Πως το διαδίκτυο έχει αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε τον εαυτό μας

Πως το διαδίκτυο έχει αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε τον εαυτό μας

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύμφωνα με μετρήσεις που δημοσιεύτηκαν στο Psychology Today σχεδόν το 1/6 του παγκόσμιου πληθυσμού χρησιμοποιεί το Facebook, δηλαδή το 71% όσων έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Οι έφηβοι περνούν πάνω από 7 ώρες της ημέρας τους στο Internet και στα social media, κάνοντας το διαδίκτυο σημαντικό μέρος της καθημερινότητάς τους. Πως αυτή η ‘εμμονή’ με τα social media έχει επηρεάσει τον τρόπο που βλέπουμε τον ευατό μας, το σώμα μας και την εξωτερική μας εμφάνιση;

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα του πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία, οι επικεφαλής ερεύνησαν την σχέση ανάμεσα στη χρήση του Facebook και της εικόνας που έχουμε για το σώμα μας με στοιχεία που συνέλεξαν από 227 γυναίκες συμμετέχοντες. Οι επιστήμονες περίμεναν ότι όσο πιο συχνή είναι η χρήση των social media τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η δυσαρέσκεια των γυναικών για το σώμα τους ενώ πίστευαν ότι οι συγκρίσεις ανάμεσα σε εκείνες και σε άλλες γυναίκες που είναι πιο γοητευτικές θα εξηγούσαν τη δυσαρέσκεια αυτή.

Τα αποτελέσματα της έρευνας επιβεβαίωσαν τις αρχικές σκέψεις των επιστημόνων αφού σύμφωνα με τις συμμετέχουσες η συχνή χρήση του Facebook όχι μόνο μεγαλώνει τη δυσαρέσκειά τους για το σώμα τους αλλά δημιουργεί περισσότερη επιθυμία για αδυνάτισμα, ειδικά όταν οι χρήστες μπαίνουν στη διαδικασία να συγκρίνουν τον εαυτούς τους με άλλους πιο γοητευτικούς ανθρώπους. Μάλιστα οι εθελοντές βαθμολόγησαν αρνητικά το σώμα τους όταν το συνέκριναν με αυτό των διάσημων γυναικών, των στενών φίλων τους ή γνωστών τους, αλλά λιγότερο αρνητικά όταν το συνέκριναν με συγγενείς τους.

Σύμφωνα με τους επικεφαλής, οι γυναίκες που περνούν αρκετό χρόνο στα social media μπορεί να έχουν αυξημένες ανησυχίες για το σώμα τους και την εξωτερική τους εμφάνιση δεδομένου ότι σε αυτές τις ιστοσελίδες οι άνθρωποι τείνουν να παρουσιάζουν τις εξιδανικευμένες –όχι ρεαλιστικές- εκδοχές του εαυτού τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή