ΣΤΙΛ

Οδηγός (δια)πλοκής

odigos-dia-plokis-2003421

Μπορεί η επιστροφή στις βελόνες στη χώρα μας να συνδέθηκε με την οικονομική κρίση, όμως η άκρη του κουβαριού της νέας αυτής τάσης βρίσκεται αλλού. Βρίσκεται στην ανάγκη των νέων ντιζάινερ να διατηρήσουν ένα μίνιμουμ δημιουργικής αυτονομίας, να μην τους «καταπιεί» με άλλα λόγια το τέρας της βιομηχανικής παραγωγής με όλους τους περιορισμούς που αυτό επιβάλλει. Για τον σκοπό αυτό,  αναζητούν νέα υλικά που συνδυάζουν τις αρετές των παραδοσιακών -την δυνατότητα να δουλεύονται στο χέρι- με την τεχνολογική πρόοδο.

odigos-dia-plokis0

Ενας εξ' αυτών είναι και ο Ολλανδός Bauke Knottnerus, ο οποίος ζει και εργάζεται στο Ρότερνταμ. Ο Knottnerus λοιπόν δημιούργησε μια συλλογή από χοντρά -πολύ χοντρά- νήματα υπό την επωνυμία Phat Knits, τα οποία μεταχειρίζεται για να «πλέξει» αντικείμενα για το σπίτι. Τα Phat Knits συνοδεύονται, όπως είναι φυσικό, από ανάλογα υπερμεγέθεις βελόνες και απάεσπασαν ενθουσιώδη σχόλια στην έκθεση «Unravel Knitwear in Fashion» που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγους μήνες στο MoMu Fashion Museum της Αμβέρσας.

odigos-dia-plokis2

Μία ακόμα σχεδιάστρια που επιμένει στο μαλλί και στις βελόνες είναι η ασιατικής καταγωγής Xiao Li. Η νεαρή απόφοιτος του Βασιλικού Κολεγίου Τέχνης της Αμβέρσας θέλησε να δημιουργήσει μια συλλογή η οποία να συνδυάζει αρχιτεκτονικές φόρμες και στοιχεία από τις κολεξιόν του Balenciaga στα 60's με την αίσθηση τρυφερότητας που προσφέρει το πλεκτό. Περιττόν να πούμε ότι η συλλογή της  Xiao Li γνώρισε αναπάντεχα μεγάλη επιτυχία και αποτέλεσε το έναυσμα για ακόμα πιο oversized πλεκτά.

odigos-dia-plokis4