Διαλογισμός… από τηλεφώνου

Διαλογισμός… από τηλεφώνου

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είχατε την εντύπωση ότι δρόμος προς τον διαφωτισμό και την αυτογνωσία είναι τραχύς και ανηφορικός; Οτι η επίτευξη της τέλειας εσωτερικής ισορροπίας απαιτεί χρόνο και κόπο; Ε, λοιπόν, κάνατε λάθος. Το Dream Weaver, η νέα εφαρμογή για iPhone που εμπνεύστηκε ο γκουρού των εναλλακτικών θεραπειών Ντίπακ Τσόπρα υπόσχεται να σας οδηγήσει στη νιρβάνα παρακάμπτοντας τα συνήθη εμπόδια.

Η ιδέα είναι απλή. Σύμφωνα με τους εμπνευστές του Dream Weaver οι συχνότητες των εγκεφαλικών κυμάτων είναι ενδεικτικές του βαθμού ετοιμότητάς μας: Τα κύματα βήτα συνδέονται με την υπρβολική επιφυλακτικότητα, τα κύματα άλφα με την ελλιπή προσοχή, τα θήτα με την εσωτερική ηρεμία και τα δέλτα με τον ύπνο που δεν διακόπτεται από όνειρα. Το Dream Weaver λειτουργεί εκπέμποντας φως με μειούμενη συχνότητα. Τοιουτοτρόπως, το μυαλό μας -υποτίθεται- παρασύρεται και, από εκεί που εκπέμπει κύματα βήτα, αρχίζει να εμπέμπει θήτα.

Το «ταξίδι» στο υποσυνείδητο δεν είναι φυσικά το ίδιο για όλους. Η νέα εφαρμογή περιέχει πλήθος επιλογών με τίτλους όπως «Βόλτα στο δάσος» και άλλα φυσιολατρικά για εραστές του βουνού ή της θάλασσας, των εξωτικών προορισμών ή των αλπικών τοπίων. Το ταξίδι αρχίζει με προπαρασκευαστικούς ήχους -δέντρα που θροΐζουν, πουλάκια που κελαηδάνε, ποταμάκια που κελαρύζουν. Στη συνέχεια και, αφού μπει κανείς στο κλίμα, την ξενάγηση αναλαμβάνει ο Ντίπακ Τσόπρα αυτοπροσώπως. Και, φυσικά,  υπάρχει μουσική υπόκρουση, ειδικά επιλεγμένη ώστε να υποβοηθάει το ενεργειακό «καθάρισμα» που έχουμε όλοι ανάγκη. «Τα πάντα είναι θέμα συγχρονισμού» εξηγεί ο Τσόπρα στους σκεπτικιστές υποψήφιους αγοραστές. Και, προς επίρρωση των ισχυρισμών του επιδεικνύει τις μαρτυρίες διαφόρων χρηστών του  Dream Weaver. «Είδα κάμποσες σκουροντυμένες φιγούρες να βγαίνουν από ένα δωμάτιο. Προσπάθησα να επικοινωνήσω μαζί τους τηλεπαθητικά και να τους μεταφέρω το μήνυμα της ειρήνης. Αμέσως με περικύκλωσαν και το αίσθημα χαράς και ευφορίας που με κατέλαβε δεν το έχω νιώσει ποτέ πριν» λέει κάποιος. «Ημουν στην Αρούμπα. Σε διακοπές στην Αρούμπα» λέει κάποιος άλλος.

Φυσικά δεν πείθονται όλοι. Πολλοί μάλιστα βλέπουν στο νέο εγχείρημα άλλη μια πηγή πλουτισμού για τον γκουρού που από τη δεκαετία του '80 κατέκλυσε την Αμερική με τις δυτικότροπες ερμηνείες παραδοσιακών ινδικών θεραπευτικών τεχνικών όπως ο διαλογισμός και η γιόγκα. Μια ακόμη «καινοτομία» δηλαδή, τόσο ανώδυνη όσο και ανώφελη.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή