Ποιο είναι το μυστικό μιας δυνατής φιλίας;

Ποιο είναι το μυστικό μιας δυνατής φιλίας;

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο γάμος, τα παιδιά, οι επαγγελματικές υποχρεώσεις μας κρατούν μακριά από τους φίλους μας, αλλά όχι όλους. Οι δυνατές φιλίες έχουν διάρκεια μέσα στον χρόνο ακόμα κι όταν δεν υπάρχει συχνή επικοινωνία. Τι είναι αυτό που μας δένει, όμως, περισσότερο με κάποιους ανθρώπους; Σύμφωνα με τους ειδικούς δεν είναι ούτε τα κοινά ενδιαφέροντα, ούτε το παρελθόν, ούτε οι κοινές παρέες που μας δένει με τους καλύτερούς μας φίλους.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε η εφημερίδα Social and Clinical Psychology, το κλάμα μας φέρνει πιο κοντά στους φίλους μας. Οι ερευνητές συγκέντρωσαν πληροφορίες από 2,181 άντρες και 2,915 γυναίκες από 35 χώρες. Αυτό που ανακάλυψαν είναι ότι οι περισσότεροι ένιωσαν οικειότητα και ηρεμία όταν έκλαψαν μπροστά σε ένα φίλο τους. «Όταν οι φίλοι κλαίνε για μια κοινή εμπειρία και συμπαραστέκεται αμοιβαία ο ένας στον άλλο, τότε μόνο καλό μπορεί να κάνει στη σχέση τους. Αν, όμως, και οι δύο βιώνουν μια στεναχώρια, η ικανότητά τους να συμπαρασταθούν στον άλλο είναι μειωμένη. Βλέποντας κάποιον να κλαίει, είναι πιο εύκολο και για εμάς να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας αλλά και να τα επιβεβαιώσουμε ως φυσιολογικά», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας Lauren M. Bylsma στη διαδικτυακή σελίδα Elite Daily.

Τα δάκρυα δεν είναι μόνο μια φυσιολογική έκφραση των συναισθημάτων μας αλλά δείχνουν ότι νιώθουμε οικειότητα με τον άνθρωπο μπροστά στον οποίο κλαίμε. «Το κλάμα δείχνει τρωτότητα και οι άνθρωποι αισθάνονται περισσότερο άνετα να κλαίνε μπροστά σε στενούς φίλους τους παρά μπροστά σε αγνώστους ή μόνοι τους. Όταν κλαίνε μπροστά σε αγνώστους βιώνουν άσχημα συναισθήματα, όπως η ντροπή» εξηγεί η Bylsma.

Μπορεί σύμφωνα με την επιστήμη, το κλάμα να μας φέρνει πιο κοντά στους φίλους μας, εντούτοις πολλοί άνθρωποι ακόμα πιστεύουν κλισέ, όπως ‘τα αγόρια δεν κλαίνε’ ή ‘τα κορίτσια είναι drama queens’. Όπως λένε, όμως, οι ειδικοί είναι σημαντικό να ‘νομιμοποιήσουμε’ τα δάκρυα μπροστά στους κοντινούς μας ανθρώπους και να μην φοβόμαστε να εκφραστούμε ελεύθερα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή