Με διαστημόπλοιο έμοιαζε ο αστεροειδής που μας επισκέφθηκε

Με διαστημόπλοιο έμοιαζε ο αστεροειδής που μας επισκέφθηκε

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα  πολύ παράξενο αντικείμενο ανακαλύφθηκε να ταξιδεύει στο Διάστημα. Οπως επισημαίνουν οι ερευνητές με μακρύ διαστημόπλοιο έμοιαζε ο παράξενος αστεροειδής-επισκέπτης προερχόμενος από τον διαστρικό χώρο, ο οποίος πέρασε πριν από μερικές ημέρες από το ηλιακό μας σύστημα.

Οι αστρονόμοι οι οποίοι τον παρακολούθησαν με το «Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο» (VLT) του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO) που βρίσκεται στη Χιλή, ανακάλυψαν ότι οι διαστάσεις του ουράνιου σώματος είναι παράδοξες, καθώς το σχήμα του είναι πολύ μακρύ και πεπλατυσμένο, και έτσι μοιάζει με μακρύ διαστημόπλοιο.

Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για ένα από τα πιο επιμήκη αντικείμενα που έχουν ποτέ παρατηρηθεί στο Διάστημα, καθώς το μήκος του εκτιμάται ότι είναι τουλάχιστον δεκαπλάσιο του πλάτους του. Μέχρι σήμερα κανείς αστεροειδής ή κομήτης δεν έχει βρεθεί να έχει παρόμοιες διαστάσεις.

Το ουράνιο σώμα έχει μήκος που προσεγγίζει τα τετρακόσια μέτρα, σκούρα κοκκινωπή απόχρωση, περιστρέφεται πολύ γρήγορα γύρω από τον εαυτό του και υφίσταται δραματικές μεταβολές στη φωτεινότητά του, ενώ δεν εκλύει καθόλου σκόνη τριγύρω του. Πιθανώς έχει μεγάλη πυκνότητα και μάλλον αποτελείται από πετρώματα και μέταλλα, χωρίς να διαθέτει καθόλου νερό ή πάγο.

Ο ασυνήθιστος αστεροειδής Α/2017 U1, ο οποίος είχε ανακαλυφθεί στις 19 Οκτωβρίου (αρχικά είχε θεωρηθεί κομήτης) και βαφτίστηκε «Οουμουαμούα», δεν είναι πια ορατός από τη Γη, καθώς συνεχίζει το ταξίδι του και, αξίζει να σημειωθεί, δεν αναμένεται να τον ξαναδούμε.

Αν και γεννήθηκε γύρω από κάποιο άλλο άστρο, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι εδώ και εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια έχει γίνει ένας «περιπλανώμενος» του γαλαξία μας, χωρίς να είναι βαρυτικά προσκολλημένος σε κανένα σύστημα άστρου.

Κάπως έτσι, πέρασε περαστικός και από τη γειτονιά μας.

«Εδώ και δεκαετίες είχαμε υποθέσει θεωρητικά ότι τέτοια διαστρικά αντικείμενα υπήρχαν εκεί έξω και τώρα, για πρώτη φορά, έχουμε άμεσες ενδείξεις ότι όντως υπάρχουν», δήλωσε ο Τόμας Ζουρμπούχεν της NASA.

Οι ερευνητές, μεταξύ των οποίων ο Ρομπ Γουέρικ του Ινστιτούτου Αστρονομίας του Πανεπιστημίου της Χαβάης, ο οποίος τον ανακάλυψε με το τηλεσκόπιο Pan-STARSS και του έδωσε χαβανέζικο όνομα (Οουμουαμούα σημαίνει «αγγελιαφόρος από μακριά που φθάνει πρώτος»), έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Nature.

Μία ακόμα νέα μελέτη είδε τα φώτα της δημοσιότητας χθες για τον πλανήτη Αρη. Οπως επισημαίνουν οι ειδικοί, οι σκούρες λωρίδες που εμφανίζονται στην επιφάνεια του Κόκκινου πλανήτη μπορεί να μαρτυρούν την ύπαρξη άμμου που κινείται και όχι τρεχούμενου νερού, όπως πίστευαν μέχρι σήμερα. Κάτι τέτοιο είχαν αναφέρει οι επιστήμονες με μελέτη τους που δόθηκε στη δημοσιότητα το 2015 αλλά φαίνεται ότι αυτή η θεωρία απορρίπτεται.

Ειδικότερα, οι επιστήμονες από την Αριζόνα σημειώνουν ότι οι σκοτεινές γραμμές μοιάζουν να έχουν σχηματιστεί από άμμο που μετακινείται και όχι με νερό που στάζει κατά μήκος της πλαγιάς ή κοντά στην επιφάνεια. Επίσης, οι επιστήμονες σημειώνουν ότι αν όντως υπάρχει νερό, τότε η ποσότητά του είναι μικρή και μάλλον αποκλείεται εκεί πέρα να υπάρχουν κάποιες μορφές ζωής.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή