Κρίση πανικού: Τρικς για να την αντιμετωπίσεις

Κρίση πανικού: Τρικς για να την αντιμετωπίσεις

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι είναι αυτό που μας κάνει να βιώνουμε κρίσεις πανικού; Και κυρίως πως μπορούμε να αντιδράσουμε εκείνη τη στιγμή; Η κρίση πανικού προκύπτει από εσωτερικά αίτια όπως άγχος, σφίξιμο, ναυτία, πόνο, είτε από εξωτερικά όπως η πολυκοσμία. Μια κρίση πανικού συμβαίνει απρόσμενα και έχει τόσο ψυχολογικά όσο και σωματικά συμπτώματα. Ναυτία, εφίδρωση, τρόμος, ταχυπαλμία, ισχυρό αίσθημα φόβου και στρες, ιδρώτας, πόνος στο στήθος, ρίγος, δύσπνοια και τρέμουλο, μπορεί να είναι μερικά ψυχοσωματικά συμπτώματα.

Αν υποφέρεις από κρίσεις πανικού, σκέψου ότι δεν κινδυνεύει η υγεία σου και ότι αν απευθυνθείς γρήγορα σε ειδικό, θα απαλλαγείς από το πρόβλημα. Αυτά είναι μερικά τρικς που μπορούν να σε βοηθήσουν κατά τη διάρκεια μίας κρίσης:

Σκέψου ότι δεν κινδυνεύεις

Εκείνη την ώρα από τα έντονα συμπτώματα μπορεί να σκεφτείς ότι πεθαίνεις με αποτέλεσμα ο πανικός να μεγαλώνει και να κάνεις χειρότερη την κατάστασή σου. Πάρε μία βαθιά ανάσα και σκέψου ότι δεν κινδυνεύεις.

Πάρε βαθιές αργές ανάσες

Κατά τη διάρκεια της κρίσης πανικού, θυμήσου ότι είναι καλό να επικεντρωθείς στην αναπνοή σου παρά σε άσχημες σκέψεις. Πάρε βαθιές αργές ανάσες, κάνε εισπνοές και εκπνοές περίπου ανά τρία δευτερόλεπτα. Οι ασκήσεις αναπνοής βοηθούν σε μία τέτοια κατάσταση.

Μείνε εκεί που είσαι

Σε περίπτωση που η κρίση πανικού σε βρει στο δρόμο κι όχι στο σπίτι, επειδή μπορεί να διαρκέσει από λίγα λεπτά μέχρι και ώρα καλό θα είναι να μην μετακινηθείς. Μείνει εκεί που βρίσκεσαι μέχρι να περάσει. Σε καμία περίπτωση μην σκεφτείς να οδηγήσεις κατά τη διάρκεια μιας κρίσης αφού βάζεις σε κίνδυνο και τη δική σου αλλά και την ζωή των άλλων.

Σκέψου θετικά

Κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού κατακλύζεσαι από αρνητικές σκέψεις. Εκείνη την ώρα όσο δύσκολο κι αν είναι προσπάθησε να κάνεις θετικές σκέψεις. Οπτικοποίησε στο μυαλό σου μία όμορφη χαλαρωτική σκηνή και προσπάθησε να επικεντρωθείς εκεί κι όχι στις φοβίες που αισθάνεσαι έντονα εκείνη τη στιγμή.

Μην ντρέπεσαι

Μην ντρέπεσαι να μιλήσεις στους γύρω σου εκείνη τη στιγμή για τα συναισθήματα που βιώνεις, είτε είσαι στο σπίτι με τα παιδιά, είτε στο γραφείο με τους συναδέλφου. Ζήτα τους να μείνουν ψύχραιμοι και να σε βοηθήσουν με τις αναπνοές και τις όμορφες σκέψεις.

 

*Αν τα περιστατικά των κρίσεων πανικού πολλαπλασιάζονται, τότε καλό είναι να μιλήσεις με ειδικό ώστε να σε συμβουλέψει κατάλληλα. Οι δύο κύριοι τύποι θεραπείας για τη διαταραχή πανικού είναι η ψυχοθεραπεία και φαρμακευτική αγωγή. Ο ειδικός ιατρός σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ο ψυχίατρος. Μην  να τον επισκεφτείς ώστε να απαλλαγείς από την ταλαιπωρία των κρίσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή