Πως άλλαξε η ζωή μου όταν σταμάτησα να λέω «ναι» σε όλα

Πως άλλαξε η ζωή μου όταν σταμάτησα να λέω «ναι» σε όλα

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ‘ναι’ και τα ‘όχι’ που λες σε όλη σου τη ζωή άραγε ξέρεις που σε οδηγούν; Μπορεί στο ίδιο ακριβώς σημείο μπορεί και σε διαφορετικό. Αν ορίσουμε τα ‘ναι’ και τα ‘όχι’ σαν επιλογές με επιπτώσεις που κάνουμε κατά καιρούς στη ζωή μας, μήπως πρέπει να τα σκεφτόμαστε λίγο παραπάνω; Ή πρέπει να λέμε ακριβώς αυτό που μας έρχεται πρώτο στο μυαλό;

Εμένα το ‘όχι’ δεν μου αρέσει. Ποτέ δεν μου άρεσε. Αυτό που κρύβει μέσα του είναι τόσο αρνητικό που από αντίδραση και μόνο δεν το προτιμώ.

Γι’ αυτό ίσως μου είναι δυσάρεστο να το ξεστομίζω όταν πραγματικά χρειάζεται. Όμως, είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να λες σε όλα και όλους ‘ναι’. Δεν μπορείς να είσαι ούτε το κορίτσι-λάστιχο που κάνει δεκαπέντε πράγματα ταυτόχρονα, ούτε η καλύτερη κόρη του κόσμου που ποτέ δεν αρνείται οτιδήποτε σε γονείς και οικογένεια, ούτε η πιο τέλεια υπάλληλος που κοιμάται μόνο 4 ώρες τη μέρα για να προλάβει όλα όσα αναλαμβάνει, ούτε η καλύτερη φίλη του κόσμου που δεν χαλάει ποτέ χατίρι.

Κι όμως κάποτε έκανα μόνο αυτό. Μέχρι που είδα πως κάπου εκεί πίσω, ανάμεσα σε όλα τα ‘ναι’, είχα αφήσει τον εαυτό μου. Είχα αφήσει όλα όσα ήθελα να κάνω αλλά δεν έκανα γιατί κάποιον θα στενοχωρούσα, κάποιον θα ακύρωνα, κάποιον θα έβαζα να δουλεύει παραπάνω. Κάπως έτσι, όμως, σκέφτηκα πως τα ‘όχι’ δεν χρειάζεται να είναι πολλά, απλώς πρέπει να τα βάζεις και αυτά καμιά φορά στο παιχνίδι. Ένα ‘όχι’ την ημέρα δεν θα σε κάνει χειρότερο άνθρωπο, φίλο, σύντροφο ή εργαζόμενο. Μπορεί μάλιστα να σε κάνει και καλύτερο!

Γι’ αυτό άρχισε να λες μερικά ‘όχι’ και για να σου είναι πιο εύκολο ξεκίνα από τον εαυτό σου.

1. Στον εαυτό μας

Καμιά φορά ίσως πρέπει να λέμε και μερικά ‘όχι’. Από τα πιο απλά, όπως ρούχα που πραγματικά δεν χρειαζόμαστε και γεμίζουν απλώς τη ντουλάπα μας, γλυκά που θα κάτσουν στην περιφέρεια και μετά θα μας σπάσουν τα νεύρα, μέχρι τα πιο δύσκολα όπως τις συναναστροφές με ανθρώπους που δεν μας κάνουν καλό.

2. Στους γονείς

Όταν αποφασίζουν για ‘σένα -πάντα για το καλό σου. Αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό ΄όχι΄που μπορείς να τους πεις. Και θα το καταλάβουν, όταν θα τους το εξηγήσεις!

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή