Οι άνθρωποι πίσω από τα γλυπτά της Αθήνας

Οι άνθρωποι πίσω από τα γλυπτά της Αθήνας

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πόσο καλά ξέρεις την πόλη που ζεις; Μία ομάδα ανθρώπων, που αποτελεί κομμάτι της ευρύτερης ομάδας των atenistas, μάς αποδεικνύει ότι έχουμε ακόμα πολλά πράγματα να μάθουμε για την Αθήνα, ξεκινώντας από τα αγάλματά της. Η Αθήνα είναι γεμάτη με αγάλματα, άλλα πιο δημοφιλή, άλλα κρυμμένα κι εγκαταλελειμμένα, που όμως τα περισσότερα κρύβουν άγνωστες ιστορίες και έχουν αφήσει το δικό τους στίγμα στην ιστορία μας. Αγάλματα που οι περισσότεροι από εμάς απλά προσπερνούμε βιαστικοί, αγνοώντας στοιχειώδη πληροφορίες.

Στις αρχές του 2014, μια μικρή ομάδα ανθρώπων ανέλαβε την πρωτοβουλία της φωτογράφισης, της χαρτογράφησης και της εμπεριστατωμένης περιγραφής όλων των γλυπτών που «κοσμούν» τους δημόσιους χώρους της Αθήνας – μία πρωτοβουλία που έχει καθαρά εθελοντικό χαρακτήρα. «Υπήρξε μία ιδέα να καταγραφούν τα γλυπτά της πόλης, έγινε ένα δημόσιο κάλεσμα μέσα από το site μας και ανταποκρίθηκαν κάποια άτομα. Ήρθαν άνθρωποι που ενδιαφέρονται γι’ αυτή την πρωτοβουλία. Είναι κάτι που γίνεται για πρώτη φορά και δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο σε δημόσιο επίπεδο. Υπάρχουν μερικά sites που δίνουν κάποιες πληροφορίες, αλλά κανένα δεν είναι τόσο εμπεριστατωμένο όσο αυτό» εξηγεί η Έλενα Γραμμένου, υπεύθυνη του έργου και παλιό μέλος των atenistas.

Η γνωριμία με την ομάδα σου υπενθυμίζει τη δύναμη και τη χαρά της συλλογικότητας, του εθελοντισμού και της προσφοράς. Άνθρωποι άγνωστοι μεταξύ τους, ο καθένας προερχόμενος από ένα διαφορετικό εργασιακό περιβάλλον, έχουν έναν κοινό στόχο να τους ενώνει: το ενδιαφέρον για την πόλη τους. «Εμένα με τράβηξε πιο πολύ το φωτογραφικό κομμάτι, με το οποίο ασχολούμαι ερασιτεχνικά. Επειδή μένω στην Κυψέλη και υπάρχουν αρκετά αγάλματα τα οποία έβλεπα καθώς περπατούσα, συνειδητοποίησα ότι δεν γνώριζα τίποτα για αυτά κι έτσι μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρον να διεισδύσω στο θέμα» λέει η μικρότερη της παρέας και λίγο πολύ συμφωνούν όλοι.

Η δουλειά όμως κάθε άλλο παρά εύκολη είναι, αφού η ομάδα έχει να αντιμετωπίσει καιρικά φαινόμενα, γραφειοκρατία, βανδαλισμούς, αλλά και να σιγουρευτεί ότι έχει κάνει τη σωστή έρευνα πριν δημοσιοποιήσει το έργο της. Η δουλειά περιλαμβάνει καταγραφή των γλυπτών, έρευνα (ιστορική), και ατελείωτο περπάτημα σε όλους τους δρόμους της πόλης. «Τα ανακαλύπτουμε μόνοι μας, τα φωτογραφίζουμε, βρίσκουμε τις πληροφορίες, τις επεξεργαζόμαστε και γίνεται η ανάρτηση» εξηγεί ένα άλλο μέλος της ομάδας, τονίζοντας ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία φροντίζουν να γίνεται γνωστός ο γλύπτης και το έργο του. «Αν θέλει κανείς να είναι αρκετά προσεκτικός όσον αφορά την έρευνα που κάνει, χρειάζεται αρκετό χρόνο, μιας και πρέπει να περπατήσει δρόμο – δρόμο την κάθε περιοχή. Την περίοδο του χειμώνα αυτό είναι δύσκολο λόγω του κρύου και των βροχών. Το φως μας δυσκολεύει ενίοτε, όπως και η γραφειοκρατία για κάποια αγάλματα. Αφιερώνουμε έναν αρκετά σημαντικό χρόνο σε αυτή τη δουλειά» προσθέτει κάποιος άλλος.

«Η τεκμηρίωση είναι ίσως η μεγαλύτερη δυσκολία που συναντάμε. Να είμαστε σίγουροι δηλαδή ότι αυτό που βρήκαμε είναι στη σωστή θέση, ανήκει στον τάδε γλύπτη και αναπαριστά το τάδε θέμα. Η κατάσταση των γλυπτών είναι ένα ακόμη πρόβλημα. Κάποια λείπουν ή έχουν κλαπεί, άλλα συντηρούνται και ενώ μερικά έχουν υποστεί βανδαλισμούς» συμπληρώνει ένα άλλο μέλος. Ωστόσο, όλα έχουν να κάνουν με το κίνητρο και τον κοινό στόχο. Η συγκεκριμένη ομάδα λειτουργεί πλέον σαν παρέα που δεν επιτελεί απλά ένα πολιτιστικό έργο, αλλά περνάει καλά. Το αίσθημα ότι ανήκεις σε μία ομάδα έρχεται να συμπληρώσει το παζλ.  «Νιώθεις ικανοποίηση με το έργο που έχεις φέρει εις πέρας, το οποίο είναι μεγάλο, σημαντικό αλλά και χρήσιμο» λέει κάποιος άλλος.

«Στόχος μας είναι να μπαίνει ο κόσμος στο site, να ενημερώνεται, να επισκέπτεται τον χάρτη και να γνωρίζει τη γειτονιά του. Να βγαίνει ο γονιός με το παιδί του και να ξέρει να απαντήσει στις ερωτήσεις του, ή ακόμα και να χρησιμοποιείται σε εκπαιδευτικές εκδρομές» μου λέει η Έλενα, κλείνοντας έτσι την κουβέντα. Η συνάντηση σε αφήνει με μία σκέψη που γίνεται ερώτηση: τι μπορείς να κάνεις κι εσύ για να συμβάλλεις σε αυτή την τόσο αξιέπαινη προσπάθεια; «Χρειαζόμαστε εθελοντές για τις μεταφράσεις των κειμένων στα αγγλικά  και την κάλυψη των περιοχών που μας λείπουν, μιας και θα θέλαμε να ολοκληρώσουμε το έργο μας στον Δήμο Αθηναίων» λέει η Έλενα.

Η ομάδα εργασίας αποτελείται από τους: Ιάσων Αμπατζόγλου, Γιάννης Αργυρός, Ευρυπίδης Βαλιούτης, Κατερίνα Βουρβούλια, Ηλίας Γεωργουλέας, Έφη Δουβόγιαννη, Μελέτης Ζαχαράκης, Δήμητρα Θεοδωρίδου, Έλση Καϊλη, Νίκος Καλλονιάτης, Χρήστος Κατσιώνης, Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος, Αθηνά Μπαλοπούλου, Σοφία Γ. Μπατσίλα, Μαρία Σουρτζή, Καλλιόπη – Κωνσταντίνα Τζούμα,  Τζένη Τόλου, Στέλλα  Φαλιάγκα, Ματίνα Φουντούλη, Κατερίνα Χατζηγεωργίου, Αντώνης Χατζηλάμπρος

www.athenssculptures.com

 

Γράφει η Μάρω Παρασκευούδη

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή