Εγκυμοσύνη στα 40; Η επιστήμη δίνει τη συγκατάθεσή της

Εγκυμοσύνη στα 40; Η επιστήμη δίνει τη συγκατάθεσή της

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο μύθος που επικρατεί ότι οι γυναίκες δεν μπορούν και δεν θα έπρεπε να κάνουν παιδί μετά την ηλικία των 35 ετών αρχίζει επιτέλους να καταρρέει. Η επιστήμη δείχνει ότι οι γυναίκες μπορούν να γεννήσουν υγιή μωρά με ασφάλεια στην ηλικία των 40.

Αν κάνεις παιδί στα 40, το λογικό είναι ότι όταν αυτό θα τελειώνει το Πανεπιστήμιο εσύ θα έχεις πατήσει τα 62. Με κάποιους πρόχειρους, και όχι τόσο αισιόδοξους, υπολογισμούς, πιθανότατα να σκεφτείς ότι μπορεί και να μην ζήσεις όλα όσα θα ήθελες να δεις το παιδί σου να κάνει. Ίσως όμως και όχι.

Μία νέα μελέτη δείχνει ότι οι γυναίκες που είχαν γεννήσει το τελευταίο τους παιδί σε ηλικία 33 ετών ή και πιο μεγάλες, έζησαν περισσότερο από εκείνες που είχαν μητέρες στα 29 τους χρόνια. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το ένα προκαλεί το άλλο – είναι πιθανό ότι όταν είσαι αρκετά υγιής για να φέρεις στον κόσμο ένα παιδί, αυτό να ενισχύει τη μακροζωία – αλλά τα νέα είναι ενθαρρυντικά για όλα τις γυναίκες που περίμεναν να κάνουν παιδί μέχρι την ηλικία των 40. Σε αντίθεση με κάποιες παλιές και αποκαρδιωτικές μελέτες που ήθελαν μόνο μια στις τρεις γυναίκες άνω των 35 να καταφέρνει να συλλάβει, οι μελέτες των σύγχρονων πληθυσμών βρίσκουν αρκετά υψηλά ποσοστά γονιμότητας στις γυναίκες που πλησιάζουν τα 40. Περίπου το 80% των γυναικών ηλικίας 35 με 39 ετών θα μείνουν έγκυες με φυσικό τρόπο μετά από έναν χρόνο προσπάθειας. 

Καλά νέα έρχονται επίσης και από μία ασυνήθιστη πηγή: τις κλινικές εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF). Οι κλινικές αυτές μπορούν πλέον να προσδιορίσουν τα χρωμοσωμικά φυσιολογικά έμβρυα, αυτά που θα αναπτυχθούν σε υγιές μωρά, μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται διεξοδική εξέταση των χρωμοσωμάτων (CCS). Τα ποσοστά εγκυμοσύνης μετά από τη μεταφορά των κανονικών εμβρύων μπορεί να φτάσουν  και το 70%. Σε μία έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο στο Fertility and Sterility,  ερευνητές του  Reproductive Medicine Associates of New Jersey διαπίστωσαν ότι πάνω από το μισό των εμβρύων από γυναίκες που είχαν περάσει την ηλικία των 30 ήταν χρωμοσωμικά φυσιολογικά. 

Ακόμη όμως κι αν οι γυναίκες δεν χρειαστεί να καταφύγουν στην εξωσωματική γονιμοποίηση, αυτές οι μελέτες είναι χρήσιμες. Τόσο οι μελέτες σχετικά με την IVF όσο και αυτές που αφορούν την φυσιολογική σύλληψη έρχονται στο ίδιο συμπέρασμα: η γονιμότητα των γυναικών λίγο πριν τα 40 ήταν αρκετά υψηλή. Οι πραγματικές μειώσεις έρχονται μετά την ηλικία των 40. Το 43% των 40άχρονων γυναικών έφερε στον κόσμο υγιή μωρά, κάτι που δείχνει να μειώνεται στο 12% μετά την ηλικία των 44 ετών. Αυτό που θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας είναι ότι όταν οι γυναίκες προσπαθούν να συλλάβουν σε μεγαλύτερη ηλικία δεν σημαίνει ότι ήθελαν να περιμένουν τόσο πολύ, αλλά πιθανότατα άργησαν να βρουν τον ιδανικό σύντροφο. Κάποιες άλλες πάλι, καθυστερούν τη μητρότητα έως ότου σταθεροποιηθούν οικονομικά. Η κοινή πεποίθηση όμως που θέλει τις γυναίκες να μην κάνουν παιδιά πριν τα 35 επειδή είναι «γυναίκες καριέρας» αποτελεί αναμφισβήτητα έναν μύθο με υποβόσκον υπόβαθρο μισογυνισμού στον εργασιακό χώρο.

Όποιος κι αν είναι όμως ο λόγος που οι γυναίκες περίμεναν λίγο περισσότερο πριν να γίνουν μητέρες, τόσο οι ίδιες όσο και τα παιδιά τους μπορούν να αποκομίσουν πολλά οφέλη από την ‘αργοπορημένη’ μητρότητα. Οι γυναίκες που περιμένουν λίγο περισσότερο προτού φέρουν στον κόσμο ένα παιδί, έχουν συνήθως καθιερωθεί στον χώρο της εργασίας τους, είναι πιο ώριμες και σε θέση να παρέχουν περισσότερα στο παιδί τους μόλις αυτό γεννηθεί. Στον αντίποδα βέβαια, η μητρότητα σε πιο νεαρή ηλικία σημαίνει ίσως περισσότερη ενέργεια και αντοχή. Αλήθεια, όμως, υπάρχει μητέρα που να μην κουράζεται ανεξαρτήτως ηλικίας;

 

Πηγή: www.thedailybeast.com

Επιμέλεια: Μάρω Παρασκευούδη

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή