Helena Christensen – Camilla Staerk: Η νέα κολεξιόν κοσμημάτων μίνιμαλ αισθητικής

Helena Christensen – Camilla Staerk: Η νέα κολεξιόν κοσμημάτων μίνιμαλ αισθητικής

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H δυνατή φιλία και η δημιουργική συνεργασία δύο γυναικών, του διάσημου μοντέλου Helena Christensen και της σχεδιάστριας Camillia Staerk, αποτυπώνεται στη νέα, εκπληκτική κολεξιόν κοσμημάτων του δανέζικου οίκου Skagen. Τρία σχέδια μίνιμαλ αισθητικής,  εμπνευσμένα από τα χελιδόνια που συμβολίζουν τον ερχομό του καλοκαιριού στην Κοπεγχάγη και από το mood board των δύο καλλιτέχνιδων που θέλησαν να δημιουργήσουν ένα δαχτυλίδι, μια καρφίτσα και ένα βραχιόλι που εκφράζουν την γλυκύτητα και την ζεστασιά των γυναικών στην Δανία.

Η Christensen γνωρίζει την Staerk εδώ και 15 χρόνια και η φιλία τους ξεκίνησε  όταν το μοντέλο φωτογράφησε την σχεδιάστρια για το περιοδικό Nylon, το περιοδικό που ίδρυσε το 1999. Από τότε ξεκίνησε μια συνεργασία που περιλάμβανε αρκετές φωτογραφήσεις για look books, την ταινία μικρού μήκους ‘Good Tidings’ και μια σειρά ρούχων. «Πότε δεν έχουμε διαφωνήσει» λέει η Christensen στην συνέντευξη που έδωσε στο περιοδικό Interview μαζί με την Camilla για την νέα σειρά κοσμημάτων τους. Οι δύο συνεργάτιδες μοιράζονται τις ίδιες ιδέες και συμπληρώνουν η μία την πρόταση της άλλης αυθόρμητα. «Ό,τι κι αν προτείνει η Camilla, αμέσως με βρίσκει σύμφωνη» θα τονίσει το μοντέλο.

Helena Christensen – Camilla Staerk: Η νέα κολεξιόν κοσμημάτων μίνιμαλ αισθητικής-1

Ο δανέζικος οίκος Skagen προσέγγισε τις δύο γυναίκες πέρυσι για να δημιουργήσουν μαζί την περιορισμένης έκδοσης κολεξιόν κοσμημάτων που πλέον είναι διαθέσιμη μέσω της επίσημης διαδικτυακής σελίδας του οίκου και στις μπουτίκ Skagen. Με τίτλο ‘Svale’, η δανέζικη λέξη που σημαίνει ‘χελιδόνι’, η σειρά κοσμημάτων αποτυπώνει το προσωπικό γούστο της καθεμιάς και παρά το γεγονός ότι διαφέρει – η Helena προτιμά πολύχρωμα σύνολα ενώ η Staerk επιλέγει μαύρα, μίνιμαλ looks- έχει κοινό παρονομαστή την αγάπη για την δαντέλα, το γυαλί, τις ταινίες εποχής. Το αποτέλεσμα, όπως παρουσιάστηκε στον καλλιτεχνικό διευθυντή του οίκου, Mariza Scotch, ήταν τα κοσμήματα μίνιμαλ αισθητικής που έχουν την κομψότητα των αξεσουάρ που φόραγαν οι γυναίκες σε παλιότερες εποχές αλλά και το στιλ που αναζητά η σύγχρονη γυναίκα.

Helena Christensen – Camilla Staerk: Η νέα κολεξιόν κοσμημάτων μίνιμαλ αισθητικής-2

Σχεδιασμένα έτσι ώστε να αποτυπώνουν την σιλουέτα ενός χελιδονιού, εξηγεί η Christensen «συμβολίζουν εμάς τις δύο. Συμβολίζουν την ελευθερία, τις αναμνήσεις μας από την παιδική μας ηλικία. Συμβολίζουν την ελευθερία όταν πετάς και το ελεύθερο πνεύμα» και συμπληρώνει η Camilla πως «πάντα μέναμε στο εξωτερικό, οπότε το χελιδόνι είναι αυτό που μας συνδέει με τη Δανία». Έτσι όπως ένα άρωμα μας κάνει να αναπολούμε, έτσι και το χελιδόνι δημιουργεί εικόνες και στις δύο γυναίκες «ο βορράς, το βουνό, μια έφηβη που επιστρέφει στο σπίτι νωρίς το πρωί με τα χελιδόνια να πετούν πάνω από την Κοπεγχάγη και τον ήλιο να ανατέλλει. Λίγο πριν τον κεραυνό, τα χελιδόνια πετούν χαμηλά, προειδοποιούν ότι αλλάζει ο καιρός. Είναι τόσο συμβολικό, μια τόσο δυνατή εικόνα» λέει το μοντέλο.

Helena Christensen – Camilla Staerk: Η νέα κολεξιόν κοσμημάτων μίνιμαλ αισθητικής-3

Η Staerk εξηγεί ότι ο σχεδιασμός έγινε από την καθεμιά ξεχωριστά μέσα σε ένα απόγευμα: «Εγώ σχεδίαζα και η Helena έβγαζε φωτογραφίες και τελικά κάναμε μια σύνθεση. Ευτυχώς ήταν μια εύκολη διαδικασία. Η καθεμιά είχε τον ρόλο της και μετά κάναμε τις βελτιώσεις μαζί». Τόσο το δαχτυλίδι, όσο και το βραχιόλι και η καρφίτσα έγιναν από χρυσές πλάκες σε ένα εργαστήριο στη Νέα Υόρκη. «Το χρυσό» λέει η Christensen «είναι μια πινελιά από τις γιαγιάδες μας, γιατί φαίνεται και το αισθάνεσαι σαν αντίκα. Και οι δύο φοράμε κοσμήματα των γιαγιάδων μας και θέλαμε τα σχέδια να έχουν αυτή την προσωπική και ιστορική πινελιά». Όσο για την καρφίτσα που η Helena προτείνει να την φορούν οι γυναίκες σε ένα μαντήλι, στις μπλούζες αλλά και τις ζώνες, τονίζει ότι μπορεί να μην είναι ένα συνηθισμένο κόσμημα «που θα φόραγε μια νεαρή γυναίκα. Ίσως φαίνεται σαν κάτι παλιακό, αλλά σε μια μοντέρνα γυναίκα μπορεί να δώσει μια αίσθηση κομψότητας». Εξάλλου, όπως προσθέτει το διάσημο μοντέλο κάθε γυναίκα «συλλέγει κοσμήματα σε όλη τη διάρκεια της ζωής της, τα κοιτάζει και είναι όμορφα. Όταν όμως τα φοράει –κάτι που κάνουμε σπάνια- μπορεί να αισθανθεί υπερβολική. Όταν σχεδιάζαμε το σκεφτήκαμε αυτό. Να είστε απλές!».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή