Πρώτη Εμφάνιση

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν υπάρχει συνταγή επιτυχίας, το AthensWas Hotel σίγουρα την έχει βρει. Η χαρισματική θέση του σε ένα από τα ωραιότερα σημεία της Αθήνας, στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, το know how της Anemi Hotels (βλ. Έρρικα Μπενακοπούλου), όπου ανήκει, και η αισθητική μαεστρία του Stage Design Office είναι η μαγιά. Ο Σταύρος Παπαγιάννης, ο Γιώργος Κυριαζής και το studio τους επιμελήθηκαν την κάθε λεπτομέρεια – από το concept και τα interiors μέχρι την εταιρική ταυτότητα και τα αντικείμενα στο τραπέζι του Modern restaurant. «Όπως προδιαθέτει και το μότο μας, ‘This is not a work of fiction nor yet of one man’», εξηγεί ο Γιώργος Κυριαζής. «Το Stage Design Office είναι μια ομάδα από αρχιτέκτονες, designers, γραφίστες. Υπάρχει αρκετό brainstorming και φυσικά παίζει κυρίαρχο ρόλο η γεύση του πελάτη. Αναλαμβάνουμε συνήθως ολιστικά ένα project, γιατί είναι απαραίτητο η κάθε νότα στη σύνθεση να συντονίζεται με την υπόλοιπη ορχήστρα».

Πρώτη Εμφάνιση-1

Μια διαδρομή στο design, με έπιπλα κορυφαίων σχεδιαστών από τα Γιάννης Δελούδης, Interni, Alessi.

 

Το ξενοδοχείο είναι boutique, 21 δωματίων –ανάμεσά τους και τρεις σουίτες–, και θα εντάσσεται στο portfolio των Design Hotels. «AthensWas δηλαδή η Αθήνα Ήταν», λέει ο Σταύρος Παπαγιάννης, εκφράζοντας την επιθυμία να μεταφέρει τη φινέτσα της Αθήνας με σαφείς αναφορές στην κομψότητα της δεκαετίας του ’50 και του ’60, και όχι μόνο. «Προσπαθήσαμε να περάσουμε μνήμες του μοντερνισμού, της Αθήνας και της Ελλάδας, πολύ διακριτικά και σεμνά», συνεχίζει, «γι’ αυτό και όλα τα στοιχεία – τα μάρμαρα, οι ταπισερί, οι καρυδιές, τα έπιπλα που είναι όλη η ιστορία του σύγχρονου design, από τις LC3 του Le Corbusier (1928) και τον καναπέ Utrecht του Rietveld (1935) μέχρι τα φωτιστικά Ok του Grcic (2014)». Η επιτυχία βέβαια έγκειται στο ότι, ενώ με έναν τρόπο αφήνεσαι σε μια διαδρομή στο design, όλα δένουν με μαεστρία σε ένα αισθητικά άρτιο αποτέλεσμα, δημιουργώντας ένα ξενοδοχείο που μοιάζει σαν να ήταν πάντοτε εκεί, φιλόξενο, με δικό του χαρακτήρα. «Θέλαμε να είναι σύγχρονο, χωρίς να κραυγάζει, ζεστό και φιλικό, κρατώντας όλα αυτά τα στοιχεία σε χαμηλούς τόνους. Μας ενδιέφερε η ποιότητα και η διαχρονικότητα, οι μνήμες που βγάζει στους ανθρώπους που τους αρέσει το design», συμπληρώνει ο Παπαγιάννης μιλώντας για το project, που διήρκεσε, ως work in progress, δύο χρόνια.

Πρώτη Εμφάνιση-2

Σε χαρισματική θέση, στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, το AthensWas Hotel, που επιμελήθηκαν ο Σταύρος Παπαγιάννης και ο Γιώργος Κυριαζής του multi-discipline studio Stage Design Office, αποπνέει αθηναϊκή φινέτσα.

 

Η σχέση με τον αρχαίο πολιτισμό (μην ξεχνάμε τη θέση του) έχει δοθεί εύστοχα μέσα από τις φωτογραφίες του Στέφανου Σάμιου –πορτρέτα αγαλμάτων από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο φωτογραφημένα έτσι ώστε να θυμίζουν τους περιηγητές των αρχών του προηγούμενου αιώνα, «σε μια συναισθηματική ματιά του θεατή απέναντι σε ένα γλυπτό»– και τα έργα του graphic artist Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, σχόλια στα αρχαία αγγεία, τυπωμένα σε μοκέτα. Όλα προστατευμένα σε ένα landscape που μυρίζει Ελλάδα, το οποίο επιμελήθηκε η Έλλη Παγκάλου και το γραφείο της – από την είσοδο, όπου σε υποδέχονται συκιές, μέχρι την πίσω αυλή με τις καρέκλες, τα τραπέζια του Ζαππείου και τις γαζίες ολόγυρα, που σε τρελαίνουνa με το χρώμα και το άρωμά τους. Η ταράτσα, περιστοιχισμένη από ροδιές, συκιές, δάφνες και αρωματικά βότανα, είναι φτιαγμένη στη λογική του αθηναϊκού σπιτιού, ανοιχτή μόνο στους ενοίκους, ενώ στις βεράντες, με την ευφυή τοποθέτηση μιας «κουρτίνας» από αναρριχώμενα φυτά στα πίσω διαμερίσματα, φιλτράρεται η θέα και παράλληλα επιτυγχάνεται η πράσινη όψη του κτηρίου. www.athenswas.gr

 

Photos: Παναγιώτης Μπαξεβάνης/GREY IMAGES

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή