Αmy Winehouse: 3 χρόνια μετά τον θάνατο της, το μυστήριο παραμένει

Αmy Winehouse: 3 χρόνια μετά τον θάνατο της, το μυστήριο παραμένει

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η contralto φωνή της – τρία χρόνια μετά τον θάνατο της – δεν έφυγε από τα playlists. Ενίοτε, οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί μπερδεύονται και μιλούν για εκείνη σε χρόνο ενεστώτα. Και παρά τις χιλιογραμμένες ιστορίες αληθινής παρακμής που συνόδευσαν το τέλος της, παρά τις θλιβερές φωτογραφίες που «φλυαρούσαν» για το μη αναστρέψιμο της κατάστασης της, η  Amy Winehouse, συνεχίζει να απασχολεί και να συγκινεί την παγκόσμια μουσική σκηνή, σαν είναι ακόμη «εδώ».

Και το «μυστήριο κορίτσι» από το Σάουθγκέιτ της Αγγλίας ήταν ακριβώς αυτό. Ένα «μυστήριο», ένα κράμα θρυλικών περιστατικών που σπάνια επιβεβαιώνονταν, ένα διχασμένο παιδάκι στο σώμα μίας ταλαιπωρημένης γυναίκας, η οποία γνώριζε τι ήθελε, αλλά όχι που να το βρει.

Τραγουδούσε μέσα στην τάξη; Αποβλήθηκε επειδή έκανε piercing στη μύτη; Αποστρεφόταν τη διασημότητα και τους ατζέντηδες της; Και τελικά, τι την οδήγησε στον θάνατο, αν όχι τα ναρκωτικά, το αλκοόλ και οι αλλεπάλληλες αποτοξινώσεις με ό,τι αυτό σήμαινε για τον επιβαρυμένο από τις καταχρήσεις οργανισμό της;

Τρία χρόνια μετά τον θάνατο της, ο μύθος εξακολουθεί να ανακατεύεται με την αλήθεια για αρκετά περιστατικά της σύντομης ζωής της, συντηρώντας το μυστήριο που κρυβόταν πίσω από κάθε επιλογή της Winehouse μέχρι το αιφνίδιο τέλος της.

1. Ήταν παράξενο, αντιδραστικό παιδί; Στο βιογραφικό σημείωμα της Winehouse σε αρκετούς επίσημους ιστότοπους αναφέρεται το περιστατικό αποβολής της από τη θεατρική σχολή “Sylvia Young’s Music School” για ανάρμοστη συμπεριφορά και συγκεκριμένα, επειδή έκανε piercing στη μύτη. Η ίδια η ιδρύτρια της σχολής διέψευσε αρκετά χρόνια μετά το περιστατικό. Κατά τον ίδιο τρόπο αναφέρεται η αδυναμία της Winehouse να κάτσει φρόνιμη και να περάσει αρκετή ώρα στις τάξεις του δημοτικού, χωρίς να μουρμουρίζει μελωδίες του Frank Sinatra, του Louis Armstrong και του Miles Davis.

 

2. Το πρώτο χαρτζιλίκι το έβγαλε από τη δημοσιογραφία; Ναι. Η Winehouse παρά τις μουσικές σπουδές, παρά το ότι τραγουδούσε από τα 5 (!) και πειραματιζόταν με τη σύνθεση και τα παιδικά συγκροτήματα από τα 9 της χρόνια, τα πρώτα χρήματα της τα κέρδισε ως συντάκτρια στο World Entertainment News Network.

3. Απεχθανόταν τη δημοσιότητα; Ποτέ δεν έκρυψε ότι δεν ήθελε να γίνει διάσημη, ότι θα προτιμούσε να είναι γνωστή μόνο η φωνή της και ότι μέρος της δυστυχίας της οφειλόταν στην αναγνωρισιμότητα της…

4. Η εικόνα της, ως εμπορικό trademark, ήταν δική της έμπνευση ή κατασκεύασμα των δισκογραφικών εταιρειών και των image makers; Η αλήθεια είναι ότι η αγάπη της Winehouse για γυναικεία 60’s συγκροτήματα, όπως οι Ronnettes και για το στιλ τους βοήθησε τον στιλίστα της, Alex Forden να πλάσει την εικόνα της: χτένισμα «φωλιά», τόνοι λακ, βαρύ μαύρο eyeliner, εφαρμοστά ρετρό φορέματα «έδεσαν» με την jazz & soul φωνή της.

5. Και, τελικά, ποιά ήταν η πραγματική αιτία θανάτου της; Τα ατελή αποτελέσματα της πρώτης νεκροψίας, η οποία έγινε στις 25 Ιουλίου 2011 – δηλαδή, δύο ημέρες μετά τον θάνατο της – μόνο διαφωτιστικά δεν ήταν. Μήνες μετά, τον Οκτώβριο, η ιατροδικαστική έρευνα ανέφερε ως αιτία θανάτου την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Και μόλις πριν από λίγο καιρό στα media προωθήθηκε το σενάριο της βουλιμίας από την οποία υπέφερε η Winehouse από την εφηβεία της ακόμη και η οποία καταπόνησε όσο καμία άλλη κατάχρηση τον οργανισμό της. Βέβαια, ο ρομαντικός θρύλος θέλει την ερμηνεύτρια θύμα του αρρωστημένου πάθους που συντηρούσε τη σχέση της με τον σύζυγο της, Blake Fielder Civil. Αλλά αυτή είναι μία άλλη πικρή ιστορία που η Winehouse αφηγήθηκε με τραγούδια της τόσο στο άλμπουμ της “Frank”, όσο και στο “Back To Black”. Αμφότερα πολυβραβευμένα.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή