Ann Demeulemeester: Η σχεδιάστρια που ‘ντύνει’ την Patti Smith

Ann Demeulemeester: Η σχεδιάστρια που ‘ντύνει’ την Patti Smith

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από σχεδόν ένα χρόνο, με ένα συγκινητικό σημείωμα, η Ann Demeulemeester ανακοίνωσε την αποχώρησή της από τον οίκο που δημιούργησε πριν από 30 χρόνια μαζί με το φωτογράφο σύζυγό της, Patrick Robyn.

Σπάνια μπορεί ένας σχεδιαστής να ισχυριστεί ότι το brand του είναι ταυτισμένο, σχεδόν υφασμένο με την ίδια του την προσωπικότητα – στην περίπτωση της Ann Demeulemeester, η γυναίκα με τη σχεδιάστρια κινήθηκαν σε απόλυτη σύμπνοια, κληροδοτώντας στο λεξιλόγιο της μόδας τον όρο του deconstructed cool.

Το κορίτσι από τη Φλάνδρα, που ξεκίνησε με τους «Έξι της Αμβέρσας» (τη ριζοσπαστική κολεκτίβα των Βέλγων, ανάμεσά τους και ο Dries Van Noten, που όρισαν τα ’90s με την conceptual σχεδιαστική τους προσέγγιση) ακολούθησε σύντομα το δικό της δρόμο, εξελίσσοντας μια αποδομημένη «στολή» με ανδρόγυνες και ροκ αναφορές, που ποτέ δεν παρασύρθηκε από τα εναλλασσόμενα trends. Αντίθετα, όρισε ένα απολύτως ιδιοσυγκρασιακό διαχρονικό cool: Πολύ πριν το ανδρόγυνο απασχολήσει τη μόδα, η Demeulemeester έφτιαξε υπέροχα κατακερματισμένα masculin-feminin κοστούμια, άσπιλα λευκά πουκάμισα, μακριές φούστες, σε μια αυστηρή παλέτα άσπρου-μαύρου κι ένα χαλαρό ροκ ύφος με country αίσθηση.

Η αισθητική των δημιουργιών της ήταν το στοιχείο που κέρδισε και την εκτίμηση της μούσας της, Patti Smith -αρχικά ως σχεδιάστρια και στη συνέχεια ως αδερφική φίλη- η οποία και υπογράφει την εισαγωγή του νέου λευκώματός της, ‘Ann Demeulemeester’. Η σχέση τους ξεκίνησε όταν η Demeulemeester έστειλε στην τραγουδίστρια ένα πακέτο με τρία λευκά πουκάμισα, φόρο τιμής στο εξώφυλλο του album της ‘Horses’, στο οποίο ο Robert Mapplethorpe την είχε φωτογραφίσει με ένα κομμένο λευκό πουκάμισο. Έκτοτε, η Patti Smith δεν εμφανιζόταν ποτέ σε συναυλίες χωρίς να φοράει έστω και μια δημιουργία της σχεδιάστριας, ενώ η Demeulemeester αντλούσε έμπνευση και ενέργεια από την ποίηση και τη μουσική της φίλης της.

«Δούλεψα σκληρά για να υλοποιήσω το όνειρό μου και νιώθω ότι έχω επιτύχει το στόχο μου. Πάντα ακολουθούσα το δικό μου δρόμο», λέει η Ann αποχαιρετώντας τον κόσμο της μόδας, ενώ ο οίκος της συνεχίζει στα πατήματα της ιδρύτριάς του.

 

Το βιβλίο «Ann Demeulemeester» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Rizzoli.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή