Συναισθηματική διατροφή: Γιατί σε παχαίνει

Συναισθηματική διατροφή: Γιατί σε παχαίνει

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μικρές συμβουλές για να μην αφήνετε τα συναισθήματά σας να επηρεάζουν το τι και πόσο τρώτε.

Έχετε προσπαθήσει να γλυκάνετε τη στενοχώρια σας τρώγοντας σοκολάτα; Έχετε νιώσει το άγχος να σας οδηγεί ξανά και ξανά στο ψυγείο; Έχετε προσπαθήσει να γεμίσετε με φαγητό ένα συναισθηματικό κενό; Αυτό ακριβώς είναι που ονομάζεται “συναισθηματική διατροφή” και μπορεί να δυναμιτίσει κάθε προσπάθεια για προσεγμένη διατροφή ή δίαιτα. Το γιατί και το πώς ορισμένα συναισθήματα μας “οδηγούν” σε συγκεκριμένες τροφές ή διατροφικές συμπεριφορές είναι μια περίπλοκη υπόθεση, και η διερεύνησή της απαιτεί ενδεχομένως τη βοήθεια ειδικού. Αν έχετε την εντύπωση ότι κάτι παρόμοιο ευθύνεται για τη δική σας διατροφική συμπεριφορά, μπορείτε να ξεκινήσετε την προσπάθεια να το ελέγξετε κάνοντας τα εξής:

– Αν σε κάθε δίαιτα η καταγραφή των τροφών που καταναλώνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να βοηθήσει, το ίδιο μπορεί να γίνει και με την καταγραφή των συναισθημάτων που βιώνει κανείς πριν ή αφού φάει καθετί. Ο συσχετισμός μεταξύ των δύο μπορεί να ρίξει φως σε καταστάσεις με τις οποίες πρέπει να ασχοληθείτε αν θέλετε να μην πέφτετε διαρκώς στον ίδιο φαύλο κύκλο.

– Η βασική αρχή του να μην παραλείπετε γεύματα για μια σωστή διατροφή έχει εν προκειμένω διπλή σημασία, αφού η διασφάλιση ότι ο οργανισμός σας νιώθει στοιχειωδώς “χορτάτος” μπορεί να σας βοηθήσει να μην φτάσετε στο φαγητό για οποιονδήποτε άσχετο λόγο. Με την ίδια λογική, αντί να αποκλείετε από τη διατροφή σας ορισμένες “ένοχες απολαύσεις”, είναι προτιμότερο να τις απολαμβάνετε με μέτρο, ώστε σε μια δύσκολη στιγμή να μη σας λείπουν διπλά.

– Επιστρατεύστε οτιδήποτε βελτιώνει τη διάθεσή σας –από ένα χόμπι ή γυμναστική, μέχρι ένα τηλεφώνημα σε κάποιο φίλο– ως αντιπερισπασμό την ώρα που θέλετε να πνίξετε τον πόνο σας στο φαγητό.

– Επειδή οι αδυναμίες είναι ανθρώπινες και οι αντιστάσεις έχουν τα όριά τους, αν δεν μπορείτε να μην ενδώσετε στο να φάτε κάτι, τουλάχιστον προσπαθήστε να επιλέξετε την πιο light εκδοχή αυτού που επιθυμείτε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή