Η Jane Fonda θυμάται την εποχή που συμβούλευε την Meryl Streep

Η Jane Fonda θυμάται την εποχή που συμβούλευε την Meryl Streep

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Jane Fonda με αφορμή τη νέα της ταινία ‘This Is Where I Leave You’ έδωσε μια συνέντευξη στην τηλεοπτική εκπομπή Good Morning America όπου μίλησε για τους νέους ηθοποιούς και θυμήθηκε τα χρόνια που δασκάλευε την πρωτάρα ακόμα Meryl Streep. Η ηθοποιός εξάλλου συμπρωταγωνιστεί με πολλούς νέους ηθοποιούς στην ταινία του Shawn Levy, αφού υποδύεται μια μητέρα που μόλις έχασε τον σύζυγό της και περνάει μια εβδομάδα με τα παιδιά της και τις οικογένειές τους στο ίδιο σπίτι.

54 χρόνια μετά τον πρώτο της πρωταγωνιστικό ρόλο, η Fonda βρέθηκε στην ευχάριστη θέση να συμβουλεύσει νέους ηθοποιούς όπως παλιότερα και η ίδια είχε μαθητεύσει δίπλα στις πιο σημαντικές γυναίκες του Hollywood. «Δεν βλέπω τον εαυτό μου σαν μέντορα» θα πει με μετριοφροσύνη η ηθοποιός στη συνέντευξή της «αλλά αφού όλοι μου το λένε, τότε μάλλον είμαι». Η Jane Fonda είχε την ευκαιρία να βρεθεί στο πλευρό ταλαντούχων stars, όπως η Bette Davis και η Katharine Hepburn, και όπως θυμάται ποτέ δεν κατάφερε να τις ρωτήσει όλα όσα ήθελε: «Ήμουν πολύ κοντά στην Bette Davis, στην Barbara Stanwyck και την Katharine Hepburn. Γιατί δεν τους έκανα συνέχεια ερωτήσεις; Τι κάνεις όταν είσαι ταραγμένος; Πως ξεπερνάς τον φόβο;» αναρωτιέται η Fonda μετανιωμένη που οι νεανικές της συστολές δεν την άφησαν να ζητήσει όσες πιο πολλές συμβουλές γινόταν από αυτές τις μεγάλες ηθοποιούς.

Η μόνη ηθοποιός που της έκανε όλες αυτές τις δύσκολες ερωτήσεις που ευχόταν να είχε ρωτήσει και η ίδια στο παρελθόν, ήταν η Meryl Streep. Στα γυρίσματα του Julia, της πρώτης κινηματογραφικής ταινίας της Streep το 1977, η Jane Fonda βοήθησε την 28χρονη τότε ηθοποιό να κάνει τα πρώτα της βήματα, το καταπληκτικό ξεκίνημα μιας μεγάλης καριέρας που θα ακολουθούσε. Κάτι που δεν έχει ξεχάσει η πολυβραβευμένη σήμερα ηθοποιός, αφού τον περασμένο Ιούνιο από τη σκηνή των βραβείων AFI έλεγε για την μεγάλη συνεισφορά της Fonda στον κινηματογράφο: «είχε αυτή την σχεδόν άγρια ετοιμότητα, μια ‘έντονη μπλε προσοχή’ (σ.σ.: αναφερόμενη στα μπλε μάτια της) για όλα όσα συνέβαιναν γύρω της, κάτι που ήταν πολύ τρομακτικό για μένα, γιατί με έκανε να αισθάνομαι ότι είμαι αδέξια και από το New Jersey, όπως και είμαι δηλαδή».

Η πρώτη μέρα της Meryl Streep σε κινηματογραφικό στούντιο θα της μείνει αξέχαστη. Προσπαθούσε να καταλάβει πώς θα λειτουργήσει στο πλατό επεξεργαζόμενη τις ατάκες της και τις σκηνοθετικές οδηγίες. Δεν ήξερε που να σταθεί, όταν η Jane Fonda της έδειξε τη θέση της μεταφορικά και κυριολεκτικά: «Δες κάτω, αυτή η πράσινη ταινία στο πάτωμα, είναι η θέση σου. Είναι το σημάδι σου. Αν ‘στεριώσεις’ εκεί θα είσαι στο φως και θα είσαι στην ταινία». Μετά το ‘Julia’ η Fonda βοήθησε πολύ την Meryl, αφού όπως θυμάται η ίδια «μου άνοιξε περισσότερες πόρτες από όσες μάλλον γνωρίζω ή θα μάθω ποτέ». Μάλιστα για να τιμήσει την μέντορά της, η Meryl προσπαθεί να βοηθάει και η ίδια τους νέους ηθοποιούς και να τους συμβουλεύει όσο μπορεί. Όπως είπε χαρακτηριστικά στην Jane Fonda: «Σε ευχαριστώ για την καθοδήγηση. Όλοι αυτοί οι νέοι ηθοποιοί με τους οποίους έχω συνεργαστεί όλα τα χρόνια που ακολούθησαν, σε ευγνωμονούν επίσης, γιατί η καλοσύνη σου και οι συμβουλές σου πέρασαν και σε αυτούς. Κάτι που θα συνεχίζεται και για τις επόμενες γενιές».

Επιμέλεια: Ιωάννα Χουλιαρά

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή