Χαρτογράφηση γενετικού κώδικα των ειδών

Χαρτογράφηση γενετικού κώδικα των ειδών

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Οι επιστήμονες ξεκίνησαν την Πέμπτη ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, σύμφωνα με το οποίο θα χαρτογραφήσουν τον γενετικό κώδικα 1,5 εκατομμυρίου γνωστών ειδών σύνθετης ζωής, τα οποία ζουν στον πλανήτη μας. Στόχος τους είναι να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα σε μία δεκαετία. Το Πρόγραμμα ΒιοΓονιδιώματος Γης (ΕΒΡ) θεωρείται το επόμενο «ταξίδι στη Σελήνη» μετά το Πρόγραμμα Ανθρώπινου Γονιδιώματος που χαρτογράφησε το ανθρώπινο DNA. To πρόγραμμα εκείνο κόστισε τρία δισεκατομμύρια δολάρια και χρειάστηκε 13 χρόνια μέχρι την ολοκλήρωσή του, το 2003.

Το Πρόγραμμα ΒιοΓονιδιώματος Γης αναμένεται να κοστίσει 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια και «τελικά θα δημιουργήσει ένα νέο θεμέλιο για τη βιολογία, οδηγώντας σε νέες λύσεις για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και τη συντήρηση των ανθρώπινων κοινωνιών», τόνισε ο Χάρις Λέγουιν, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας και πρόεδρος του Προγράμματος ΒιοΓονιδιώματος Γης.

«Η απόκτηση του οδικού χάρτη, των σχεδίων, θα είναι μια εξαιρετική πηγή για νέες ανακαλύψεις, για την κατανόηση των κανόνων της ζωής, του τρόπου λειτουργίας της εξέλιξης και για νέες προσεγγίσεις στη διατήρηση σπάνιων ειδών που κινδυνεύουν με αφανισμό. Θα είναι ταυτόχρονα μια νέα πηγή για τους ερευνητές στον γεωργικό και ιατρικό τομέα», δήλωσε ο Λέγουιν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο.

Το πρόγραμμα θα συγκεντρώσει τις προσπάθειες των ερευνητικών ομάδων από όλον τον κόσμο. Ανάμεσά τους, μια αμερικανική προσπάθεια χαρτογράφησης του γενετικού υλικού των 66 χιλιάδων σπονδυλωτών, μια κινεζική προσπάθεια χαρτογράφησης του DNA δέκα χιλιάδων φυτών και η προσπάθεια της Παγκόσμιας Συμμαχίας Γονιδιώματος Μυρμηγκιών που στοχεύει να χαρτογραφήσει τα γονιδιώματα 200 ειδών μυρμηγκιών.

Ο όγκος των βιολογικών δεδομένων θα είναι πραγματικά τεράστιος, μεγαλύτερος από αυτόν που έχει συγκεντρωθεί στο Τwitter και στο YouTube και μεγαλύτερος από αυτόν της αστρονομίας. Μέχρι σήμερα έχει χαρτογραφηθεί το γενετικό υλικό μόλις 3.500 ειδών σύνθετης ζωής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή