6 συμπεριφορές που καταστρέφουν την κοινωνικότητά σας, χωρίς να το καταλάβετε

6 συμπεριφορές που καταστρέφουν την κοινωνικότητά σας, χωρίς να το καταλάβετε

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν υπάρχουν πράγματα στο χαρακτήρα σας που απωθούν ή εκνευρίζουν τους ανθρώπους, με αποτέλεσμα να καταστρέφουν την κοινωνική σας ζωή εν αγνοία σας; Το να υιοθετήσετε το γνωστό στίχο «σ’ όποιον αρέσουμε- για τους άλλους δε θα μπορέσουμε» , είναι μια τακτική που ναι μεν μπορεί να έχει ορθές βάσεις, αφού προϋποθέτει πως μένετε πιστή στον εαυτό σας αποφεύγοντας χαμαιλεοντισμούς χάριν κοινωνικής αποδοχής, όμως μήπως έχετε φτάσει στο άλλο άκρο;

Είναι υπέροχο να είστε υπέρμαχοι της αυθεντικότητάς, και φυσικά το αν θα επιλέξετε ή όχι να… “λειάνετε τις  γωνίες” του χαρακτήρα σας είναι καθαρά προσωπική υπόθεση. Να θυμάστε όμως,  πως αν δεν είστε από τη φύση σας «δύσκολος» χαρακτήρας, υπάρχουν μερικές τακτικές και συμπεριφορές που αποθαρρύνουν ή και απομακρύνουν τους ανθρώπους από τον κοινωνικό σας περίγυρο, συχνά οδηγώντας σας σε αντικοινωνικότητα και αποκλεισμό.

Διαβάστε μερικές από αυτές:

1. Ο κακός ακροατής: Στη σημερινή εποχή έχουμε μάθει περισσότερο να μιλάμε απ’ ό, τι να ακούμε. Είναι ένδειξη καλής παιδείας το να επιτρέπετε στον συνομιλητή σας να ολοκληρώσει τη σκέψη του, πριν προβείτε σε αντ-επιχειρηματολογία. Και φυσικά μη ξεχνάτε πως πολλές φορές οι φίλοι σας δεν έχουν ανάγκη από μια «διάλεξη» σχετικά με το τι κάνουν λάθος στη ζωή τους. Τους αρκεί ένας φίλος να ακούσει τα προβλήματά τους, ίσα- ίσα για να ελαφρύνει το συναισθηματικό τους βάρος. Να θυμάστε: «Η σιωπή είναι –πολλές φορές- χρυσός» .

2. Ο «τσακωμένος» με την προσωπική υγιεινή: Δεν υπάρχουν και πολλές δικαιολογίες που θα μπορούσαν να αιτιολογήσουν μια τέτοια συνήθεια. Σκεφτείτε μόνο τη δυσάρεστη κατάσταση του εσωτερικού ενός λεωφορείου το καλοκαίρι με καύσωνα και κλειστά παράθυρα. Φυσικά, υπάρχουν και περιπτώσεις «ατυχημάτων», όμως στις περισσότερες των περιπτώσεων μπορείτε να το προλάβετε με τα συχνά ντους (ειδικά το καλοκαίρι), αντιιδρωτικά και φυσικά ένα όμορφο δροσερό άρωμα.

3. Ο πάντα αργοπορημένος: Μπορεί εσείς να έχετε… τσακωθεί με το ρολόι, αυτό όμως δε σημαίνει πως ο υπόλοιπος κόσμος είναι υποχρεωμένος να βαδίσει με τους δικούς σας ρυθμούς. Το να αργείτε συστηματικά και το να φτάνετε πάντα τελευταία (και καταϊδρωμένη), εκτός του ότι θα εκνευρίσει αυτούς που «στήνετε» στα ραντεβού σας, δείχνει πως δεν είστε αξιόπιστη και πως δε σέβεστε το άτομο που σας περιμένει. Οργανώστε το χρόνο σας σωστά.

4. Ο «τσαμπουκάς»: Είναι τελείως διαφορετικό το να υπερασπίζεστε τα δικαιώματά σας, όταν σας τα καταπατούν, με το να ψάχνετε ευκαιρίες να λογομαχήσετε (ή να πιαστείτε στα χέρια). Σίγουρα δεν θέλετε να σας περάσουν για αδύναμο χαρακτήρα, αλλά το να βρίσκεστε σε μια συνεχή επίθεση, κάνει τους ανθρώπους γύρω σας να βρίσκονται σε συνεχή άμυνα, πράγμα που εκτός από άβολο, είναι και κουραστικό. Διαλέξτε τις μάχες σας σοφά.

5. Ο «κολλημένος» σε μια οθόνη: Σίγουρα σας έχει τύχει να βρίσκεστε σε μια παρέα και κάποιος να ασχολείται επίμονα με το κινητό του (μήπως ήσασταν εσείς;). Είναι, κακά τα ψέματα, αρκετά αγενές, ενώ έχετε βγει με τους φίλους σας να ασχολείστε συνεχώς με το κινητό σας (είτε τηλεφωνείτε, είτε στέλνετε sms, είτε σκρολάρετε στο Facebook). Ο συνομιλητής σας θα σκεφτεί πως δεν περνάτε καλά μαζί του, τον θεωρείτε βαρετό και πως αδιαφορείτε για όσα έχει να σας πει. Η «ψηφιακή ζωή» σβήνει με το πάτημα ενός κουμπιού, η πραγματική βρίσκεται εκεί έξω.

6. Ο αλαζόνας: Η αυτοπεποίθηση είναι ένα υπέροχο προσόν για να μπορέσετε να αντεπεξέλθετε και να βγείτε όσο το δυνατόν αλώβητη από τις κοινωνικές και ψυχολογικές πιέσεις της καθημερινότητας. Παρ’ όλα αυτά, το να θεωρείτε τον εαυτό σας συγκριτικά ανώτερο από τους άλλους, είτε οικονομικά, είτε κοινωνικά, είτε νοητικά και να επιβάλλετε αυτή σας την άποψη στον κοινωνικό σας περίγυρο, εκτός του ότι μπορεί να ερμηνευτεί ως δείγμα αλαζονικής συμπεριφοράς (αλλά και ανασφάλειας), απομακρύνει τους ανθρώπους από κοντά σας. Κάποιος που γνωρίζει τον εαυτό του και την αξία του δεν το διατυμπανίζει, ούτε το χρησιμοποιεί ως «ασπίδα».

ΜΑΡΙΛΙΝΑ ΜΠΑΚΟΥΡΗ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή