνου εκεί που θα πέφτει το “Κασίνι” στη βουτιά του θανάτου και θα παρατηρήσουμε το φάσμα της υπέρυθρης και της υπεριώδους ακτινοβολίας προσπαθώντας να πάρουμε κάποιες από τις τελευταίες φωτογραφίες πάνω στο τελειωτικό σημείο του “Κασίνι” στον Κρόνο» εξηγεί το μέλος της αποστολής «Κασίνι», η Λίντα Σπάικερ. Ολες οι φωτογραφίες θα μεταδοθούν και οι κάμερες του «Κασίνι» θα κλείσουν προτού αρχίσει τη βουτιά του θανάτου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή