Επιχείρηση αναζήτησης του πυρήνα των πάγων στην Ανταρτική το 2021

Επιχείρηση αναζήτησης του πυρήνα των πάγων στην Ανταρτική το 2021

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η υπηρεσία της Αυστραλίας που πραγματοποιεί επιστημονικά προγράμματα στην Ανταρτική ανακοίνωσε ότι σύντομα θα παραλάβει έναν νέο στόλο βαρέων οχημάτων για να υποστηρίξει τους επιστήμονες που επιχειρούν σε μεγάλο βάθος, στην προσπάθεια τους να διασχίσουν την παγωμένη ήπειρο αναζητώντας «τον εκατοντάδων χρόνων πυρήνα πάγου».

Ο νέος στόλος, αξίας 45 εκατ. δολαρίων Αυστραλίας (32,6 εκατ. δολάρια ΗΠΑ), μπορεί να μεταφέρει τους επιστήμονες 1.500 χιλιόμετρα εσωτερικά και περιλαμβάνει πέντε βαριούς ελκυστήρες και δύο εκχιονιστικά ικανά να ρυμουλκούν τρένα που μεταφέρουν τρόφιμα, καταλύματα, κοινόχρηστους χώρους, επιστημονικό εξοπλισμό, καθώς και εξοπλισμό για παραγωγή ενέργειας έως και 160.000 λίτρα καυσίμων.

Η πρώτη επιστημονική αποστολή έχει προγραμματιστεί να αναχωρήσει το 2021 από τον ερευνητικό σταθμό Casey Research της Αυστραλίας, με σκοπό να εγκαταστήσει μία κινητή ερευνητική βάση, 1.200 χλμ εσωτερικά της Ανταρκτικής σε μια τοποθεσία γνωστή ως Dome C. Έχοντας ως βάση τη περιοχή αυτή, 16 επιστήμονες θα μπορούν να διενεργούν επιστημονικές έρευνες για περίοδο τριών μηνών.

Μέχρι τώρα η μελέτη των πυρήνων πάγου της Ανταρκτικής έδινε τη δυνατότητα στους ερευνητές να αναλύσουν την κλιματική ιστορία των τελευταίων 800.000 ετών. Σε πρόσφατο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, γεωεπιστήμονες ανακοίνωσαν ότι οι πρώτες αναλύσεις του πυρήνα πάγου έδειξαν ότι τα επίπεδα του ατμοσφαιρικού διοξειδίου του άνθρακα πριν 2,7 εκατ. χρόνια ήταν πολύ χαμηλότερα από τα σημερινά επίπεδα. Συνεπώς οι επιστήμονες θα πρέπει να αναθεωρήσουν τα παλαιοκλιματικά μοντέλα τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT