Glenn Close: «Μεγάλωσα σε θρησκευτική σέχτα»

Glenn Close: «Μεγάλωσα σε θρησκευτική σέχτα»

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κανείς δεν θα περίμενε ότι η σπουδαία αμερικανίδα ηθοποιός, Glenn Close, έζησε τόσο καταπιεστικά παιδικά χρόνια: Σε πρόσφατη συνέντευξή της στο Hollywood Reporter, η 67χρονη ηθοποιός αποκάλυψε ότι μεγάλωσε σε μια συντηρητική, θρησκευτική κοινότητα στην οποία ήταν ‘εγκλωβισμένη’ μέχρι τα 22 της χρόνια! Τα πρώτα χρόνια της ζωής της έζησε ανέμελα σε μια αγροτική κατοικία στο Greenwich του Connecticut μαζί με τους γονείς της: «Χωρίς αμφιβολία οι μέρες που πέρασα τρέχοντας ανέμελα στην εξοχή με μια απελευθερωμένη φαντασία, είναι ένας από τους λόγους που η υποκριτική ήταν πάντα κάτι το φυσικό για εμένα», είχε πει παλιότερα η Close χωρίς να αναφερθεί στην έντονη εμπειρία που επηρέασε την ψυχοσύνθεσή της.

Σε ηλικία 7 ετών οι γονείς της αποφάσισαν να ζήσουν στην θρησκευτική κοινότητα ‘Moral Re-Armament’, όπου έφυγαν μετά από 15 χρόνια όταν μετακόμισαν στην Ελβετία για να βρίσκονται κοντά στο αρχηγείο της  θρησκευτικής σέχτας. Η Glenn έπρεπε απότομα να προσαρμοστεί σε ένα πολύ καταπιεστικό περιβάλλον όπου, όπως περιγράφει η ίδια «δεν επιτρεπόταν να κάνεις τίποτα και σε έκαναν να νιώθεις ενοχές για όλες τις επιθυμίες σου» ενώ συμπληρώνει ότι «για χρόνια δεν μπορούσα να εμπιστευτώ τα ένστικτα μου γιατί αυτά που πίστευα ήταν όσα μου είχαν υπαγορευτεί». Η  Close συνειδητοποιεί πλέον ότι αυτά τα βιώματα άλλαξαν εντελώς το ποια είναι σήμερα: «Εάν μιλήσετε σε οποιονδήποτε έζησε στα πλαίσια μιας τέτοιας κοινότητας που ουσιαστικά σου υπαγορεύει τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να ζήσεις, να μιλήσεις, να αισθανθείς από την ηλικία των 7 ετών έως τα 22, καταλαβαίνεις ότι έχει μεγάλο αντίκτυπο στον χαρακτήρα σου».

Μπορεί να έχουν περάσει 45 χρόνια από τότε που έφυγε από την κοινότητα, όμως η ηθοποιός δεν είχε καμιά επαφή με μέλη του ‘Moral Re-Armament’ από τότε, στα πλαίσια της προσπάθειάς της να συνέλθει και να γίνει μια λειτουργική ενήλικας και επαγγελματίας. Η Glenn Close παραδέχτηκε ότι δυσκολεύτηκε πολύ να επεξεργαστεί την κατήχηση που είχε υποστεί στα παιδικά της χρόνια: «Είναι κάτι που πρέπει να ξεπεράσεις γιατί όλα τα ερεθίσματά σου είναι λάθος», για αυτό εξηγεί ότι έφυγε στα 22 της «χωρίς τα κατάλληλα εργαλεία, αλλά το έκανα». Όσο για τη  διαδικασία επούλωσης είπε ότι «είχα περίεργα όνειρα, γιατί δεν πήγα σε κάποιον ψυχολόγο. Ήταν όνειρα που ξεκίνησαν με μια αίσθηση προδοσίας και μετά εξελίχθηκαν τόσο ώστε να μπορώ να κοιτάξω αυτούς τους ανθρώπους στα μάτια και να τους πω ότι είναι λάθος. Στο τέλος αυτών των ονείρων μπορούσα ήρεμη πια να σηκωθώ και να φύγω. Πλέον δεν βλέπω τέτοια όνειρα». 

Η Glenn Close όταν ξέφυγε από τη σέχτα κατάφερε να σπουδάσει στο κολέγιο ενώ όταν γνώρισε μεγάλη επιτυχία στο Hollywood είχε ακόμα εφιάλτες. Πλέον, η 67χρονη ηθοποιός έχει συγχωρήσει τον πατέρα της και έχει μάθει να βλέπει και τη θετική πλευρά των πραγμάτων: «ο τρόπος που μεγάλωσα με έκανε να νιώθω σαν να ήμουν περιορισμένη με μονωτική ταινία και συνδετήρες και ως ηθοποιό αυτό μου έκανε καλό». Η Glenn Close πλέον έχει μια ευτυχισμένη ζωή, μια κόρη από τον πρώην σύντροφό της, John Starke, και μια λαμπρή καριέρα στο Hollywood. Φέτος συμμετέχει σε δύο ταινίες, το ‘Anesthesia’ και το ‘The Great Gilly Hopkins’, αλλά και στην παράσταση ‘A Delicate Balance’ στο Broadway όπου είχε ξεκινήσει και την καριέρα της πριν 45 χρόνια.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή