Οι διάσημες γυναίκες που ενέπνευσαν διάσημα τραγούδια

Οι διάσημες γυναίκες που ενέπνευσαν διάσημα τραγούδια

3' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποια γυναίκα δεν θα ήθελε να αποτελέσει έμπνευση για ένα όμορφο τραγούδι; Οι περισσότεροι στίχοι των πιο επιτυχημένων τραγουδιών, άλλωστε, μιλάνε για την αγάπη, για το βλέμμα μιας γυναίκας και το άγγιγμά της. Οι γυναίκες ήταν πάντα έμπνευση των καλλιτεχνών αλλά όταν αυτές οι γυναίκες τυχαίνει να είναι και διάσημες για την ομορφιά τους, το ταλέντο τους ή το χαρακτήρα τους, το τραγούδι γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρον. Η Kate Moss, το διάσημο μοντέλο που υπήρξε μούσα σχεδιαστών, φωτογράφων και καλλιτεχνών δεν θα μπορούσε να μην έχει το δικό της τραγούδι. Το ‘Kate Moss’ της σκοτσέζικης μπάντας Arab Strap μπορεί να μην είναι γνωστό, όμως ξεκινάει με τον στίχο «μην προσπαθείς να μου πεις ότι η Kate Moss δεν είναι όμορφη» αποτίνοντας φόρο τιμής στην απόλυτη βρετανική ομορφιά της. Το μοντέλο, εξάλλου, υπήρξε έμπνευση και για τον πρώην φίλο της Pete Doherty, ο οποίος έγραψε με το συγκρότημά του, τους Babyshambles, το τραγούδι ‘Katy’ για εκείνη.

Μια απλή αλλαγή στο χρώμα των μαλλιών της Kylie Minogue στάθηκε αφορμή για να γραφτεί το πιο δημοφιλές τραγούδι των INXS. Εκείνη την εποχή ο τραγουδιστής του συγκροτήματος Michael Hutchence που είχε σχέση με την Αυστραλή τραγουδίστρια, επηρεάστηκε τόσο πολύ από το πλατινέ χρώμα που επέλεξε για τα μαλλιά της που εμπνεύστηκε το ‘Suicide Blonde’. Οι στίχοι «το χρώμα της εξαπάτησης αλλάζει και πάλι τον κόσμο σου» ακούγονται διαφορετικά, όταν ξέρουμε ότι αναφέρονται στην Kylie.  Η Minogue δεν ήταν βέβαια η μόνη κοπέλα μουσικού που τον επηρέασε να γράψει στίχους για εκείνη. Η Gwyneth Paltrow, η οποία ήταν πολλά χρόνια παντρεμένη με τον Chris Martin, τον τραγουδιστή των Coldplay, αναφέρεται στους στίχους του τραγουδιού ‘Moses’: «σαν τον Μωυσή που εξουσιάζει την θάλασσα, έχεις την ίδια επίδραση σε μένα», μια ρομαντική πρόταση που, σε αντίθεση με την Gwyneth, δεν άκουσε η Britney Spears από τον πρώην της Justin Timberlake στο τραγούδι ‘Cry Me A River’. Όπως αναφέρει ο παραγωγός του τραγουδιού Timbaland, μετά από ένα τηλεφωνικό καυγά που είχε το ζευγάρι, ο Timberlake εμπνεύστηκε στίχους όπως το «τώρα είναι η δική σου σειρά να κλάψεις».

Η γυναίκα που μπορεί να θεωρηθεί η ‘βασίλισσα των μουσών’ αναφορικά με την μουσική είναι αδιαμφισβήτητα  η Pattie Boyd. Το όμορφο μοντέλο ενέπνευσε μερικά από τα πιο δημοφιλή τραγούδια όλων των εποχών, αφού υπήρξε σύντροφος τόσο του George Harrison των Beatles όσο και του Eric Clapton. Πολλοί θεωρούν πως οι πιο ρομαντικοί στίχοι όλων των εποχών βρίσκονται στο τραγούδι ‘Something’ του Harrison, όταν της λέει «Something in the way she moves, attracts me like no other lover». Στην Boyd είναι αφιερωμένο και το τραγούδι ‘Layla’ που έγραψε ο Clapton για τους ‘Derek and the Dominos’ και που αναφερόταν στον πόθο που ένιωθε για εκείνη όταν ακόμα είχε σχέση με τον Harrison! Όταν τελικά τον παντρεύτηκε έγραψε για εκείνη το ‘Wonderful Tonight’ ένα από τα πιο ρομαντικά τραγούδια όλων των εποχών που αναφέρεται… στις πολλές ώρες που χρειάστηκε να περιμένει μέχρι να ετοιμαστεί η Pattie για ένα πάρτι του Paul McCartney!

Η πριγκίπισσα Diana επηρέασε πολλούς με τη ζωή της, όμως ο θάνατός της προκάλεσε τόση θλίψη παγκοσμίως, με αποτέλεσμα ο Elton John να της αφιερώσει το τραγούδι "Candle in the Wind 1997" που βέβαια αρχικά είχε γραφτεί για την Marilyn Monroe. Ο στιχουργός Bernie Taupin άλλαξε τους στίχους για να αναφέρονται αποκλειστικά στην αδικοχαμένη πριγκίπισσα και ο Elton John το τραγούδησε στην κηδεία της. Απόδειξη ότι οι γυναίκες δεν εμπνέουν μόνο στις καλές στιγμές τους τραγούδια είναι -εκτός από την Diana -και η Prudence Farrow, η αδερφή της Mia, που ενέπνευσε τους Beatles να της γράψουν το τραγούδι ‘Dear Prudence’ μόνο και μόνο για να την βοηθήσουν την εποχή που έπασχε από κατάθλιψη.

Στη λίστα των διάσημων γυναικών για τις οποίες γράφτηκαν όμορφα τραγούδια δεν θα μπορούσε να λείπει η Edie Sedgwick, η μούσα του Andy Warhol, στο τραγούδι ‘Femme Fatale’ των Velvet Underground αλλά και η Courtney Love, η σύντροφος του Kurt Cobain που με την εκκεντρική συμπεριφορά της προκάλεσε την οργή και την έμπνευση των Foo Fighters στο ‘I’ll Stick Around’ αλλά και της Gwen Stefani στο ‘Hollaback Girl’. Η ηθοποιός Rosanna Arquette που δεν έγινε τόσο γνωστή όσο η αδερφή της Patricia, θα μείνει σίγουρα στην ιστορία της μουσικής και της pop κουλτούρας αφού ενέπνευσε το ‘In Your Eyes’ του Peter Gabriel με τον οποίο είχε σχέση, ένα τραγούδι που έγινε πολύ δημοφιλές όταν ακούστηκε στην ταινία ‘Say Anything’ με τον John Cusack. Οι γυναίκες πάντα ενέπνεαν και πάντα θα εμπνέουν τα πιο όμορφα τραγούδια ακόμα κι όταν… δεν αρκεί μία μόνο για να δημιουργηθεί κάτι καλό αλλά δύο, όπως στην περίπτωση του Billy Joel που ξεκίνησε να γράφει το ‘Uptown Girl’ για την Elle MacPherson και κατέληξε να το τραγουδάει για την Christie Brinkley! 

 

Επιμέλεια: Ιωάννα Χουλιαρά

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή