ΣΤΙΛ

Μια ιστορία για τον εθελοντισμό

Μια ιστορία για τον εθελοντισμό

ΕΝΟΨΕΙ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ UNBOX FESTIVAL ΣΤΟ THE HUB, Ο ΡΑΦΑΗΛ ΜΠΙΛΙΔΑΣ, ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ Δ/Σ ΤΗΣ TANDEM, ΜΑΣ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΠΙΚΠΑ ΒΟΥΛΑΣ (ΝΥΝ ΚΑΑΠΑΑ ΒΟΥΛΑΣ)

Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013


Οι εθελοντές της Tandem.«Πριν από δύο περίπου χρόνια, σε μια επίσκεψή μου στον θάλαμο του ΠΙΚΠΑ με τα μικρά παιδιά, είχα δει για πρώτη φορά ένα κουκλάκι, που όλοι έλεγαν ότι είναι κουφό γιατί δεν ανταποκρινόταν όταν κάποιος φώναζε το όνομά του. Στην πραγματικότητα το παιδάκι αυτό, που τότε ήταν τεσσάρων ετών, έχει αυτισμό.
»Το συγκεκριμένο παιδάκι λοιπόν ήταν Καπετάν Φασαρίας στο φαγητό: Κάθε φορά που του έβαζαν μπροστά ένα πιάτο, το 'φερνε τούμπα. Και επειδή το προσωπικό του ιδρύματος είναι λίγο και δεν μπορεί να δώσει τη δέουσα προσοχή στο κάθε παιδί, την ώρα που τα άλλα παιδιά έτρωγαν ο “Καπετάν Φασαρίας” περίμενε στην αίθουσα παιχνιδιού για να μην κάνει ζημιά. Σε συνεργασία λοιπόν με κάποιους άλλους εθελοντές, κυρίως με μια ειδική παιδαγωγό από τη Φινλανδία η οποία μου έδειξε συγκεκριμένες τεχνικές, μπήκα για ένα πεντάμηνο στη διαδικασία να του μάθω να τρώει μόνος. Κάθε μέρα ήμουν εκεί. Κι όταν τελικά φτάσαμε στο σημείο να αφοσιώνεται στο φαγητό του και να τρώει μόνος, χωρίς να κάνει ζημιές, αισθάνθηκα λίγο σαν “ χαζομπαμπάς”!
»Αρχισα να προσφέρω εθελοντική εργασία στο ΠΙΚΠΑ Βούλας γιατί το είδα ως μια προσωπική πρόκληση. Την πρώτη φορά που το επισκέφτηκα, ομολογώ ότι σοκαρίστηκα, οπότε αποφάσισα να πηγαίνω κάθε μέρα, μέχρι να εξοικειωθώ με την εικόνα ενός ανθρώπου σε καροτσάκι.
»Αυτό που με κράτησε είναι το ομαδικό πνεύμα της Tandem, της ΜΚΟ των εθελοντών του ιδρύματος, και η διαδικασία αυτοεξέλιξης στην οποία μπήκα. Για παράδειγμα έχω μάθει πολλά από τη συναναστροφή μου με παιδιά που, ακριβώς επειδή βρίσκονται σε ίδρυμα, δεν έχουν όλα αυτά τα κοινωνικά “πρέπει”. Είναι πιο αυθεντικά, πιο ακατέργαστα.
»Η ανταμοιβή μου για τον χρόνο που έχω επενδύσει στην Tandem και στο ΠΙΚΠΑ είναι εκατονταπλάσια. Κι αυτό δεν το λέω γιατί θεωρώ τον εαυτό μου Μητέρα Τερέζα. Πιστεύω ότι ο εθελοντισμός είναι κάτι που κάνουμε πρώτα για τον εαυτό μας, ενώ ταυτόχρονα προσφέρουμε σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη».– Επιμέλεια: Γωγώ Καρκάνη
Info
Το Unbox Festival θα γίνει το Σάββατο 07/12 στο The Hub, Αλκμήνης 5, Κ. Πετράλωνα. Περισσότερες πληροφορίες: www.unboxfestival.gr. Περισσότερες πληροφορίες για την Tandem: www.tandemngo.gr.