Τρως επειδή είσαι αγχωμένη; Το «συναισθηματικό» φαγητό προσθέτει έως και πέντε κιλά επιπλέον

Τρως επειδή είσαι αγχωμένη; Το «συναισθηματικό» φαγητό προσθέτει έως και πέντε κιλά επιπλέον

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Όλοι έχουμε φάει λίγο παραπάνω όταν διανύουμε περιόδους άγχους, αλλά ελάχιστοι από εμάς έχουμε αναρωτηθεί ποιες είναι οι πραγματικές συνέπειες του «συναισθηματικού» φαγητού. Μία νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Biological Psychiatry ανακάλυψε μία άμεση συσχέτιση μεταξύ στρες και αποθήκευσης λίπους. Όσο εσύ λοιπόν νόμιζες ότι το τσιμπολόγημα λόγω άγχους θα σε αφήσει με ένα απλό φούσκωμα, η μελέτη αποκαλύπτει ότι όταν είσαι αγχωμένη ενώ τρως (ή και πριν), ο τρόπος με τον οποίο το σώμα μεταβολίζει το φαγητό, είναι πιο πιθανό να μετατρέψει τις θερμίδες που καταναλώνεις ως λίπος.

Οι ερευνητές εξέτασαν τους στρεσογόνους παράγοντες που βίωσαν ένα 24ώρο πριν 58 υγιείς γυναίκες, πριν τους σερβίρουν ένα γεύμα που αποτελούνταν από 930 θερμίδες και 60 γραμμάρια λίπους. Στη συνέχεια, οι επιστήμονες πραγματοποίησαν μία σειρά μετρήσεων, συμπεριλαμβανομένων του μεταβολικού ρυθμού και τα επίπεδα της κορτιζόλης. Οι γυναίκες που είχαν αναφέρει έστω και μία αιτία άγχους έκαψαν 104 θερμίδες λιγότερες από εκείνες που δεν ανέφεραν καμία – μία διαφορά που, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε πέντε κιλά επιπλέον μέσα σε έναν χρόνο.

Αν καταλαβαίνεις ότι το φαγητό λόγω άγχους επηρεάζει τη σχέση σου μαζί του, είναι σημαντικό να αναθεωρήσεις τις συνήθειές σου. Μερικές φορές αρκεί να πάρεις λίγες βαθιές αναπνοές, να ηρεμήσεις και να ρωτήσεις με ειλικρίνεια τον εαυτό σου «Πεινάω;». Ακούγεται απλό αλλά αυτή η μικρή ερώτηση μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή