Αϋπνίες; Δες τι λένε οι νέες έρευνες

Αϋπνίες; Δες τι λένε οι νέες έρευνες

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυσκολεύεσαι συχνά να κοιμηθείς, ακόμα κι αν νιώθεις έντονα το αίσθημα της κούρασης; Ξυπνάς κατά τη διάρκεια της νύχτας ή κοιμάσαι λιγότερο από 6 ώρες; Οι διαταραχές ύπνου πιο σοβαρές από όσο νομίζεις, γι’ αυτό η ΓΥΝΑΙΚΑ σου παρουσιάζει μια ενδιαφέρουσα έρευνα που συνδέει το εγκεφαλικό επεισόδιο με την αϋπνία, ώστε να ενημερωθείς και να εισάγεις την πρόληψη στην καθημερινότητά σου.

Σύμφωνα με νέα έρευνα, οι άνθρωποι που πάσχουν από αϋπνία κινδυνεύουν έντονα από την πιθανότητα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου. Ερευνητές από την Ταϊβάν ανακάλυψαν ότι για τους ενήλικες ηλικίας 18 με 34 που πάσχουν από αϋπνία, η πιθανότητα εγκεφαλικού είναι 8 φορές υψηλότερη σε σχέση με άτομα που δεν έχουν ανάλογη διαταραχή ύπνου. Ωστόσο, η πιθανότητα αυτή φαίνεται να περιορίζεται μετά την ηλικία των 35.

Οι μελετητές ισχυρίζονται πως η έρευνα αποδεικνύει πόσο σημαντική είναι η αναζήτηση θεραπείας της αϋπνίας των νέων ανθρώπων.

«Συστήνουμε ανεπιφύλακτα σε όσους πάσχουν από χρόνια αϋπνία να συμβουλευθούν έναν ειδικό που θα τους βοηθήσει να μειώσουν το ρίσκο ενός εγκεφαλικού επεισοδίου και, αν χρειασθεί, να τους χορηγηθεί φαρμακευτική αγωγή» σχολίασε ο   Ya-Wen Hsu, βοηθός καθηγητή στο Chia Nan University of Pharmacy and Science και στο τμήμα ιατρικών ερευνών του  Chi-Mei Medical Center στην Ταϊβάν.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Stroke, περιείχε ιατρικά αρχεία 4 ετών από περισσότερους από 21.000 ανθρώπους με πρόβλημα αϋπνίας και από 64.000 χωρίς αϋπνία, όλοι από την Ταϊβάν. Οι ερευνητές χώρισαν τους ανθρώπους με αϋπνία σε ομάδες βασισμένες στη φύση του προβλήματός τους. Ως  χρόνια/επίμονη αϋπνία θεωρήθηκε η δυσκολία ύπνου ή διατήρησής του για 1 με 6 ώρες. Σε άλλη κατηγορία τέθηκε η αϋπνία υποτροπής, η οποία επιστρέφει στον ασθενή κατά τα 4 αυτά χρόνια μετά από περιόδους μέχρι και 6 μηνών κατά τη διάρκεια των οποίων δεν αντιμετώπιζαν πρόβλημα. Τελευταία κατηγορία είναι αυτή της υποχώρησης του προβλήματος, της περίπτωσης δηλαδή όπου η διαταραχή ύπνου εμφανίζεται και σταματά συχνά κατά τη διάρκεια των 4 ετών διεξαγωγής της έρευνας.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως η αϋπνία είναι συνδεδεμένη με ένα ποσοστό της τάξης του 54% για υψηλό ρίσκο νοσηλείας για εγκεφαλικό κατά τα 4 αυτά χρόνια. Ανακάλυψαν επίσης πως η πιθανότητα εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν υψηλότερη για τους ενήλικες που έπασχαν από επίμονη αϋπνία, σε σχέση με αυτούς που το πρόβλημα υποχωρεί και επανέρχεται συχνά.

Η μελέτη υπέδειξε τη σχέση εγκεφαλικού και αϋπνίας, αλλά δεν απόδειξε πως η μία προκαλεί το άλλο: ωστόσο, οι ερευνητές ανέφεραν πως η αϋπνία είναι γνωστό πως δημιουργεί φλεγμονές και υπεργλυκαιμία, ενώ παράλληλα επηρεάζει την πίεση του αίματος, κάτι που είναι ικανό να προκαλέσει ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

Προηγουμένως, μία μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο ύπνου SLEEP το 2012, έδειξε ότι η συνεχής έλλειψη ύπνου (λιγότερες από 6 ώρες κάθε βράδυ) ήταν συνδεδεμένη με τετραπλάσιο κίνδυνο εγκεφαλικού σε σχέση με έναν «γεμάτο» ύπνο 7 με 8 ωρών κάθε βράδυ.

Αν πάσχεις από αϋπνίες, είναι καλό να συμβουλευτείς ειδικό για να τις αντιμετωπίσεις. Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή