Oscar de la Renta: Ο άνθρωπος που έκανε τις γυναίκες όμορφες

Oscar de la Renta: Ο άνθρωπος που έκανε τις γυναίκες όμορφες

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο Oscar de la Renta ήταν ένας σπουδαίος άντρας και ένας σπουδαίος σχεδιαστής», έτσι ξεκινάει το κείμενό του ο André Leon Talley, υπεύθυνος έκδοσης της Vogue, μετά το θάνατο του μέντορά του Oscar de la Renta που πέθανε σε ηλικία 82 ετών την Τρίτη μετά από πολυετή μάχη με τον καρκίνο. Ο μεγάλος αμερικανός σχεδιαστής τα τελευταία 50 χρόνια δημιουργούσε κομψά σχέδια βασισμένος πάντα σε όσα έμαθε από την εμπειρία του στον οίκο Balenciaga στην Ισπανία και στην Lanvin στο Παρίσι.

Ο Oscar de la Renta υπήρξε γνωστός για τις βραδινές τουαλέτες του και τα σύνολα που φόρεσαν μερικές από τις πιο κομψές και εντυπωσιακές γυναίκες όπως η Jackie Kennedy, η πριγκίπισσα Νταϊάνα, η Hillary Clinton και η Oprah Winfrey. Γεννημένος το 1932 σε μια ευκατάστατη οικογένεια στη Δομινικανή Δημοκρατία, ο Óscar Arístides de la Renta Fiallo, όπως είναι το βαφτιστικό του όνομα, πριν ξεκινήσει την δική του label στη Νέα Υόρκη δούλεψε στο πλευρό του Cristobal Balenciaga και αργότερα στους οίκους Lanvin, Balmain και Elizabeth Arden. Τα σχέδια του αμέσως κέρδισαν τον θαυμασμό των Πρώτων Κυριών της Αμερικής, της Nancy Reagan, της Hillary Clinton και της Laura Bush. Μάλιστα πρόσφατα η Clinton παρουσίασε μια ρετροσπεκτίβα με τα σύνολα του λέγοντας «Το όνομά του και μόνο επικαλείται την κομψότητα και την αιώνια ομορφιά. Τα σχέδιά του δίνουν σε όλες μας την ευκαιρία να αισθανθούμε ξεχωριστές».

Ο ίδιος είχε πει σε παλιότερη συνέντευξή του πως σιχαίνεται τη λέξη ‘χαριτωμένο’: «Είναι μια κενή λέξη. Δίνει κακό νόημα στην ομορφιά». Τα σατέν φορέματα, με τις πτυχές, τα κυματιστά απαλά υφάσματα και την απαράμιλλη κομψότητά τους ήταν αδιαμφισβήτητα θηλυκά, ενώ και η τελευταία του κολεξιόν- πριν ο βρετανός σχεδιαστής Peter Copping πάρει τα ηνία του οίκου του- ήταν εμπνευσμένη από την άνοιξη και τα φλοράλ μοτίβα. Όπως εξηγεί ο φίλος του André Leon Talley, άλλωστε, ο σχεδιαστής υπήρξε ένα καλλιτέχνης που είχε ένα άψογο προσωπικό στιλ και άποψη για τους ανθρώπους, τη μόδα, τα πάρτι. Κύριο κίνητρό του ήταν να κάνει τις γυναίκες να φαίνονται και να είναι όμορφες χρησιμοποιώντας τα χαρακτηριστικά του στριφώματα που είχε εμπνευστεί από τα κοστούμια των χορευτριών του flamenco αλλά και κασμιρένια πανωφόρια που αγαπούσε πολύ η δεύτερη γυναίκα του Annette Reed.

Η πρώτη του γυναίκα, συντάκτρια της γαλλικής Vogue, Francois de Langlade, πέθανε το 1983, ενώ λίγο πριν παντρευτεί την Annette Reed, υιοθέτησε ένα γιο, τον Moises, ο οποίος σήμερα είναι σχεδιαστής και καλλιτέχνης. Σαν άνθρωπος ήταν φιλάνθρωπος και μάλιστα υποστήριζε ένα ορφανοτροφείο στην Δομινικανή Δημοκρατία παρέχοντας τα απαραίτητα για φαγητό, εκπαίδευση και στέγαση των παιδιών. Μια εικόνα κάπως διαφορετική από τον άνθρωπο του οποίου το όνομα ήταν συνυφασμένο με την λάμψη στο κόκκινο χαλί, την κομψότητα στα νυφικά και τη θηλυκότητα στις γραμμές του. Το τελευταίο του νυφικό το φόρεσε η Amal Clooney, ενώ δεν ήταν λίγες οι stars που προτίμησαν δημιουργίες του για τις επίσημες εμφανίσεις τους. Η δημοφιλής σειρά ‘Sex and the City’ μάλιστα είχε αναφερθεί πολλές φορές στα σύνολά του με την ηρωίδα της σειράς, Carrie Bradshaw, να φοράει ένα κατακόκκινο φόρεμα Oscar de la Renta, δώρο του φίλου της Aleksandr Petrovsky για το οποίο είχε χαρακτηριστικά πει «το Oscar de la Renta αμάνικο, μεταξωτό φόρεμα με τη μαύρη ζώνη και τον φιόγκο είναι ποίηση!». Τα φορέματά του Oscar de la Renta, τόσο οι βραδινές τουαλέτες του όσο και τα ready-to-wear σύνολά του, δίνουν σε κάθε γυναίκα την ευκαιρία να αισθανθεί λαμπερή, θηλυκή και ξεχωριστή, ή όπως είχε πει και ο ίδιος «θέλω να φτιάχνω ρούχα που ο κόσμος επιθυμεί να φοράει, όχι στιλ που απλά θα εντυπωσιάσουν στην πασαρέλα. Μόδα σημαίνει να ντύνεσαι σύμφωνα με ό,τι είναι ‘της μόδας’, στιλ σημαίνει να είσαι ο εαυτός σου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή