Γιατί οι ευτυχισμένες φίλες μας, δίνουν τις χειρότερες συμβουλές;

Γιατί οι ευτυχισμένες φίλες μας, δίνουν τις χειρότερες συμβουλές;

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είχατε μια κακή μέρα στη δουλειά, τσακωθήκατε με τον σύζυγό σας, έχετε οικονομικά ή οικογενειακά προβλήματα; Οι γυναίκες συνήθως μοιραζόμαστε τις σκέψεις μας και τα προβλήματά μας με τις καλύτερες μας φίλες προκειμένου να μας δώσουν τις πολύτιμες συμβουλές τους για το τι πρέπει να κάνουμε. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, όμως, που δημοσιεύτηκε στην διαδικτυακή εφημερίδα PLOS One δεν είναι όλοι μας οι φίλοι κατάλληλοι για να μας συμβουλεύσουν.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ενώ οι άνθρωποι που είναι ευτυχισμένοι και έχουν καλή διάθεση πιστεύουν ότι μπορούν να δώσουν σωστές συμβουλές, δεν συμπάσχουν στην πραγματικότητα με το πρόβλημα των φίλων τους. Οι 121 συμμετέχοντες στην έρευνα έγραψαν μια θετική, μια αρνητική και μια ουδέτερη ανάμνησή τους σε ένα χαρτί. Μετά παρακολούθησαν 4 βίντεο με συνομιλίες ανθρώπων για διάφορες εμπειρίες τους (από πολύ θετικές μέχρι πολύ αρνητικές) και βαθμολόγησαν τα συναισθήματα των ανθρώπων ανάλογα με τις εμπειρίες που περιέγραφαν.

Όταν ερωτήθηκαν κατά πόσο μπορούσαν να συμπάσχουν με αυτούς τους ανθρώπους, οι άνθρωποι που είχαν καλή διάθεση υπερτίμησαν τις ικανότητές τους, ενώ οι πιο ευτυχισμένοι δεν μπορούσαν να μπουν στη θέση όσων είχαν μια πολύ αρνητική εμπειρία. Μπορεί κάθε φορά που έχουμε μια αποτυχία να απευθυνόμαστε στους φίλους μας που είναι επιτυχημένοι για να μας συμβουλεύσουν, όμως ένας φίλος που έχει περάσει τα ίδια με εμάς και βιώνει τις ίδιες δυσκολίες ίσως έχει να μας δώσει καλύτερες συμβουλές. Όπως παρατήρησαν, άλλωστε, και οι επικεφαλής της έρευνας «για να ‘πέσει’ κάποιος ψυχολογικά και να εστιάσει στο δυσάρεστο πρόβλημα του άλλου απαιτεί μεγαλύτερη ‘θυσία’ από κάποιον που είναι ευτυχισμένος». Αυτό δεν σημαίνει, ότι οι χαρούμενοι φίλοι μας δεν θέλουν να μας βοηθήσουν, απλά δεν μπορούν λόγω της ψυχολογικής τους κατάστασης!

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή