Πως η καθαριότητα του σπιτιού επηρεάζει τον εγκέφαλό μας

Πως η καθαριότητα του σπιτιού επηρεάζει τον εγκέφαλό μας

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πως η καθαριότητα του σπιτιού μπορεί να επηρεάσει την καθημερινότητά μας; Σύμφωνα με τους ειδικούς  επηρεάζει θετικά όχι μόνο τον εγκέφαλό μας  αλλά και διάφορους τομείς της ζωής μας, την καριέρα μας, τα οικονομικά μας και την προσωπική μας ζωή.

Όπως εξηγεί η νευροψυχολόγος Ash Nayate στο αυστραλέζικο περιοδικό ‘Body and Soul’: «Όσα περισσότερα έχουμε τριγύρω μας τόσο μεγαλύτερο φόρτο προσθέτουμε στη μνήμη μας. Έχουμε, δηλαδή, λιγότερες γνωστικές πηγές διαθέσιμες για να αντιμετωπίσουμε όλα τα υπόλοιπα πράγματα, όπως αποφάσεις ή λύσεις σε προβλήματα. Όταν απελευθερώνουμε τη μνήμη μας, είμαστε σε θέση να παίρνουμε αποφάσεις, να σκεφτόμαστε καλύτερα τα αρνητικά και τα θετικά. Εάν οι αποφάσεις μας βελτιωθούν, σε βάθος χρόνου αυτό είναι θετικό».

Σύμφωνα με μια έρευνα, μάλιστα, που είχε δημοσιευτεί στο επιστημονικό έντυπο ‘Journal of Neuroscience’, οι ερευνητές του πανεπιστημίου Princeton χρησιμοποίησαν διάφορες τεχνικές για να εξετάσουν την αντίδραση του εγκεφάλου μας στην ακαταστασία. Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όταν τα αντικείμενα ήταν τακτοποιημένα, υπήρχε λιγότερος ‘ανταγωνισμός’ ανάμεσα σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου. Η ακαταστασία καθιστά την επεξεργασία πολλών πληροφοριών πιο δύσκολη.

Επιπλέον, σύμφωνα με την έρευνα του πανεπιστημίου της Μινεσότα, η καθαριότητα μας ‘προτρέπει’ να κάνουμε πιο υγιεινές επιλογές. Κατά τη διάρκεια του πειράματος που έγινε το 2013, οι συμμετέχοντες που βρίσκονταν σε καθαρό δωμάτιο επέλεξαν να φάνε ως σνακ ένα μήλο ενώ όσοι βρίσκονταν σε ακατάστατο δωμάτιο προτίμησαν μια σοκολάτα. Παρομοίως, οι άνθρωποι του ‘καθαρού δωματίου’ δήλωσαν την επιθυμία να δωρίσουν για φιλανθρωπικό σκοπό τα διπλάσια χρήματα από τους ανθρώπους του ΄ακατάστατου δωματίου’.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή