Συμβίωση: Οδηγεί σε γάμο ή καταστρέφει τη σχέση σας;

Συμβίωση: Οδηγεί σε γάμο ή καταστρέφει τη σχέση σας;

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συμβίωση είναι μια λύση που επιλέγουν πολλά ζευγάρια πριν παντρευτούν ή μετά από πολλά χρόνια σχέσης κι ενώ για πολλούς είναι μια εξέλιξη στη σχέση για άλλους θεωρείται η κύρια αιτία χωρισμού. «Πως θα αποφασίσεις αν θέλεις να τον παντρευτείς αν δεν έχετε μείνει πρώτα μαζί» θα πουν κάποιοι, ενώ άλλοι θα υποστηρίξουν πως «ποτέ δεν θα σου κάνει πρόταση γάμου, αφού ήδη είστε σαν παντρεμένοι».

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα ζευγάρια αποφασίζουν τα μοιραστούν την ίδια στέγη όχι μόνο για να ‘δοκιμάσουν’ τη σχέση τους αλλά και για να μοιραστούν τα οικονομικά τους. Τι λένε, όμως, οι ειδικοί για τη συγκατοίκηση, οδηγεί τελικά σε γάμο ή στον χωρισμό; Σύμφωνα με μια έρευνα που έκανε το πανεπιστήμιο του Denver, τα ζευγάρια που συγκατοικούν πριν τον γάμο είναι λιγότερο ικανοποιημένα από τον έγγαμο βίο τους και είναι πιο πιθανό να καταλήξουν σε διαζύγιο, συγκριτικά με όσους έμειναν στο ίδιο σπίτι μετά την εκκλησία! Το φαινόμενο που εξέτασε η γιατρός Galena Rhoades ονομάζεται ‘αδράνεια στη σχέση’ και αφορά τα ζευγάρια που χωρίζουν ή έχουν ένα κακό γάμο ακριβώς επειδή είναι πιο δύσκολο να χωρίσουμε όταν είμαστε στο ίδιο σπίτι με τον άλλο! Με απλά λόγια, τα ζευγάρια που συμβιώνουν δυσκολεύονται να δώσουν τέλος στη σχέση τους παρά τα προβλήματα, γιατί είναι πιο οδυνηρό για αυτούς αλλά και πρακτικά πιο δύσκολο δεδομένου ότι χωρισμός σημαίνει άμεσα και αλλαγή σπιτιού για τουλάχιστον τον έναν από τους δύο! Όταν τα ζευγάρια τελικά παντρεύονται μπορεί να συνειδητοποιήσουν ότι αν δεν είχαν συγκατοικήσει δεν θα είχαν αποφασίσει να παντρευτούν ποτέ!

Πολλές γυναίκες πιστεύουν ότι η συμβίωση είναι ένα βήμα προς το γάμο για αυτό αισθάνονται πιο ασφαλείς και πιο ευτυχισμένες όταν συγκατοικούν με τον σύντροφό τους. Όμως οι επιστήμονες επιμένουν πως ενώ μπορεί η συγκατοίκηση να οδηγήσει σε γάμο, είναι πολύ πιθανό να μην οδηγήσει σε ευτυχισμένο γάμο. Παρόλα αυτά όπως επισημαίνει η Rhoades «δεν σημαίνει ότι όποιοι συγκατοικήσουν αυτόματα θα έχουν έναν άσχημο γάμο, μόνο όσοι μένουν μαζί με κάποιον προτού αποφασίσουν ότι θέλουν να τον παντρευτούν». Η συμβουλή της σε όσους έχουν δίλημμα ως προς τον αν πρέπει να συμβιώσουν πριν τον γάμο είναι πως μόνο τα ζευγάρια που πρόκειται να παντρευτούν και είναι σίγουρα για τη σχέση τους μπορούν να μοιραστούν την ίδια σχέση με θετικά αποτελέσματα. Οι υπόλοιποι μπορούν να ‘δοκιμάσουν’ τη σχέση τους πηγαίνοντας ένα ταξίδι με τον σύντροφό τους ή γνωρίζοντας του γονείς του, είναι αρκετά για να καταλάβεις αν ταιριάζεις με τον άλλο.

Ένα κοινό λάθος που κάνουν τα περισσότερα ζευγάρια είναι, ενώ δεν συγκατοικούν, να ‘συμβιώνουν χωρίς να το ξέρουν’. Κοιμούνται ο ένας στο σπίτι του άλλου για περισσότερα από 5 βράδια, έχουν μεταφέρει τα προσωπικά τους αντικείμενα στο σπίτι του συντρόφου τους και μαγειρεύουν μαζί. Μπορεί να μην το ξέρουν αλλά στην πραγματικότητα συγκατοικούν. Σύμφωνα με την καθηγήτρια κοινωνιολογίας του πανεπιστημίου του Michigan, Pamela Smock, αυτή η κατάσταση απρογραμμάτιστης συμβίωσης μπορεί να χαροποιήσει τις γυναίκες, όμως για τους άντρες δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Και τελικά οι γυναίκες που συμβιώνουν είναι λιγότερο χαρούμενες από τις παντρεμένες, όπως ανακάλυψε πρόσφατη έρευνα που έκανε το πανεπιστήμιο της Κολωνίας. Ανεξάρτητα από τις έρευνες, το κάθε ζευγάρι είναι διαφορετικό και δεν μπορεί να ισχύει για όλους το ίδιο. Πολλά ζευγάρια συγκατοικούν πριν το γάμο και καταφέρνουν να έχουν έναν ευτυχισμένο έγγαμο βίο. Απλά αυτό που τονίζουν οι επιστήμονες είναι πως «οι άνθρωποι τείνουν να πιστεύουν πως μια γυναίκα συγκατοικεί με τον σύντροφό της επειδή θέλει να παντρευτεί μια μέρα, όχι επειδή δεν θέλει ακόμα να τον παντρευτεί δηλαδή, αλλά επειδή εκείνος δεν θέλει να την παντρευτεί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή