5 αντιγηραντικές τροφές που χαρίζουν ευεξία και… χρόνια

5 αντιγηραντικές τροφές που χαρίζουν ευεξία και… χρόνια

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από κατσαρό λάχανο (kale) μέχρι το κινόα και τους σπόρους chia, τον τελευταίο καιρό τα λεγόμενα superfoods, ελληνιστί υπερτροφές, μας κατακλύζουν από παντού, σε βαθμό που δεν ξέρουμε πώς να τα προσαρμόσουμε στη διατροφή μας (ή πολλές φορές ακόμη και να τα προφέρουμε).

Όμως, δεν χρειάζεται να πάμε σε μια boutique φρούτων ή κάποιο ακριβό delicatessen για να βρούμε τα κατάλληλα τρόφιμα που θα βοηθήσουν να νικήσουμε τη μάχη με το χρόνο. Αντίθετα, οι παρακάτω τροφές βρίσκονται στο κοντινότερο σούπερ μάρκετ και μας περιμένουν για να επωφεληθούμε από τις αντιγηραντικές τους ιδιότητες, αλλά και την υπέροχη γεύση τους.

Γάλα αμυγδάλου: Ένα από τα γνωστότερα προβλήματα υγείας που εμφανίζεται στη μέση ηλικία είναι αυτό της οστεοπόρωσης. Σύμφωνα με το αμερικανικό National Health Institute, μια στις 2 γυναίκες και ένας στους 4 άντρες άνω των 50 ετών θα την εμφανίσουν και υπάρχουν τρεις γνωστοί -ως τώρα- τρόποι που θα κρατήσουν τα κόκαλα γερά: η άσκηση, η κατανάλωση βιταμίνης D και κατανάλωση ασβεστίου. Τα καλά νέα είναι πως εκτός από τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το γάλα αμυγδάλου είναι εξαιρετική πηγή ασβεστίου και βιταμίνης D, χωρίς τις περιττές θερμίδες. Μπορούμε να το απολαύσουμε σε smoothie και ροφήματα, αλλά και στο μαγείρεμα, στις συνταγές που απαιτούν γάλα.

Ψάρι: Ένα εξίσου δυσάρεστο πρόβλημα που εμφανίζεται με την πάροδο του χρόνου, είναι αυτό του εκφυλισμού των ματιών, οδηγώντας σε καταρράκτη, πρεσβυωπία και εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας. Αν θέλετε να αποφύγετε τέτοιου είδους προβλήματα στο μέλλον,  προσθέστε από σήμερα κιόλας περισσότερο ψάρι στη διατροφή σας και ιδιαίτερα σολομό, ο οποίος είναι πλούσιος σε ωμέγα 3 και λιπαρά οξέα, μειώνει τη χοληστερόλη, αλλά και τους πόνους της αρθρίτιδας, ενώ (και αυτό δεν είναι ευρέως γνωστό) περιέχει μια ουσία, ονόματι νιασίνη, η οποία σύμφωνα με μελέτες μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη ή εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Καρπούζι: Σε όλους έχει συμβεί κάποια στιγμή της ζωής τους να βιώσουν μια περίοδο σεξουαλικής ανομβρίας. Η χαμηλή λίμπιντο όμως, είναι γενικά ένα από τα σημάδια της μέσης ηλικίας και, αν και αναμενόμενη, μπορεί να αποφευχθεί με μερικούς έξυπνους χειρισμούς, αλλά και με τη σωστή διατροφή. Όχι, δε μιλάμε για φράουλες, σαμπάνιες και οστρακοειδή (παρ’ ότι και αυτά βοηθάνε με τον τρόπο τους), αλλά για το βασιλιά του καλοκαιριού: το καρπούζι. Θρεπτικές ουσίες, όπως η κιτρουλίνη, που βρίσκονται στο καρπούζι, μετατρέπονται από τον οργανισμό σε αργινίνη, μια ουσία που έχει τις ίδιες ιδιότητες με τα φάρμακα Viagra. Γι’ αυτό, τιμήστε το καρπουζάκι ( ή καλύτερα το «φρούτο της αγάπης») και με το παραπάνω, ιδιαίτερα τώρα που αρχίζει να γίνεται δυσεύρετο, λόγω φθινοπώρου.

Μπανάνες: Μεγαλώνοντας, μεγαλώνει και ο κίνδυνος αυξημένης πίεσης και δεν φτάνει απλά να κόψουμε το αλάτι για να τον αποφύγουμε. Πρέπει να αυξήσουμε τις ποσότητες ποτάσιου που καταναλώνουμε καθημερινά. Αντί να καταφύγετε σε συμπληρώματα διατροφής, φτιάξτε ένα υπέροχο τοστ με μπανάνες και φυστικοβούτυρο και θα είστε πλήρως καλυμμένη.

Ξηρά Δαμάσκηνα: Όσο μεγαλώνουμε, τόσο πιο δύσκολα χάνουμε τα περιττά κιλά που κατά καιρούς αποφασίζουν να εγκατασταθούν σε στομάχι, κοιλιά, μπράτσα και μπούτια. Αν η ζυγαριά δε λέει να… «πέσει», ό, τι κι αν έχετε προσπαθήσει, δοκιμάστε να καταναλώνετε περισσότερες ίνες, οι οποίες θα βοηθήσουν την ομαλή κινητικότητα του εντέρου, θα σας βοηθήσουν να αδυνατήσετε, αλλά και να μη νιώσετε ούτε στιγμή πως πεινάτε.

Extra tip: Μπορεί να μην το ξέρατε, όμως, όπως υπάρχουν τροφές που μας κάνουν να φαινόμαστε νεώτερες, έτσι υπάρχουν και εκείνες που μας κάνουν να δείχνουμε μεγαλύτερες από την ηλικία μας. Η ζάχαρη και οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, τα κορεσμένα λίπη, το αλάτι, ο καφές, το αλκοόλ, οι υδατάνθρακες, τα τηγανιτά φαγητά, είναι καλό να υπάρχουν σε μικρές ποσότητες στα γεύματα σας, για να αποφύγεις να δείχνετε… γερασμένη πριν την ώρα σας.

Επιμέλεια: ΜΑΡΙΛΙΝΑ ΜΠΑΚΟΥΡΗ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή