Κοινοί τόποι

6' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Όταν δύο άνθρωποι με ισχυρή αισθητική και άποψη συναντιούνται σε έναν κοινό τόπο, το αποτέλεσμα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον.

ΜΕΛΙΣΣΑ ΜΕΤΑΞΑ  & ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΑΡΒΕΡΗΣ

Κοινοί τόποι-1

Μελίσσα: Άσπρο πουκάμισο Maison Martin Margiela, παντελόνι Stella Jean και γόβες Acne Studios,  όλα Free Shop.

Είναι ένα ζευγάρι που η ζωή του είναι συνυφασμένη με το εκλεπτυσμένο γούστο και το σύγχρονο design, με την καλαισθησία έμφυτη στο DNA τους – το βλέπεις στον τρόπο που κινούνται, στις επιλογές τους, σε όσα τους περιστοιχίζουν. Ο χώρος που μοιράζονται δεν θα μπορούσε παρά να φανερώνει το πάθος και τη βαθιά γνώση για ό,τι ωραίο και ιδιαίτερο, σε μια κατοικία που είναι η επιτομή του casual chic: stylish χωρίς επιτήδευση, με high-end design για το εξασκημένο μάτι, που όμως δεν χάνει σε οικειότητα και άνεση. «Η κοινή αισθητική χαρακτήρισε από νωρίς τη σχέση μας», εξηγεί η Μελίσσα Μεταξά, συνιδιοκτήτρια των Free Shop και designer της Wildwood, ενός brand που διακρίνεται για τις λιτές, ανεπιτήδευτα κομψές γραμμές του, με διακριτικές δόσεις απρόβλεπτου.

Κοινοί τόποι-2
Κοινοί τόποι-3

Κομμάτια από κορυφαίες εταιρίες, όπως Minotti, Baxter, Casamilano, Piet Boon, Van Rossum και Roda, επιλεγμένα από  το Interni, δένουν με  ιδιαίτερα στοιχεία όπως το τραπέζι – γραφείο της Ann Demeulemeester και το παλιό κιλίμι από τον Μαρτίνο, vintage έπιπλα, έργα τέχνης και αντικείμενα από δημοπρασίες και αγορές του κόσμου.

Κοινοί τόποι-4
Κοινοί τόποι-5

«Έχουμε έναν κώδικα επικοινωνίας αρκετά βαθύ, συνεννοούμαστε με βλέμματα και χαμόγελα. Μοιραζόμαστε την αγάπη για το καλαίσθητο και θυμό για ό,τι προσβάλλει την αισθητική», συμπληρώνει ο Αλέξανδρος Βαρβέρης, της «οικογένειας» Interni και Moda Bagno, που έχει διαμορφώσει και εξελίξει με την εκλεκτική ματιά του την αισθητική των interiors στην Ελλάδα. Το διαμέρισμα, σε μία ολόλευκη κατοικία των ISV στα βόρεια προάστια, λούζεται από το φως που εισέρχεται από περιμετρικά ανοίγματα σε άμεση επαφή με το πράσινο. Οι χώροι είναι ενιαίοι, σχεδιασμένοι για να κινείσαι με άνεση. Το λευκό, το μπεζ της άμμου, το γκρι κυριαρχούν και δένουν με υλικά της φύσης – ακατέργαστο ξύλο, μαλακό δέρμα, cotton, κασμίρ, σίδερο. «Μας αρέσουν τα φυσικά υλικά, η άνεση, σε ένα βαθμό τα χρώματα, οι λάμπες και τα μικροέπιπλα που έχουν χαρακτήρα και “συναίσθημα”. Μας αγγίζει το καινούριο design όσο και τα αυθεντικά vintage αντικείμενα – στο σπίτι μας συνυπάρχουν αρμονικά», εξηγούν. «Κάθε σημείο και κάθε κομμάτι είναι σημαντικό –έχει μία ανάμνηση και μία μικρή ιστορία πίσω του. Το σπίτι μας είναι η προέκταση του εαυτού μας– δεν είναι επιτηδευμένο ούτε υπερβολικά στυλιζαρισμένο, όπως ακριβώς η ζωή μας».

 

ΚΑΤΙΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΟΓΛΟΥ  & ΣΩΤΗΡΗΣ ΤΣΕΡΓΑΣ

Κοινοί τόποι-6

Κάτια: Βαμβακερό πουκάμισο και σορτς Acne Studios, Free Shop. Bραχιόλια Elena Kougianou, Utopia. Εσπαντρίγιες Dolce & Gabbana, Dolce & Gabbana Boutique.

Σωτήρης: T-shirt Vintage 55 και παντελόνι Woll & Co, Sotris. Παπούτσια Hogan, Hogan Boutique.

 

Η βαθιά αγάπη για την αρμονία και το design τούς έφερε κοντά στη ζωή, ενώ ο τρόπος που αλληλοσυμπληρώνονται έγινε αφορμή για να συναντηθούν και επαγγελματικά, υπογράφοντας χώρους εξαιρετικής αισθητικής ως BlocK722. Η Κάτια Μαργαρίτογλου άφησε μια επιτυχημένη πορεία στο modeling για να αφοσιωθεί στο interior design, ξεκινώντας, μετά τη Βακαλό, το δικό της studio όπου επιμελείτο σχεδόν τα πάντα – από το interior design μέχρι τη διακόσμηση με custom made υφάσματα, αντικείμενα και έπιπλα. Ο Σωτήρης Τσέργας, από τους πιο ταλαντούχους αρχιτέκτονες της γενιάς του, έχει στο ενεργητικό του high-end projects –κατοικίες, ξενοδοχεία και καταστήματα– διατηρώντας δικό του αρχιτεκτονικό γραφείο πριν ενώσει τις δυνάμεις του με τη σύζυγό του, το 2009.

Κοινοί τόποι-7
Κοινοί τόποι-8

Ο χώρος έχει αξιοποιηθεί στο έπακρο με ευρηματικά στοιχεία, όπως το παράθυρο ανάμεσα σε καθιστικό και υπνοδωμάτιο, που όταν χρειάζεται απομόνωση προστατεύεται με στόρια. Η επιλογή του λευκού ώθησε το ζευγάρι να δημιουργήσει πολλές καθαρές επιφάνειες για να ξεκουράζεται το μάτι.

Κοινοί τόποι-9
Κοινοί τόποι-10

Η λιτότητα,  η ισορροπία στο χρώμα, στα υλικά και στις εντάσεις παίζουν κυρίαρχο ρόλο.Τα έργα τέχνης έχουν τοποθετηθεί κάτω από το ύψος του ματιού, δίνοντας στο χώρο την αίσθηση ότι  είναι μεγαλύτερος.

Κοινοί τόποι-11

«Ο Σωτήρης έχει πολύ καλή αίσθηση της κλίμακας και των αναλογιών, εγώ προσθέτω το “συναίσθημα”, την αίσθηση που πετυχαίνεις κυρίως με τα υλικά και τις υφές», εξηγεί η Κάτια. Το μικρό διαμέρισμα του ζευγαριού στα Εξάρχεια είναι ένα ευφυές δείγμα αξιοποίησης του χώρου, αλλάζοντας παράλληλα με τις αλλαγές της ζωής τους. Ολόλευκο, λιτό σε γραμμές και αντικείμενα, αναπαυτικό, λειτουργικό, σε κερδίζει με την καθαρότητα των χώρων, την απλότητα, το παιχνίδι υφής και φόρμας. Στοιχεία όπως το διαχωριστικό «Αlgue» των Bouroullec δίνουν αισθητική ένταση σε μια διακόσμηση που την συνθέτουν έπιπλα κυρίως σκανδιναβικού design των αρχών και του μέσου του 20ού αιώνα, δεμένα με bespoke κομμάτια και ελάχιστα αντικείμενα. Αφαιρώντας, ευφυώς, τον τοίχο ανάμεσα στο καθιστικό και το υπνοδωμάτιο και αντικαθιστώντας τον με ένα παράθυρο, ο χώρος κέρδισε σε φυσικό φως διατηρώντας τα προτερήματα του open plan σχεδιασμού του. «Οι καθαρές γραμμές και η δημιουργία ποιοτικού αρχιτεκτονικού χώρου είναι σχεδιαστικοί κανόνες που ορίζουν κάθε μας project, ανεξάρτητα από το μέγεθός του», εξηγεί ο Σωτήρης. «Ο τρόπος χρήσης των υλικών, από τα πιο απλά ως τα πιο ιδιαίτερα, είναι επίσης ξεχωριστής σημασίας». Ο χρόνος που η οικογένεια ζει το σπίτι είναι ποιοτικός. «Κινούμαστε χωρίς περιορισμό ή ταμπέλες στους χώρους, το απολαμβάνουμε!»

ΝΙΚΟΜΑΧΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΝΟΓΛΟΥ-ΜΠΟΥΤΑΡΗ  & ΛΗΤΩ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΝΟΓΛΟΥ 

Κοινοί τόποι-12

H Νικομάχη (αριστερά) και η Λητώ Καρακωστάνογλου

Τα κοινά ταξίδια, η προσήλωση στη λεπτομέρεια και η αγάπη για τις τέχνες συνθέτουν ένα δεσμό ανάμεσά τους ξεχωριστό όσο και η αδελφική τους σχέση. Στη Νικομάχη, που ειδικεύεται στο Space Sculpting, η σχεδιάστρια κοσμημάτων Lito (όπως είναι γνωστή στους διεθνείς κύκλους) βρήκε την ιδανική σύμμαχο για να διαμορφώσει το διαμέρισμά της, όπως έχει πράξει στο παρελθόν σε κάθε προσωπικό ή επαγγελματικό της χώρο. «Ήθελα το σπίτι μου να έχει την αίσθηση σουίτας ξενοδοχείου», εξηγεί η Λητώ για το boutique –σε τετραγωνικά και στυλ– pied-àterre στο Κολωνάκι. Ο χώρος είναι ραφιναρισμένος και θηλυκός, ένας εκλεκτικός συνδυασμός από αντίκες, τέχνη και αντικείμενα από ταξίδια, με λίγα έπιπλα που τον αφήνουν να αναπνέει και μια ήρεμη πολυτέλεια να αναδίδεται από γήινα, μαλακά υλικά και οργανικές φόρμες.

Κοινοί τόποι-13
Κοινοί τόποι-14

Η ψυχολογική θερμοκρασία των χώρων αλλάζει ανάλογα με την ιδιότητά τους. Το κοραλλί στην είσοδο εκφράζει το καλωσόρισμα της Λητούς και τη χαρά με την οποία σε υποδέχεται, ενώ σταδιακά οι τόνοι «κατεβαίνουν».

Κοινοί τόποι-15
Κοινοί τόποι-16
Κοινοί τόποι-17

Το κέλυφος του σπιτιού είναι ουδέτερο, για να δεχτεί τα ετερόκλητα στοιχεία που αρέσουν στη Λητώ, ενώ τα περισσότερα έπιπλα είναι σχεδιασμένα sur mesure από τη Νικομάχη, όπως το art deco καθρεφτένιο boudoir που φιλοξενεί τα  ιδιαίτερα κοσμήματα της οικοδέσποινας.

Κοινοί τόποι-18
Κοινοί τόποι-19

«Ρόλος μου ήταν να ανασύρω, να αναλύσω και να αναδομήσω την αισθητική της Λητούς. Να τακτοποιήσω την πληθωρικότητά της και να βρω τρόπο να την περιβάλλουν οι συλλογές της ως κομμάτι της καθημερινότητάς της», λέει η Νικομάχη. «Με τη Νικομάχη έχουμε έναν κώδικα επικοινωνίας που απορρέει σε μεγάλο βαθμό από τα κοινά ταξίδια που αφορούν τη δουλειά μας. Εξελιχθήκαμε παράλληλα, λαμβάνοντας ερεθίσματα από πηγές που δεν σχετίζονταν άμεσα με τη γλυπτική ή το σχεδιασμό κοσμημάτων», προσθέτει η Λητώ αναφέροντας ταξίδια στην Αριζόνα ή την Ινδία, όπου ταξιδεύουν μαζί κάθε χρόνο για να αναζητήσουν πέτρες για τα κοσμήματά της ή να δουν εκθέσεις deco και τέχνης. «Η τάξη που έχει δημιουργήσει με ηρεμεί, τη χρειάζομαι. Είναι σαν να μου δείχνει ένα δρόμο αριστοτεχνικά φτιαγμένο με τα δικά μου στοιχεία». Η Λητώ διανύει την καλύτερή της περίοδο και το σπίτι καθρεφτίζει τη «χρυσή» αυτή εποχή ως μέγεθος, υφές και αναλογίες. Έχει «τόσο-όσο» για το vanity, τον κοινωνικό και τον προσωπικό χώρο, τα βιβλία και τα ερεθίσματα, όλα μοιρασμένα αρμονικά όπως στη ζωή της.

 

Photos ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΆΠΛΆΝΙΔΗΣ (This is not Another Agency*)

MAKE UP: ΠΕΤΡΟΥΛΑ ΔΟΥΡΑΜΠΕΗ. ΒΟΗΘΟΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΥ: ΜΑΡΘΑ ΒΟΣΔΟΥ

STYLING: ΜΥΡΤΏ ΚΡΙΤΣΏΤΆΚΗ. MAKE UP & HAIR: ΖΈΦΗ ΣΙΆΤΟΥ (THIS IS NOT ANTHER AGENCY*). ΣΥΝΈΡΓΆΣΙΆ STYLING: ΆΝΆΣΤΆΣΙΆ ΙΏΣΗΦΙΔΟΥ. ΒΟΗΘΟΣ ΦΏΤΟΓΡΆΦΟΥ: ΜΆΡΘΆ ΒΟΣΔΟΥ

MAKE UP & HAIR: ΜΑΙΡΗΛΟΥ ΤΖΙΒΕΛΕΚΗ. ΒΟΗΘΟΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΥ: ΜΑΡΘΑ ΒΟΣΔΟΥ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή