Αστεροσκοπείο: Η αλήθεια για την… ηλιακή καταιγίδα

Αστεροσκοπείο: Η αλήθεια για την… ηλιακή καταιγίδα

49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την «είδηση» περί μαγνητικής καταιγίδας, κατηγορίας πρώτου επιπέδου της αντίστοιχης κλίμακας, η οποία αναμένεται να πλήξει τη Γη στις 23 Ιουλίου, διαψεύδει με επίσημη ανακοίνωσή του, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. 

Συγκεκριμένα, χαρακτηρίζει ως «επιστημονικά ανέφικτες, τέτοιου είδους μακροχρόνιες προβλέψεις», οι οποίες είναι και εξαιρετικά επικίνδυνες καθώς «αποσκοπούν στο να δημιουργούν πανικό». 

«Δυνατές είναι πιθανοτικές κυρίως προβλέψεις, βασιζόμενες σε ανάλυση πραγματικών σε χρόνο παρατηρήσεων και έχουν ορίζοντα μερικών ωρών μόνο (με μέγιστο παράθυρο πρόγνωσης τις 24 περίπου ώρες)», εξηγεί στην σχετική του ανακοίνωση το Αστεροσκοπείο, ενώ συμπληρώνει πως: «Τέτοιες προγνώσεις παρέχονται σε καθημερινή βάση από ερευνητικές ομάδες του ΕΑΑ, που έχουν αναπτύξει σχετικές υπηρεσίες στα πλαίσια ευρωπαϊκών προγραμμάτων ή προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ΕΟΔ) αλλά και από άλλους διεθνείς οργανισμούς».

Αστεροσκοπείο: Η αλήθεια για την… ηλιακή καταιγίδα-1

Τέλος, το Εθνικό Αστεροσκοπείο τονίζει ότι «ένα "βίαιο" γεγονός στον Ήλιο, όπως μια ισχυρή έκλαμψη στην επιφάνεια του συχνά συνοδευόμενη από εκτινάξεις μάζας και ενεργητικών σωματιδίων, δεν συνεπάγεται αυτομάτως και μια μαγνητική καταιγίδα στη Γη, ιδιαίτερα αν ο πλανήτης μας δεν βρίσκεται κοντά στην διεύθυνση διάδοσης τους». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή