Πότε τα ‘όχι’ φέρνουν ισορροπία και ευτυχία στη ζωή μας

Πότε τα ‘όχι’ φέρνουν ισορροπία και ευτυχία στη ζωή μας

2' 13" χρόνος ανάγνωσης

Δεν είναι λίγες οι στιγμές που πρέπει να έρθουμε αντιμέτωποι με τα προσωπικά μας όρια και να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις. Να πούμε ‘ναι’ ή ‘όχι’ σε μια επαγγελματική πρόταση, να συμβιβαστούμε όταν ξεπερνιούνται τα όρια μας; Όταν δεν ξέρουμε και δεν εκφράζουμε τα όρια μας αισθανόμαστε πιο ανικανοποίητοι, αδικημένοι και απογοητευμένοι. Σε μια σχέση επαγγελματική ή ερωτική, η έλλειψη επικοινωνίας των αναγκών μας, μπορεί να προκαλέσει περισσότερο στρες στην καθημερινότητα αλλά και ένα συναισθηματικό χάος στη ζωή μας.

Για πολλούς ανθρώπους είναι πιο εύκολο να πούνε ‘ναι’ σε μια επαγγελματική πρόταση παρόλο που δεν τους καλύπτει, είτε επειδή δεν θέλουν να νιώσουν τύψεις αργότερα εν μέσω οικονομικής κρίσης, είτε επειδή θέλουν να ικανοποιήσουν τους άλλους. Δεν ξέρουν να λένε ‘όχι’ γιατί δεν πιστεύουν ότι έχουν δικαίωμα να καθορίσουν τι θα κάνουν με το χρόνο τους, το ταλέντο τους και τα ενδιαφέροντά τους.

Πώς θα ξέρουμε πότε να λέμε ‘όχι’; Κάθε φορά που πρέπει να απαντήσουμε σε μια ερώτηση αρνητικά ή θετικά πρέπει να αναρωτηθούμε: με ενθουσιάζει αυτή η πρόταση, θα με πάει παρακάτω ως άνθρωπο, θα με βοηθήσει να εκπληρώσω τα όνειρά μου και τα σχέδια μου; Εάν ισχύει κάτι τέτοιο, τότε σίγουρα πρέπει να απαντήσουμε θετικά, όμως αν αισθανθούμε αμέσως δυσαρέσκεια, μάλλον πρέπει να βρούμε τον καλύτερο τρόπο να αρνηθούμε. Για τις γυναίκες, ο τρόπος που θα αρνηθεί μια πρόταση ίσως να είναι ακόμα πιο δύσκολος, αφού πολλές φορές θεωρούνται ψυχρές, αγενείς ή προσβλητικές. Ευτυχώς υπάρχουν ‘φιλικοί’ τρόποι για να αρνηθούμε χωρίς να νιώσουμε οι ίδιες τύψεις και δείχνοντας ταυτόχρονα στον άλλο σεβασμό και αξία.

1.Όχι αλλά…: Το ‘όχι’ δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να διαπραγματευτούμε. Αν δεν μας αρέσει μια πρόταση, ο καλύτερος τρόπος να αρνηθούμε είναι να κάνουμε μια αντιπρόταση. Αν η άλλη πλευρά είναι έτοιμη να δεχθεί τους όρους μας, τότε μπορεί να κερδίσουμε κάτι από την συμφωνία. Αν πάλι όχι, μπορούμε να αρνηθούμε παραπέμποντας την πρόταση σε κάποιον άλλο. Αν πρόκειται, δηλαδή, για επαγγελματική πρόταση μπορούμε να προτείνουμε κάποιον άλλο υποψήφιο ή αν πρόκειται για μια πιο προσωπική περίσταση μπορούμε να ζητήσουμε τη βοήθεια κάποιου φίλου.  

2. Όχι τώρα! Αν ο λόγος που θέλουμε να αρνηθούμε έχει να κάνει με τη συγκεκριμένη περίοδο της ζωής μας, τότε γιατί να μην πούμε ‘όχι τώρα’; Αφήνουμε έτσι μια υπόσχεση ότι μπορούμε να ξανασκεφτούμε την πρόταση αργότερα ή να κάνουμε κάτι που μας ζητήθηκε όταν θα έχουμε χρόνο.

3. Όχι, ευχαριστώ: Μερικές φορές είναι καλύτερο να λέμε απλά ‘όχι’, χωρίς να δώσουμε εξηγήσεις ή να πούμε μικρά ψέματα για να το καλύψουμε. Έχουμε δικαίωμα στα αποφάσεις μας και αυτό γίνεται περισσότερο κατανοητό όταν είμαστε ευγενικοί και δείχνουμε στους άλλους ευγνωμοσύνη. Ο τρόπος που λέμε ‘όχι’ είναι πιο σημαντικός για να αποφύγουμε τις όποιες παρεξηγήσεις.