Check up μετά τις διακοπές

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί πως η μαγεία του καλοκαιριού είναι φτιαγμένη από βουτιές σε κρυστάλλινα νερά, ατελείωτες ραχάτικες ώρες κάτω από τον ήλιο στην χρυσαφένια άμμο και λαχταριστές «αμαρτίες» (από τα δροσερά παγωτά μέχρι τα «κολαστικά» κοψίδια με την παρέα ή την οικογένεια).  Έχετε σκεφτεί, όμως, κατά πόσο θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για την διατροφή σας;

Σίγουρα στις διακοπές το τελευταίο που μας ενδιαφέρει και θέλουμε να σκεφτούμε είναι ό,τι έχει να κάνει με γιατρούς και ιατρικά θέματα, όμως αν αφεθούμε στη χαλάρωση και το  «δε βαριέσαι» των ημερών, τέτοιες μικρές καθημερινές συνήθειες μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία μας, χωρίς καν να το καταλάβουμε.

Γι’ αυτό τον λόγο, φροντίστε τώρα που γυρνάτε από τις διακοπές να επισκεφτείτε το γιατρό σας (ή τους γιατρούς σας), ώστε να διαπιστώσετε αν φέρατε κάτι… παραπάνω από όμορφες αναμνήσεις και κοχύλια από τις φετινές σας διακοπές.

Γυναικολόγος: Μια επίσκεψη στον γυναικολόγο είναι ίσως το πρώτο ραντεβού που πρέπει να κλείσετε. Σε αντίθεση με τους άντρες, ο γυναικείος κόλπος είναι (δυστυχώς) πολύ πιο ευαίσθητος και επιρρεπής σε μολύνσεις. Κάτι τα βρεγμένα μαγιό, κάτι η άμμος που κολλάει, κάτι οι βουτιές στα ρηχά και στις πισίνες… και το κακό δεν αργεί να γίνει. Γι’ αυτό καλό είναι να ελέγξεις από νωρίς, ώστε να αποφύγεις τις δυσάρεστες εκπλήξεις.

Δερματολόγος: Ένα επίσης θέμα που δεν πρέπει να αμελήσετε είναι η υγεία του δέρματός σας, το οποίο τώρα το καλοκαίρι ταλαιπωρείται αρκετά από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου, το αλάτι της θάλασσας, τον ιδρώτα, αλλά και πιθανά τσιμπήματα από έντομα. Φροντίστε να κάνετε μια εξέταση για μελανώματα, μια για πιθανές μυκητιάσεις (ιδιαίτερα στα δάχτυλα των ποδιών) καθώς και για πιθανά μολυσμένα τσιμπήματα από έντομα ή δηλητηριώδη φυτά.

Αιματολογικές εξετάσεις: Ένας πλήρης αιματολογικός έλεγχος (συμπεριλαμβανομένου του λεγόμενου «λιπιδαιμικού προφίλ» για την χοληστερίνη) είναι ένας καλός τρόπος να ελέγξετε σε γενικές γραμμές την υγεία του οργανισμού σας και να διαπιστώσετε αν όλα βαίνουν καλώς, καθώς και πιθανές αλλαγές που ίσως σημαίνουν πρόβλημα το οποίο οφείλετε να εντοπίσετε.

Παθολόγος: Μια τυπική επίσκεψη στον παθολόγο σας είναι επίσης ένας καλός τρόπος να ελέγξετε την μετά-διακοπων υγεία σας για νοσήματα που ανήκουν στο ευρύτερο φάσμα της Παθολογίας.

Οδοντίατρος: Ακόμη κι αν είστε σχολαστική με την οδοντική σας υγεία, είναι πιθανό τα παγωτά, τα γλυκά αλκοολούχα κοκτέιλ, οι πολλοί καφέδες καθώς και οι καλοκαιρινές σας διατροφικές συνήθειες να επηρεάσουν την υγεία των δοντιών σας. Επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας για ένα τυπικό έλεγχο κι ένα καθαρισμό για να είστε σίγουρη πως… καθαρίσατε με τις οδοντικές ενοχλήσεις και ευαισθησίες.

Οφθαλμίατρος:  Μπορεί να σας φανεί υπερβολή αλλά είναι αλήθεια πως ακόμη και τα μάτια ταλαιπωρούνται το καλοκαίρι. Σκεφτείτε μόνο τις σκόνες, το αλάτι της θάλασσας ή το χλώριο της πισίνας, αλλά και την δυνατή έκθεση στον ήλιο (ειδικά αν δεν φοράτε γυαλιά ηλίου με ενισχυμένους φακούς ενάντια στην ακτινοβολία UV) και θα καταλάβετε γιατί είναι απαραίτητο να δώσετε την πρέπουσα σημασία και σε εκείνα.

Επιμέλεια: ΜΑΡΙΛΙΝΑ ΜΠΑΚΟΥΡΗ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή