Συμφωνία Ρωσίας – ΗΠΑ για την κατασκευή διαστημικού σταθμού σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη

Συμφωνία Ρωσίας – ΗΠΑ για την κατασκευή διαστημικού σταθμού σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roskosmos υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με τη NASA, στο πλαίσιο της οποίας προβλέπεται η κατασκευή διαστημικού σταθμού που θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, τα τμήματα του οποίου θα μεταφέρουν στο διάστημα οι ρωσικοί πύραυλοι-φορείς Angara-A5M και Proton.

Η συμφωνία μεταξύ της Roskosmos και της NASA υπεγράφη στο πλαίσιο του 68ου Διεθνούς Αστροναυτικού Συνεδρίου (IAC), το οποίο πραγματοποιείται στην Αδελαϊδα της Αυστραλίας. Στο συνέδριο, οι δύο ηγέτιδες δυνάμεις της διαστημικής βιομηχανίας αντάλλαξαν απόψεις και παρουσίασαν τα νέα προγράμματα τους για την κατάκτηση του διαστήματος. 

H κατασκευή του διαστημικού σταθμού που θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη συνιστά το πρόγραμμα Deep Space Gateway, το οποίο είναι μόνο ένα μέρος της αμερικανορωσικής συμφωνίας που υπεγράφη στο συνέδριο, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των δύο διαστημικών υπηρεσιών. 

Οι πρώτες φήμες για μία πιθανή κατασκευή ενός «αδερφού Διεθνούς διαστημικού Σταθμού» που θα τεθεί σε τροχιά γύρω από την Σελήνη, άρχισαν να διαδίδονται το περασμένο φθινόπωρο, μετά την κλειστή συνεδρίαση της Διεθνούς Ομάδας δημιουργίας διαστημοπλοίων (ISCWG). Γενικότερα, οι εκπρόσωποι των πέντε διαστημικών δυνάμεων της Γης συζητούν στις συνεδριάσεις τις διεθνείς προοπτικές κατάκτησης του διαστήματος, καθώς και τις παραμέτρους της πορείας που θα ακολουθήσει η ανθρωπότητα, αφότου τεθεί εκτός τροχιάς ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS) στα μέσα της δεκαετίας του 2020.

Ο Ανατόλι Ζακ, ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας Russian SpaceWeb, είχε γράψει τον Νοέμβριο του 2016, ότι οι χώρες που διαθέτουν υψηλή διαστημική τεχνολογία συμφώνησαν να ξεκινήσουν την διαδικασία κατασκευής ενός διαστημικού σταθμού που θα τεθεί σε τροχιά γύρω από την Σελήνη, ο οποίος εκτός από τον ερευνητικό του ρόλο θα αποτελέσει για την ανθρωπότητα την «πύλη για το απώτερο Διάστημα». Η κατασκευή του σύμφωνα με τον ίδιο θα έπρεπε να αρχίσει το 2023, όταν στην Σελήνη θα σταλούν οι πρώτες κάψουλες του μελλοντικού σταθμού στο πλαίσιο της τρίτης αποστολής του προγράμματος Orion.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή