Ποδήλατο στην πόλη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για όμορφες και ασφαλείς διαδρομές

Ποδήλατο στην πόλη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για όμορφες και ασφαλείς διαδρομές

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ποδήλατο έχει εισβάλει στη ζωή μας για τα καλά και όλο και περισσότεροι δείχνουν να το προτιμούν για τις καθημερινές τους μετακινήσεις. Πώς να μην το προτιμήσεις κανείς άλλωστε, όταν αποτελεί τον πιο φτηνό και οικολογικό τρόπο μετακίνησης στην πόλη; Εκτός αυτού, είναι απλό, πρακτικό και οικονομικό, δεν πιάνει χώρο, δεν μας δυσκολεύει ποτέ στο παρκινγκ και την κίνηση κι επιπλέον μας κάνει να βλέπουμε την πόλη με μια νέα, φρέσκια ματιά.

Ωστόσο, πριν καβαλήσετε τη σέλα και φορέσετε το κράνος, έτοιμες να κατακτήσετε τους δρόμους, διαβάστε τα 10 tips που κάθε σωστή ποδηλάτισσα πρέπει να γνωρίζει:

1. Ένα βήμα τη φορά: Αν είστε αρχάρια, μην αυταπατάστε πως θα μπορέσετε να κατεβείτε στο κέντρο για ψώνια και να επιστρέψετε πάλι στο σπίτι σας (στη Κηφισιά!). Αντίθετα, ξεκινήστε με μικρές διαδρομές των 2-3 χιλιομέτρων στην αρχή, ώστε και να εξοικειωθείτε με το δρόμο, αλλά και να εξοικειώσετε το σώμα σας με την άσκηση, αυξάνοντας σταδιακά την απόσταση, την ώρα και την ταχύτητα.

2. Ξανασυστηθείτε: Μπορεί να ξέρετε (ή να νομίζεις πως ξέρετε) όλα όσα χρειάζεται για το ποδήλατο, πώς στρίβει και πώς φρενάρει, όμως, ξέρετε αν τα λάστιχά σας είναι κατάλληλα για τη πόλη ή αν η σέλα σας είναι στο κατάλληλο ύψος; Επίσης, καλό είναι να κάνετε τακτικούς ελέγχους σε όλα του τα εξαρτήματα (φρένα, λάστιχα, φώτα, αλυσίδα, ακτίνες, σέλα), ώστε να βεβαιωθείτε πως όλα βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Επενδύστε και σε ένα πολυεργαλείο για τις μικροεπισκευές, μια τρόμπα και μερικά μπαλώματα. Μη φοβηθείτε να λερωθείτε. Το ποδήλατο δεν είναι μια «αντρική υπόθεση», είναι όμως μια σοβαρή υπόθεση.

3. Κάντε την παρουσία σας… πολύχρωμα αισθητή: Επειδή γενικώς κάποιοι οδηγοί τείνουν να θεωρούν τους ποδηλάτες «αόρατους» στο δρόμο, φροντίστε να κάνετε την παρουσία σας αισθητή. Μπορείτε να βάλετε ένα κουδουνάκι και πιο έντονα φώτα στο ποδήλατό σας, ενώ στο ντύσιμο, προτιμήστε τα ανοιχτόχρωμα ρούχα, ή ένα ειδικό jacket με ιριδίζουσες γραμμές για το βράδυ.

4. Ό,τι δίνουμε, παίρνουμε (συνήθως): Όπως θέλετε να σας σέβονται στο δρόμο, το ίδιο οφείλετε να κάνετε κι εσείς. Δώστε προσοχή και προτεραιότητα στους πεζούς, προτιμήστε να μην «καβαλάτε» τα πεζοδρόμια και γενικώς εφαρμόστε τον ΚΟΚ, ακόμη κι αν δεν έχει φτιαχτεί για τα ποδήλατα. Όσο περισσότερο αντιμετωπίζουμε τον εαυτό μας σαν ένα έμπειρο οδηγό πίσω από το τιμόνι, τόσο περισσότερο θα μας αντιμετωπίζουν σαν τέτοιο.

5. Αντιμετωπίζοντας τον «Έλληνα οδηγό»: Είναι αλήθεια πως ως λαός δεν είμαστε και το καλύτερο παράδειγμα (ούτε και το χειρότερο βέβαια) πίσω από το τιμόνι. Στον αντίποδα του προηγούμενου λοιπόν, να είστε προετοιμασμένη φυσικά και ψυχολογικά για τις αντιπαραθέσεις που δημιουργούνται στον δρόμο και να έχετε πάντα ένα πλάνο «διαφυγής». Βάλτε καθρέφτη στο ποδήλατό σας και μην ξεχνάτε να το ελέγχετε τακτικά. Αν νιώσετε πως… απειλείστε από κάποιον ασυνείδητο οδηγό,  κάντε στην άκρη και αφήστε τον να περάσει. Να θυμάστε πως σωματικά εσείς είστε πολύ πιο εκτεθειμένη από εκείνον (άρα μπορεί να τραυματιστείτε πολύ πιο εύκολα).

6. Πέρα από την πεπατημένη: Ένα από τα πρώτα πράγματα που μαθαίνουμε βολτάροντας με το ποδήλατο (και γι’ αυτό το αγαπάμε και τόσο πολύ), είναι οι νέες, άγνωστες, εναλλακτικές διαδρομές (πάρκα, άλση, πλακόστρωτα), που ανακαλύπτουμε και που με το  αμάξι θα ήταν αδύνατο να ακολουθήσουμε.

7. Προστασία: Πέρα από τον βασικό εξοπλισμό, γάντια, επιγονατίδες, περικνημίδες και κράνος, ένα ζευγάρι γυαλιών ηλίου είναι απαραίτητο το πρωί , αλλά συχνά και το βράδυ, για να μην μας τυφλώνουν τα φώτα των διερχόμενων οχημάτων, ενώ παράλληλα ανακόπτουν τη σκόνη (αλλά και τα ζουζούνια).

8. Έσω έτοιμη: Όταν είστε εν κινήσει κρατήστε τα μάτια σας στο δρόμο. Όχι στους περαστικούς, τα σχέδια που κάνουν τα σύννεφα ή τον δρόμο κάτω από τις ρόδες του ποδηλάτου. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτική και έτοιμη να αντιδράσετε, αν πεταχτεί κάποιος ή κάτι μπροστά σας ή αν το οδόστρωμα έχει λακκούβες και ανωμαλίες.

9. Κινηθείτε στη δεξιά λωρίδα: Προσπαθήστε να κινείστε στη δεξιά λωρίδα, ώστε να μπορείτε να κινείστε στην ταχύτητα που σας είναι βολική. Μια καλή ιδέα είναι οι λωρίδες των λεωφορείων, απλά φροντίστε να προσέχετε…. τα βιαστικά λεωφορεία, ή τους «εξυπνάκηδες» οδηγούς που θέλουν να την καταχραστούν (εξίσου  «βιαστικοί» συνήθως)

10. Πατήστε φρένο: Μην παρασυρθείτε από μια ευθεία, ή ακόμη περισσότερο μια κατηφόρα που θα συναντήσετε. Είναι σημαντικό να διατηρείτε μια σταθερή ταχύτητα που θα σας εξασφαλίζει τον απόλυτο έλεγχο του ποδηλάτου σας, καθώς και τον απαραίτητο χρόνο αντίδρασης αν κάτι πάει στραβά (μια απότομη στροφή, μια γάτα που πετάχτηκε μπροστά σας, ένα παιδάκι, ένα εμπόδιο στο δρόμο).

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΛΙΝΑ ΜΠΑΚΟΥΡΗ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή