Η Martha Stewart ανησυχεί για τον τίτλο της

Η Martha Stewart ανησυχεί για τον τίτλο της

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Martha Stewart έχει καταφέρει να κατακτήσει τον τίτλο της απόλυτης lifestyle guru, φαίνεται όμως ότι δεν σκοπεύει ακόμα να αφήσει τον θρόνο της και να υποδεχτεί τη νέα γενιά των μιμητών της. Σε πρόσφατη συνέντευξή της στο αμερικάνικο περιοδικό Porter, η διάσημη ‘συμβουλάτορας’ σε θέματα διατροφής, στυλ και ευεξίας κατέκρινε τη Gwyneth Paltrow και όσους προσπαθούν να ακολουθήσουν τα βήματά της.

Η Martha Stewart δεν μπορεί να θεωρηθεί ‘νονά’ των lifestyle gurus που έχουν ξεπηδήσει τον τελευταίο καιρό μέσα από το διαδίκτυο κυρίως, αφού όχι μόνο δεν τους έδωσε την ευχή της, αλλά τους απέτρεψε από το να ασχολούνται με αυτά για τα οποία εκείνη θεωρείται αυθεντία. Όλα ξεκίνησαν πριν ένα χρόνο περίπου, όταν η Gwyneth Paltrow είχε ήδη λανσάρει – από το 2008-το website ‘Goop’ με συμβουλές για θέματα μόδας, ταξιδιών, μαγειρικής και γυμναστικής. Τότε η Stewart είχε αφήσει να εννοηθεί ότι καμία που δεν έχει την εμπειρία της δεν μπορεί να συγκριθεί μαζί της, χωρίς όμως να επιτίθεται προσωπικά στην ηθοποιό. Πριν λίγες μέρες, όμως, μιλώντας για την επιχειρηματική κίνηση της Paltrow μακριά από την μεγάλη οθόνη, είπε: «Πρέπει να σιωπήσει. Είναι σταρ του κινηματογράφου. Εάν είχε αυτοπεποίθηση με τις υποκριτικές της ικανότητες, δεν θα προσπαθούσε να γίνει Martha Stewart».

Η Gwyneth δεν είναι η μόνη που δέχτηκε τα πυρά της διάσημης πρώην τηλεπερσόνας αφού και η Blake Lively φέτος το καλοκαίρι τάραξε τα νερά, λανσάροντας ακόμη ένα lifestyle ηλεκτρονικό περιοδικό, το Preserve. Μπορεί οι δύο γυναίκες να είναι γειτόνισσες και φίλες, όμως όταν ρωτήθηκε για το website της Blake, η Martha απάντησε με πικρία: «Γιατί να θέλει να γίνει σαν εμένα, όταν μπορεί να είναι ηθοποιός;», αναρωτήθηκε η Stewart εξηγώντας «έκανα μια ταινία χθες και θέλω να γίνω Blake Lively». Όσο ευγενικά κι αν διατυπώνει την άποψή της για όσους θέλουν να διεκδικήσουν τον τίτλο της, η αλήθεια είναι μία: Η Martha Stewart έχει αρχίσει να ανησυχεί για τον τίτλο της και για να τον κρατήσει τα βάζει με όλους.

Μπορεί να μην είναι η πρώτη φορά που η Stewart λέει ξεκάθαρα την άποψή της, είναι όμως η πρώτη φορά που τα έβαλε με πολλούς ταυτόχρονα, κάτι που δείχνει ότι διεκδικεί ακόμα τον θρόνο της. Πρόσφατα είχε σχολιάσει τους bloggers, λέγοντας ότι δεν είναι ειδικοί σε όσα γράφουν και δεν έχουν εκπαιδευτεί ως συντάκτες. Άποψη που μπορεί να μην απέχει πολύ από την πραγματικότητα, δείχνει όμως ότι η ίδια δεν μπορεί να συμμορφωθεί με τα νέα δεδομένα. Γιατί ενώ πολλοί bloggers είναι ερασιτέχνες, εκείνος που θα αναδειχτεί ως επάξιος διάδοχός της Stewart σίγουρα θα το κάνει μέσω διαδικτύου.

Η Stewart ξεκίνησε σε μια εντελώς διαφορετική εποχή την καριέρα της. Τότε, το 1976, είχε ξεκινήσει μια εταιρεία τροφοδοσίας στο υπόγειο του σπιτιού της. Το 1990 είχε εκδώσει το μηνιαίο lifestyle περιοδικό ‘Martha Stewart Living’, ενώ από το 2005 μέχρι το 2012 παρουσίαζε την εκπομπή ‘The Martha Stewart Show’ που την έστεψε βασίλισσα του lifestyle. Πλέον το διαδίκτυο την ανταγωνίζεται και είναι κάτι που γνωρίζει πολύ καλά. Για αυτό προσπαθεί να υπενθυμίσει στον κόσμο ότι εκείνη είναι επαγγελματίας, ενώ οι υπόλοιποι απλά κάνουν το χόμπι τους. Εκεί οφείλεται και η κριτική που άσκησε στη δημοφιλή αμερικάνικη σειρά ‘Orange Is The New Black’ για τον τρόπο που παρουσιάζει τη ζωή των φυλακισμένων που δεν μοιάζει με τα όσα βίωσε η ίδια όταν καταδικάστηκε για 5 μήνες με την κατηγορία ψευδορκίας αναφορικά με πώληση μετοχών.  Δεν δίστασε μάλιστα να διαφωνήσει με την συγγραφέα του βιβλίου ‘Lean In’ και διευθύντρια επιχειρησιακών λειτουργιών του Facebook, Sheryl Sandberg, διαφωνώντας όχι μόνο με τον τίτλο του βιβλίου της αλλά και με το περιεχόμενο, υποστηρίζοντας ότι αντίθετα με τα όσα γράφει η Sandberg, η επιχειρηματικότητα είναι κάτι ‘που οι γυναίκες πρέπει να παλέψουν για να αποκτήσουν και όχι να προσπαθούν να ανέβουν σταδιακά τα σκαλιά».

Η Martha Stewart αισθάνεται να απειλείται από τις επιχειρηματικές κινήσεις των διάσημων ηθοποιών που εκμεταλλευόμενοι το όνομά τους κερδίζουν την εμπιστοσύνη του κόσμου και θέλουν να ακούσουν τις συμβουλές τους σε θέματα lifestyle. Στην πραγματικότητα όμως η Martha διαφέρει από τους υπόλοιπους. Από τη μία οι συμβουλές της είναι πιο πρακτικές και από την άλλη δεν απευθύνονται μόνο σε όσους έχουν χρήματα ή θέλουν να αντιγράψουν τους celebrities και τον τρόπο ζωής τους. Η Martha Stewart είναι lifestyle guru 24 ώρες το 24ωρο και οι υπόλοιποι μόνο όταν βρίσκουν χρόνο. Οπότε προς το παρόν  μπορεί να ηρεμήσει…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή